Plně kojené dítě odmítá prikrmy

Denisa    27.08.2019, 10:19

Dobrý den, mam 7.mesicniho syna, plně kojeny. Zhruba od 5 měsíce zkoušíme prikrmy. Odmítá vše. Ani kašičku. Už začínám být zoufala, bojím se, že mu mlíčko přestane stačit a bude mít problémy s prospivanim. Kojim každé 2-3 hodiny, v noci si dá občas pauzu i 6 hodin. Celou noc spinkal jen 1x. Denně ještě k tomu vypije zhruba i 150ml vody. Doktorka mi říká, ze je to špatně, ale neporadí...a já prosím o radu. ...moc vám děkuji. Denisa

Milá Denisa,

vo vašej otázke je jediná kľúčová otázka: ako vaše bábätko priberá a prospieva. Ak bábätko priberá dostatočne, potom vás pravdepodobne poteší, že situácia, ktorú popisujete, nie je ničím výnimočná a takto sa správajú mnohé bábätká. Stačí len pokračovať v tom, čo robíte – ponúkať naďalej jedlo a nechať bábätko, nech spapá toľko, koľko má chuť.

Mnohé z predstáv o príkrmoch v našej spoločnosti vychádzajú z toho, že generácia našich matiek svoje deti v tomto veku vo veľkej väčšine vôbec nedojčila, dieťatko dojčené aj po 6 mesiaci bolo výnimočným javom.  A v prípade, že hovoríme o zavádzaní príkrmov pre nedojčené dieťa, je skutočne dôležité čo najskôr odstrániť používanie umelého mlieka a dieťa previezť na tuhú stravu, pestrú a čerstvú. Preto okolie a aj lekárka, ktorí vám hovoria, že to, čo zažívate „je zle“, majú svoju časť pravdy – ale vychádzajú z pozorovania nedojčených detí.

Dojčené deti v tomto veku nemajú jesť, ako dospelí ľudia. Takéto množstvo príkrmov väčšinou znamená, že dojčenie bolo vytlačené do úzadia a že bábätko nezískava dostatok materského mlieka. Toto znižuje tvorbu mlieka a spôsobuje často predčasné odstavenie (ktoré sa často v tomto veku komentuje slovami: „Sám sa odstavil.“) a bábätko nezískava dostatok materského mlieka so stovkami látok, ktoré v žiadnej inej potrave nezíska. Materské mlieko má naďalej byť hlavnou zložkou potravy detí v tomto veku a naďalej dokáže pokrývať všetky výživové požiadavky dieťaťa. Nemusíte sa báť, že by bábätku niečo chýbalo. Materské mlieko sa prispôsobuje svojim zložením dieťatku, takže aj teraz mu poskytuje výživové látky adekvátne jeho veku a potrebám. Príkrmy sa mu nepodávajú preto, že treba dopĺňať niečo, čo zrazu v materskom mlieku chýba, ale preto, že po 6 mesiaci majú bábätká záujem začať sa učiť papať a napodobňovať dospelých pri jedení. A aj preto dieťa vo veku vášho bábätka typicky spapá pri príkrme zopár lyžičiek. Toto je úplne normálne, takto sa dojčené bábätká správajú.

