Nočné dojčenie z jedného prsníka

Jana    26.08.2019, 12:29

Dobry den, mam 3 mesacnu dceru, kt.sa posledne dni zacala v noci budit kazdu cca hodinu a pol.Spi preto vedla mna v posteli, aby som si ulahcila caste dojcenie.Chcem sa ale spytat, ci je v poriadku, ze ju v noci dojcim stale len z jedneho prsnika, nakolko lezi kvoli bezpecnosti po mojej pravej strane.

Milá Jana,

pre to, aby dojčenie fungovalo z dlhodobého hľadiska je veľmi dôležité, že dojčíte svoje bábätko podľa svojich potrieb a bábätká majú potreby aj počas noci. V noci dojčenie pomáha bábätku prechádzať z jedného spánkového cyklu do druhého a nočné dojčenie je dôležitou súčasťou dojčenia. V noci sa tvorí matkám najviac prolaktínu a bábätká majú možnosť vypiť dostatočné množstvo mlieka. To, že bábätku dáte v noci prsník, je najlepší a najjednoduchší spôsob, ako ho naspäť uspať. Preto určite pokračujte v dojčení v noci, ak to bábätko potrebuje. Pokúste sa vytvoriť si také podmienky, aby ste nočnú starostlivosť o bábätko zvládali čo najjednoduchšie. Jednou z podmienok je spoločné spanie, vytvorí sa medzi vami takzvaná nočná harmónia, v rámci ktorej sa síce dieťa bude rovnako budiť, ale nepreberie sa úplne, vy ho budete môcť začať dojčiť hneď a rýchlo spoločne zaspíte. Pri spoločnom spaní je dôležité vytvoriť bezpečné podmienky. Píšeme o nich v tomto článku:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/spolocne-spanie/

pokúste sa podmienky spoločného spania upraviť tak, aby boli bezpečné a aby bolo bezpečné dojčiť bábätko z oboch prsníkov. Neodporúčame vám dlhodobo opakovane dojčiť v noci (či cez deň) bábätko iba z jedného prsníka. Dojčením v noci iba z jedného prsníka sa znižuje tvorba mlieka v druhom prsníku. A dieťa môže potom začať odmietať jednu stranu s najväčšou pravdepodobnosťou preto, že sa v danom prsníku tvorí menej mlieka a tok mlieka z neho je pomalý. Je možné aj dlhodobé dojčenie z jedného prsníka, ale odporúčame vám radšej zmeniť podmienky spania s bábätkom tak, aby ste nemuseli prejsť na dojčenie z jedného prsníka v budúcnosti.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Nočné dojčenie z jedného prsníka