Rezava bolest při spuštění mleka

Radka Svobodova    27.08.2019, 10:32

Dobrý den,kojim syna 2 roky a 1 měsíc. Kojim v noci cca 3x, ve dne cca 4-5x.Posledni týden se mi úplně zmenily pocity v prsou při kojení.Zejmena při každém spuštění mleka pociťují rezavou bolest v obou prsou. Je to jen tu chvili při spuštění mleka a chvilku co syn tahá,pomalu to při kojení přestává. Po cele 2 roky jsem nic takového neměla,začalo to zničeno nic. Mohla bych se prosim zeptat,co by to mohlo byt?Jine projevy nemám.

Milá Radka,

v tejto situácii vám odporúčame skontaktovať sa s poradkyňou pri dojčení osobne:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

tieto prejavy často nastávajú po tom, čo sa zníži tvorba mlieka zhorší sa prisávanie bábätka. Najčastejšími príčinami býva to, že dieťatko sa nedojčí podľa svojich potrieb a tým sa znižuje počet dojčení a tvorba mlieka, často táto situácia súvisí s používaním cumlíka, fľaše, v tomto veku veľmi často s tým, že dieťatko pije tekutiny z rôznych pohárikov s náustkom, alebo tzv. „tréningových pohárikov“ a podobne. Ďalšími príčinami môžu byť niektoré lieky, ktoré matka užíva.  Najčastejšie príčiny v tomto veku nájdete uvedené aj s vysvetlením v tomto článku:

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

Tieto príčiny by ste mali prejsť s poradkyňou pri dojčení osobne, aby ste mohli nájsť tie, ktoré by mohli súvisieť s vašou situáciou a odstrániť ich. Je pravdepodobné, že v tejto situácii bude potrebné preliečiť bradavky, pretože najčastejším dôvodom takejto bolesti je prenášaná bolesť z bradaviek a to aj v prípade, že nie sú viditeľne poškodené.

Stretnutie s poradkyňou pri dojčení vám odporúčame aj preto, že nedávno ste nám písali o situácii, ktorá sa zdala byť podobná ako zablokovaný mliekovod, kedy príčinou vzniku takej situácie je prakticky to isté, čo je príčinou vzniku rezavej bolesti v prsníkoch a ešte minulý rok v novembri ste písali o tom, že bábätko sa odmieta dojčiť. Aj v 2 rokoch je možné nájsť spôsoby, ako zlepšiť prisatie dieťatka a ako zlepšiť dojčenie tak, aby ste pri ňom nemuseli prežívať nepríjemné pocity bolesti a nepohodlia a stojí to za to, pretože vaše dieťatko môže byť dojčené ešte mnoho mesiacov a má to obrovský zmysel pre vás, aj pre vaše dieťatko.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Rezava bolest při spuštění mleka