Kojeni, prebalovani a koupani

Veronika    27.08.2019, 17:41

Hezky den, rada bych se zeptala v jakem poradi se doporucuje kojit a prebalovat a takr koupat miminko, je lepsi kojit pred prebalrnim ci naopak a jak je to s vecernim koupanim? :) moc dekuji za odpoved. Veronika

Milá Veronika,

na vašu otázku neexistujú nejaké pravidlá či jediné správne riešenie, hlavným cieľom je, aby dojčenie a prebaľovanie a kúpanie nejakým spôsobom fungovali. Potreby a prejavy bábätka sa v tomto smere navyše rýchlo menia s tým, ako bábätko rastie.

Vhodný čas na prebaľovanie nie je vždy úplne jednoduché "vychytať" v čase, keď je bábätko maličké, teda v prvých týždňoch po pôrode. Keď neskôr začne mať dlhšie časy bdenia, začne to byť jednoduchšie a jasnejšie. Dovtedy je dobré zvážiť tieto faktory:

a) Bábätká sa často najlepšie prisávajú na prsník hneď, ako sa prebúdzajú. Ak sa prebaľujú pred dojčením a počas prebaľovania plačú, môže to oddialiť prisatie na prsník alebo niekedy dokonca znamenať, že sa bábätko nebude prisávať rovnako ochotne či dobre, ako by sa prisávalo hneď po prebudení bez prebaľovania. Pri dojčených bábätkách je možné sledovať ich signály, ktoré poukazujú na záujem o dojčenie, a je vhodné reagovať na tieto signály okamžite ešte pred tým, než sa bábätko rozplače. 

b) Bábätká cikajú a často aj kakajú práve niekde uprostred dojčenia. Začnú piť a potom prestanú alebo sa odtiahnu a vtedy sa vycikajú alebo vykakajú a potom v dojčení pokračujú. Ak sú bábätká prebaľované pred dojčením, tak majú novú plienku na sebe čistú len na pár minút, kým sa počas dojčenia znovu nepocikajú a nepokakajú, a treba ich prebaliť aj tak znovu. 

c) Počas prvých pár týždňov sa často javí ako praktické začať dojčiť bábätko po prebudení, aby nezačalo plakať, potom ho prebaliť, keď si počas dojčenia urobí prestávku. A následne ho po prebalení znovu nadojčiť, aby mohlo na prsníku zaspať.

d) Dilema, kedy presne prebaľovať bábätko vymizne po prvých týždňoch. Navyše mesiac či dva po pôrode prestane mnoho bábätiek kakať v noci, takže sa o niečo zjednoduší otázka prebaľovania v noci.

e) Dilemu prebaľovania môže riešiť aj využívanie "bezplienkovej komunikačnej metódy", kde sa k prebaľovaniu/vylučovaniu a riešeniu tejto potreby bábätka pristupuje inak.

Ohľadne kúpania: Zvážte to, že malé bábätko nie je ideálne kúpať hladné bez nadojčenia, lebo bude počas kúpania plakať a chcieť sa dojčiť. Zvážte to, či je potrebné kúpať maličké bábätko, ktorého zadoček, nožičky a veľká časť bruška a chrbta sa umývajú vo vode viackrát za deň pri prebaľovaní. Okrem toho nie je povinné, že kúpanie sa musí odohrávať večer, keď už je rodina unavená a aj bábätko nespokojné a plačlivé. Ak bábätko kúpanie teší a neplače, je to iná situácia, ako keď bábätko celé kúpanie preplače a potom je nespokojné a plačlivé aj celý večer a nemôže zaspať. Večerné rituály nemusia povinne zahŕňať kúpanie a nie je potrebné kúpať bábätko každý deň. Niektoré bábätká sú oveľa spokojnejšie, keď sa kúpu doobeda, keď majú veľa energie a dobrú náladu. Kúpanie sa nemusí vždy odohrávať len vo vaničke a nemusí to celé od prípravy až po ukončenie trvať dlhú dobu a byť vyčerpávajúce pre celú rodinu. Kúpanie môže znamenať aj rýchle umytie v umývadle alebo kúpanie v kýbliku alebo je možné bábätko aj na častiach, ktoré sa neumývajú pri prebaľovaní, utrieť mokrou handričkou. 
V niektorých prípadoch sa stáva, že z tradície rodičia kúpu bábätko každý večer, hoci na to nemajú energiu, hoci bábätko neutíšiteľne plače a kúpu ho bez nadojčenia a teda hladné, a potom bábätko preplače po kúpaní dlhý čas, striedavo sa prisáva na prsník a potom znovu plače, a to môže byť aj preto, že je príliš unavené, že ho kúpanie namiesto upokojenia príliš rozrušilo a že je preň ťažké upokojiť sa a zaspať. Toto celé niekedy znamená, že rodičia nevedia, ako po kúpaní bábätko upokojiť, a preto mu dajú na večer umelé mlieko, hoci súčasťou riešenia by mohli byť práve aj zmeny týkajúce sa načasovania kúpania. Večerný plač či nespokojnosť bábätka je ideálne riešiť konzultáciou s laktačnou poradkyňou MAMILY:
https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/spanok/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Kojeni, prebalovani a koupani