Pri zavádzaní príkrmov sa budete často stretávať s týmito nesprávnymi predstavami:
• Jedným z nesprávnych predpokladov je, že účelom príkrmov je odstrániť dojčenie, pretože existuje nesprávna predstava, že príkrmy dojčenie nahrádzajú; že príkrmy sú začiatkom odstavovania. Naopak, príkrmy sa k dojčeniu, ktoré zostáva zachované v rovnakom rozsahu, pridávajú. S tým súvisí predstava, že ročné dieťa už prakticky nie je dojčené a je potrebné mu vymyslieť pestrý a bohatý jedálniček zahŕňajúci 5 jedál denne, s mäsom, zeleninou, ovocím a kašou. Neberie sa do úvahy, že zdravé a dobre priberajúce dieťa má byť roku ešte stále dojčené a že materské mlieko ešte stále má tvoriť jednu z hlavných súčastí stravy a že v takom prípade nie je vôbec potrebné sústrediť sa na konkrétne potraviny, ani na množstvo, ktoré bábätko zje.
• Ďalším nesprávnym predpokladom je, že dojčenie neprebieha na požiadanie, ale že má trojhodinový režim, v rámci ktorého o 7:00 nadojčíte, a preto o 10:00 zavediete ovocnú desiatu, čím nahradíte dojčenie o 10:00. Časový harmonogram príkrmov sa odvíja od predstavy, že deti sa dojčia v konkrétnych časových intervaloch. Matky, ktoré dojčia na požiadanie, často hovoria, že nevedia predpokladať, kedy sa bábätko bude dojčiť a podľa toho časovať príkrmy. Preto ich tiež často mätie to, že dieťatko nakŕmia a ono potom chce ešte dojčenie. Alebo naopak, ak je dieťa už príliš hladné, nie je ochotné zjesť príkrm a vytrvalo sa dožaduje dojčenia. V rámci myšlienky dojčenia na požiadanie je oboje normálne, dieťa sa naďalej dojčí na požiadanie, či už pred príkrmom alebo po príkrme. V skutočnosti na desiatej, ktorej súčasťou je ovocie, nie je nič magické. Rovnako, ako nie je nič magické na tom, že dieťaťu dáte večer práve kašu. Mimochodom, kaše (obzvlášť tie drahé instantné, kupované), nie sú pre dieťa žiadnou nevyhnutnosťou - a navyše často obsahujú umelé mlieko, ktoré dojčené dieťa určite nepotrebuje. Kaša sa dá uvariť doma z rôznych obilnín (ryža, kukurica, ovsené vločky, pohánka, proso atď.), prípadne môžete na večeru dať bábätku čokoľvek iné, čo by ste bežne na večeru jedli.

Je pochopiteľné, že ženy sa snažia nájsť ten najlepší návod na to, ako kŕmiť svoje bábätko, a preto sa často do písmena pridržiavajú nejakých návodov, namiesto toho, aby sledovali svoje bábätko a jeho reakcie - podobne ako pri dojčení. Môžete sa uvoľniť a sledovať svoje bábätko. Zjavne ste to doteraz robili dobre, nie je potrebné nič meniť.

Matky často jedia inokedy ako zvyšok rodiny (napríklad čakajú, kým dieťatko konečne zaspí, aby sa mohli v pokoji najesť). Usporiadajte si časy jedla tak, aby vám vyhovovali. Ale ak napríklad je vaše bábätko hore v čase, keď idete jesť, zoberte ho so sebou k stolu a keď má chuť na chlebík, ktorý vy jete, využite túto príležitosť a ponúknite mu ho. Alebo ak bude chcieť mrkvu z vašej polievky, pokojne mu ju dajte. Dodržiavajte takú pravidelnosť v jedle, ktorá vyhovuje vašim zvykom a rodine.

Podobne ako pri dojčení na požiadanie urobte nasledujúce:
• sledujte svoje bábätko, jeho reakcie, záujem, schopnosti, nie hodiny, kalendáre a zoznamy prikázaných a zakázaných jedál
• umožnite bábätku dojčiť sa kedy chce, prípadne mu dojčenie aj ponúkajte
• dávajte bábätku jedlo, o ktoré javí záujem
• režim stravovania prispôsobte chodu svojej rodiny tak, aby bol praktický a vyhovoval vám a bábätku
• prestaňte mať z jedla strach
• dodržiavajte základné pravidlá bezpečnosti pri maličkých bábätkách, nedávajte im šmykľavé guľaté jedlo (celé guľôčky hrozna, arašidové oriešky) prv, ako máte istotu, že ich dokážu bezpečne jesť
• konzistenciu, typ jedla, jeho množstvo prispôsobte záujmu dieťatka a jeho chuti jesť
• dieťa sa jesť ešte len učí, dajte mu čas a využite jeho nadšenie pre objavovanie nových vecí a chutí v čase, keď má o to záujem

Mnohé ostatné záležitosti týkajúce sa príkrmov sú skôr otázkou zdravého stravovania a treba si ich preštudovať osobitne.

