Zvykne si dítě na malý přísun mléka a hladoví?

Lenka    28.08.2019, 08:58

Dobrý den, mám 7-týdenního syna. Nyní týden plně kojíme, bez příkrmů. Porod jsem měla císařským řezem, po porodu jsem měla málo mléka. Od 3.dne po porodu měl syn hlad, dávala jsem příkrm cévkou po prstu (dle sester v porodnici), po týdnu jsme byli propuštěni, syn se nechtěl přisávat, od druhého týdne jsem oslovila vaši laktační poradkyni (v tu dobu jsem odstříkávala po každém kojení, další kojení mu dala to odstříkané plus příkrm Nutrilon, stále toho bylo málo, cévkou po prstu). Vaše laktační poradkyně mi moc pomohla, nasadila benedikt a řecké seno, postupně jsme dosáhli přisátí a krmení cévkou na prsu, následně už kojení bez cévky a po kojení ještě dokrmení cévkou na prsu. Nyní jsme týden plně kojeni bez příkrmu. V 6.týdnu jsme byli na kontrole u pediatra (po 4 dnech plného kojení bez příkrmu), za 4 týdny syn přibral jen 200 g (ve 2. týdnu měl 4650 g, nyní 4850 g). Doktorka řekla, že je to málo, že norma je 100 g za týden, proto jdeme za 14 dní na převážení. Řekla mi, abych mu alespoň večer dala 60 ml Nutrilonu, že mám asi málo mléka, když po hodině přes den kojím. Kojím po hodině od 6 ráno do 19 hod, někdy po hodině a půl, v noci ale syn hodně spí, vstane v 2:30 a pak až v 6:00. Nemáme dudlík, po nakojení mi připadá spokojený, nepláče, kouká, usne bez dudlíku. Po hodině si sám řekne, že má hlad. Doktorka tvrdí, že mám určitě málo mléka a moc hodné dítě, že mu to určitě nestačí, má hlad, ale je tak hodný, že si o to neřekne (nezakřičí). To se mi nezdá. Není apatický, je stále akční, kope rukama nohama, i když nespí, nebrečí, až po té hodině se ozve. Je teda fakt, že přes den už moc nespí, jen hodinu a půl po obědě, tak spotřebuje možná více energie, než děti, co víc spí přes den? Nechci dávat příkrm, chci plně kojit. Myslíte, že je možné, že si dítě zvykne na nízký příjem mléka (že ho mám málo), hladoví, ale přesto nekřičí i když je vzhůru a nemá dudlík? Bylinky stáre beru v dávkování 3 kapsle 3x denně benediktu i řeckého sena a 1 tabletu moringy (500 mg v tabletě odpovídá 5 g prášku, je to extrakt, tady v článkuno bylinkách nemáte gramáž u moringy, tak nevím, zda nemám dávkování zvýšit?). Dle vaší laktační poradkyně má syn v pořádku uzdičku, v pořádku přisátí, dobře pije (teď trvá každé kojení cca 20 min), když přestane dobře pít, stláčim prsa dle vašeho návodu, prsa střídám, každé kojení kojíme z obou prsou. Než se syn začal přisávat, měl příkrm Nutrilon 60 ml co hodinu přes den, zkoušela jsem si odsát mléko a mám tak 30 až 40 ml co hodinu, tak se bojím, že hladoví, i když si říkám, že on si možná vytáhne víc než elektrická odsavačka? Četla jsem už všechny vaše články tady pomalu, měla jsem doma i vaši laktační poradkyni několikrát, už nevím, co víc dělat. Moc děkuji za rady.

Milá Lenko,

v tejto situácii vám odporúčame byť naďalej v kontakte s vašou poradkyňou pri dojčení. Ona váš prípad pozná najlepšie a rozhodnutie o zrušení dokrmovania ste pravdepodobne urobili spolu na základe toho, že ste videli dostatočné pitie bábätka aj bez laktačnej pomôcky na prsníku. Spoločne s poradkyňou pri dojčení by ste tiež mali vyhodnotiť potrebu zvyšovania tvorby mlieka bylinkami a vysadzovať ich, až keď už bábätko nie je dokrmované a zjavne získava na prsníku dostatok mlieka.

