Duphaston, obnova cyklu při kojení

Jitka    31.08.2019, 15:31

Dobrý den, mám 18.měs.holčičku, kterou stále kojím podle její potřeby (cca 4-5xdenně a 2-3x v noci). Zatím se mi neobnovil menstruační cyklus. Při poslední návštěvě gynekoložky před týdnem jsem měla na UZ vysokou sliznici a lékařka mi doporučila nyní užívat 10 dní Duphaston a omezit kojení, abych začla menstruovat a mohla znovu otěhotnět ( což jsem jí řekla, že bych si přála). Můžu užívat bez Duphaston během kojení? A co si myslíte o omezení frekvence kojení dcery v tomto věku? Další miminko bych si moc přála, ale ne za každou cenu. Děkuji za odpověď.

Milá Jitko,

z hľadiska dojčenia môžete užívať Duphaston alebo iné prípravky s obsahom progesterónu. Jediná vec, ktorú sa oplatí zvážiť je, že majú potenciál znížiť tvorbu mlieka. Pri 18-mesačnom dieťatku je už menej pravdepodobné, že sa v dôsledku zníženia tvorby mlieka bude na prsníku správať nespokojne a prípadne, že sa úplne odmietne dojčiť, ale nie je možné to úplne vylúčiť a v prípade, že sa bude dieťatko naďalej dojčiť, často sa v dôsledku zníženia tvorby mlieka chce dojčiť často, najmä v noci a niekedy sa táto situácia spojí s bolestivými bradavkami.

Okrem toho zvážte toto:

- 18 mesiacov je obdobie, v ktorom typicky ženy po pôrode dostávajú prvú menštruáciu. Je preto pravdepodobné, že ste práve v období, kedy nemusíte urobiť vôbec nič a menštruácia príde sama od seba. Ak gynekologička videla na ultrazvukovom vyšetrení vysokú výstelku maternice v sekrečnej fáze, je takmer isté, že čoskoro menštruácia príde sama od seba, pretože tento nález naznačuje, že ste po ovulácii a po nej môže nasledovať buď tehotenstvo alebo menštruácia najneskôr do 16 dní od ovulácie.

- Ak žena nemala problém s otehotnením pred prvým tehotenstvom, nie je dôvod predpokladať, že teraz bude ťažké otehotnieť a štatisticky by ste už čoskoro mali očakávať návrat menštruačných cyklov a plodnosti. Ak chcete, začnite už teraz sledovať svoje znaky plodnosti napríklad prostredníctvom systému FertilityCareTM podľa Creightonského modelu (www.plodar.sk), ešte pred skôr, než dostanete prvú menštruáciu, budete vidieť, že sa „niečo začína diať“. Začnete pozorovať hlien krčka maternice častejšie, vo väčšej kvalite a tieto pozorovania vám poskytnú informáciu, že už čoskoro sa menštruácia vráti a vaša plodnosť sa obnoví. A teda nie je kam sa ponáhľať.

Ak máte podozrenie, že môžu nastať problémy s plodnosťou, napríklad preto, že už pred prvým tehotenstvom nebolo pre vás jednoduché otehotnieť alebo udržať tehotenstvo, potom riešením nie je odstaviť dieťatko, ktoré je vo veku, keď dojčenie ešte významne potrebuje (http://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-dlho-ma-dieta-byt-dojcene/), ale začať už teraz sledovať svoj menštruačný cyklus na zistenie rôznych biomarkerov, ktoré môžu poukazovať na možné príčiny zníženej plodnosti, aby ste ich čo najskôr mohli začať riešiť v súlade s vaším telom a prirodzeným cyklom (viac sa dozviete na: http://www.plodar.sk/kontakt/).  Je možné, že v prípade problémov po obnovení cyklu bude potrebné, aby ste užívali hormonálnu liečbu, napríklad aj Duphaston a v takom prípade počas dojčenia túto liečbu môžete užívať.

- Je normálne, že svoje bábätko dojčíte podľa jeho potrieb. 1,5-ročné bábätko je ešte stále veľmi maličké a dojčenie veľmi potrebuje. V skutočnosti sa deti v tomto veku častokrát dojčia častejšie, než keď boli novorodenci. Je normálne, že dieťa v tomto veku nedokáže prespať celú noc. A je normálne, že mu poskytujete rodičovskú starostlivosť aj v noci – toto je jedna z investícií do jeho zdravia a pocitu bezpečia v noci. Potreby vášho dieťatka nie je niečo, čo môžete zanedbávať, je správne, že sa snažite na ne reagovať a pomáhať mu ich napĺňať. Náročnosť starostlivosti o bábätko môže samo o sebe potláčať vašu plodnosť, pretože telo blokuje plodnosť, keď vníma, že starostlivosť o dieťa je náročná. Vaše telo potláča plodnosť vtedy, ak je starostlivosť o vaše dieťatko ešte stále taká náročná, že nie je vhodný čas na nové tehotenstvo. Dôvodom nie je len dojčenie ako také. Z hľadiska hladín hormónu prolaktínu matka, ktorá po roku dojčí, je na tom hormonálne približne rovnako, ako matka, ktorá nedojčí, preto je nemožné vysvetliť odporúčanie, aby ste znížili počet dojčení v kontexte vašej túžby po ďalšom dieťatku. Odstavenie ani zníženie počtu dojčení nezmení nič v oblasti prolaktínu, ktorý je jediným hormónom, ktorý by mohol vplývať na plodnosť z hľadiska dojčenia. Ako si iste sama uvedomujete, odstavenie nespôsobí, že starostlivosť o dieťatko bude jednoduchšia. Odstavenie ani zníženie počtu dojčení nijako nepomôže tomu, aby sa vaša plodnosť vrátila rýchlejšie. Je paradoxné, ako sa ženy tesne po pôrode, keď často, dlho a výlučne dojčia, dozvedajú od svojich gynekológov, že dojčenie neposkytuje žiadnu ochranu pred tehotenstvom a „musia“ im predpísať hormonálnu antikoncepciu. A ten istý gynekológ je schopný povedať žene, ktorá je mnoho mesiacov po pôrode, že jedinou príčinou toho, že nemôže otehotnieť, je fakt, že dojčí. Dojčenie staršieho dieťaťa sa považuje za vinné z absolútne všetkého. Odstavenie ani zníženie počtu dojčení však skutočne túto situáciu nerieši (hoci mnohé matky vám potvrdia, že keď odstavili, do 2-3 mesiacov dostali menštruáciu – áno, pretože by ju dostali aj tak, štatisticky je pravdepodobné, že sa tak čoskoro stane aj u vás).



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Duphaston, obnova cyklu při kojení