Obdobie, keď sa deti začínajú zaujímať o jedlo, je obdobie experimentovania, skúšania chutí, a keď sa tento záujem objaví, je dobré ho podporiť. Obdobie prikrmovania má byť v prvom rade o tomto skúšaní a experimentovaní a je dobré vedieť, že obdobie prikrmovania Svetová zdravotnícka organizácia definuje od približne 6. mesiaca do približne 2. rokov života dieťaťa. Počas tohto obdobia nie je úlohou rodiča dieťa reálne nakŕmiť, ale ho zoznámiť s jedlom, s rôznymi chuťami, vôňami, dať mu možnosť sa s jedlom hrať a nechať na ňom, koľko z neho zje. Popri tom je dôležité sa sústrediť na to, aby dieťa naďalej bolo výdatne dojčené, čím sa zabezpečí, že bábätko bude naďalej dostatočne priberať a prospievať. Prečítajte si tento návod ako pokračovať s dojčením po 6. mesiaci:

http://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

Dávajte bábätku možnosť skúšať jedlo kedykoľvek, keď má najväčší záujem a keď je na to najlepšia pohoda. Pri príkrmoch nie je podstatné presné časovanie, neexistuje najlepší čas. Najlepší čas je ten, keď je dieťatko spokojné a keď má chuť papať. Omnoho dôležitejšie než presné množstvo a druh zjedeného jedla je to, aby bábätku chutilo a aby malo z jedla radosť. V tomto bode nie je úlohou rodiča dostať do bábätka čo najväčšie množstvá jedla. Ak zje pár lyžičiek, je to v poriadku, ak má chuť zjesť viac, dajte mu viac. Dávajte mu toľko jedla, koľko chce. Podmienky okolo jedenia si vytvorte také, aké vám vyhovujú. Je pravda, že mnohé bábätká jedia viac a lepšie, keď sú niečím zaujaté. Je tiež dobré, ak dieťatko často zoberiete so sebou k stolu, keď vy jete, a umožníte mu, aby sa natiahlo za tým jedlom, o ktoré má záujem a jedlo ho. Ak má chuť na chlebík, nechajte ho jesť chlebík. Bábätká majú záujem o skutočné jedlo, ktoré jedia rodičia. Umožnite mu, aby vaše jedlo bralo do rúk, samo sa ním kŕmilo, namáčalo si ručičku do jedla a oblizovalo ju. Bábätko môže jesť bežné zdravé rodinné jedlá, o ktoré prejaví záujem. Papať sa bude učiť postupne v priebehu nasledujúcich mesiacov, nie je sa kam ponáhľať ani sa netreba znepokojovať množstvami či časovaním jedla. Dávajte bábätku jedlo, o ktoré prejaví záujem, keď vás vidí jesť. Poradie zavádzania jedál nie je dôležité (ak na to nemáte nejaký špeciálny dôvod), materské mlieko je sladké, a preto pokojne môžete medzi prvými príkrmami dávať ovocie. 

A to isté sa týka tekutín: 7-mesačné bábätko, ktoré začína s príkrmami, sa papať a piť ešte len učí.  Spolu s prvým jedlom zároveň začína dostávať tekutiny v poháriku. Podávanie jedla bábätku vždy sprevádza aj podávanie vody ako tekutiny. Prospievajúce dobre dojčené bábätko sa nenaučí jesť a piť okamžite zo dňa na deň. Mnoho bábätiek potrebuje veľa času, veľa príležitostí skúšať a nie je kam sa ponáhľať. Pre výdatné, dostatočné dojčenie je jedlo aj pitie doplnkovou (komplementárnou) stravou. 