V tejto situácii je dôležité zodpovedať si otázku: ako vyzerá pitie bábätka na prsníku a ako vyzerá jeho správanie na prsníku. Toto by ste mali vyhodnotiť spoločne s poradkyňou pri dojčení. Pretože všetky ostatné ukazovatele sú len nepriame a nemajú dostatočnú výpovednú hodnotu samé o sebe:

- odsávačka napríklad získava mlieko z prsníka úplne odlišným spôsobom, čo znamená, že to, či si dokážete odsať nejaké mlieko, vôbec nehovorí o tom, či také množstvo mlieka získa bábätko pri dojčení (a správne prisaté bábätko celkom určite získava z prsníka viac mlieka než odsávačka). Navyše neexistuje nejaké štandardné množstvo mlieka, ktoré by malo bábätko vypiť, aby sme si mohli povedať, že je pitie dostatočné.

- častosť dojčenia v žiadnom prípade nie je odrazom dostatočného alebo nedostatočného pitia na prsníku.

Dojčenie je omnoho viac než len materské mlieko. Bábätko sa môže chcieť dojčiť preto, že mu je teplo/zima, že potrebuje regulovať rôzne fyziologické potreby, ako sú činnosť srdiečka, dýchanie a iné, potrebuje znižovať mieru stresu alebo bolesti, potrebuje blízkosť matky, istotu, ubezpečenie pre to, aby mohlo zaspať, udržať sa v spánku. Ako konkrétne by malo tieto potreby naplánovať do trojhodinových intervalov? Bábätká sa v tomto veku typicky dojčia často tak, ako popisujete. A môžu sa pokojne takto často dojčiť v 2 rokoch. Toto nie je „časté“ dojčenie. Bábätko by sa malo dojčiť podľa svojich potrieb a teda tak často, ako to ono potrebuje.

- hmotnostný prírastok je ukazovateľom dostatočného prospievania, ale:

Neexistuje nič ako priemerný hmotnostný prírastok, ktorý by malo bábätko pribrať za týždeň. 100 g týždenne môže byť pre jedno bábätko akurát, pre iné málo a pre iné veľa. Preto má priberanie bábätiek v rámci percentilového grafu Svetovej zdravotníckej organizácie veľký rozptyl a niekto (niekto úplne normálny) musí byť na 99. percentile rovnako ako niekto (niekto úplne normálny) je na 3. percentile (čo znamená, že priberá oveľa menej). Spoločne s poradkyňou pri dojčení vyhodnoťte všetky údaje o priberaní bábätka od pôrodu, ktoré máte, aby ste zistili, či skutočne bábätko pribralo málo alebo nie. Je možné, že bábätko potrebuje priberať viac a že dokrmovanie bolo zrušené príliš skoro, ale ak to tak aj bolo, riešením nie je dať bábätku večer jednorázovo veľkú dávku mlieka na dokŕmenie, lepšie by bolo pri každom dojčení na konci laktačnou pomôckou dokŕmiť bábätko menším množstvom umelého mlieka. Toto sa bude potom ľahšie odstraňovať.  Ak by bolo bábätko potrebné znova začať dokrmovať, znova s poradkyňou pri dojčení prejdite, aby ste naďalej dojčili bábätko v polohe s hlavičkou v záklone a dostatočne hlbokým prisatím a stláčali prsník, keď bábätko prestáva piť. Pokračujte v striedaní prsníkov a v intenzívnom fyzickom kontakte s bábätkom, aby sa malo možnosť dojčiť tak často, ako potrebuje.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Zvykne si dítě na malý přísun mléka a hladoví?