V tomto období je prvoradé, aby si bábätko zvykalo na jedlo a pitie. Všetko sa ešte len učí. Pri učení sa piť nejde o to, aby dieťa vypilo určité veľké množstvo vody, ale o to, aby sa postupne v priebehu nasledujúcich mesiacov naučilo viac a viac piť z pohárika. Treba mu dať čas. Veľa detí v tomto období pije popri dojčení relatívne malé množstvá. Nenúťte ho piť nasilu. Pitie mu ponúkajte, ale nemusíte čakať, že vypije viac ako pár hltov na jedenkrát. Ponúkajte mu piť často a nemusíte to nijako merať ani časovať. Udržte dojčenie na rovnakej úrovni ako doposiaľ, neznižujte počet dojčení. Materské mlieko tvorí z veľkej časti práve voda, takže ak dojčíte dieťatko podľa jeho potrieb a pije výdatne, pokrývate jeho potrebu tekutín. Potrebu tekutín môžete okrem vody dopĺňať aj jedlom, ktoré obsahuje vysoké množstvo vody - napríklad polievky.

V domácich podmienkach je najspoľahlivejším ukazovateľom dehydratácie cikanie - môžete sledovať množstvo moču a jeho farbu. Všetko je v poriadku, ak je moč priesvitný (nie žltý či tmavožltý) a ak dieťatko ciká dostatočné množstvo. Ak nie, ponúknite dieťaťu dojčenie, prípadne mu môžete robiť aj redšie príkrmy.

Nesnažte sa dieťa na pitie nalákať sladenými nápojmi či čajíkmi. Vhodná je akákoľvek pitná voda. Vodu dieťaťu podávajte z normálneho otvoreného pohárika (bez náustkov a „sosáčikov“ či slamiek - pretože takéto nádoby sú len iná forma fľaše a sú zbytočné) a nechajte dieťatko, aby sa hrou učilo piť. Dojčené dieťa nepotrebuje fľašu. Pri malom bábätku, ktoré sa ešte len učí piť, bude pravdepodobne najpraktickejšie trénovať pitie vody z pohárika doma a vonku je jednoduchšie ho dojčiť. Ak mu predsa budete chcieť nosiť vodu von (prípadne, ak bude už staršie), je na vás, v čom ju budete nosiť, ale určite nemusíte investovať do žiadnej dojčenskej fľaše či špeciálneho pohárika s náustkom.

Takzvané "tréningové" poháriky môžu zmeniť spôsob, akým sa dieťatko prisáva na prsník. Pri týchto pohárikoch, sa dieťa učí úplne iný typ satia. A dokonca je tento typ satia odlišný od zručnosti, ktorú potrebuje na to, aby vedelo piť z obyčajného otvoreného pohárika, takže tento pohárik netrénuje žiadnu zručnosť, ktorú dieťa bude neskôr v živote potrebovať. Tento vplyv je niekedy vidieť až po dlhšej dobe a niekedy sú prejavy negatívneho vplyvu takýchto "tréningových pohárikov" také, že ich ľudia priamo nepripíšu tomu, že pohárik pred určitou dobou začali používať. Napríklad:
1) Bolesť bradaviek
2) Dieťatko, ktoré pri dojčení hryzie
3) Dieťatko, ktoré naťahuje bradavku
4) Kratšie dojčenie z prsníka alebo dieťatko, ktoré na dojčenie "nemá čas"
5) Menej časté dojčenie cez deň
6) Dieťatko udiera pästičkami prsník alebo ho škriabe
7) Plytké prisatie, bolestivé prisatie, zmena v prisatí
8) Zmeny v nočnom dojčení

Práve preto, že môže nejakú dobu trvať, kým sa vplyv "tréningového pohárika" prejaví, neprejaví sa silno či v plnej miere a preto, že rozličné prejavy tohto vplyvu ľudia pripíšu niečomu inému, nemusí byť tréningový pohárik vnímaný ako problém a je možné, že budete od iných žien počuť výroky typu: "My sme ho používali a nebol to problém." Ak však chcete na stranu dojčenia položiť maximum pozitívnych vplyvov, tak je dobré sa akýmkoľvek tréningovým pohárikom vyhnúť a používať obyčajný otvorený pohárik. Jedine obyčajný otvorený pohárik učí dieťa zákonitosti pitia z normálneho pohára. Taktiež ho učí zákonitosti, ktoré vedú k tomu, že nebude vodu z pohárika rozlievať. Deti sú schopné piť z bežného otvoreného pohárika už od začiatku kŕmenia jedlom, teda od 6 mesiacov. 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Plně kojené dítě odmítá prikrmy