Prolaktinóm (adenóm hypofýzy) a dojčenie

Lívia    05.09.2019, 20:24

Dobrý deň. Už niečo vyše roka mám diagnostikovanú hyperprolaktinémiu a na MR potvrdený mikroadenóm hypofýzy. O chvíľu ma čaká pôrod a mám vysoké hodnoty prolaktínu (222). Je podľa Vás bezpečné po pôrode dojčiť? Ďakujem

Milá Lívia,

nie je jediný dôvod, pre ktorý by ste popri tejto diagnóze nemohli po pôrode dojčiť, či prečo by to malo byť nebezpečné. Navyše v tehotenstve je prirodzené a normálne, aby ste mali vysokú hladinu prolaktínu, hladina 222 je normálna hladina prolaktínu v tehotenstve, pretože hladina prolaktínu v tehotenstve je normálne pri všetkých ženách vysoká. Z hľadiska dojčenia mikroadenóm znamená po pôrode iba toľko, že máte potenciál mať vynikajúcu tvorbu mlieka a z tohto pohľadu je dôležité urobiť kroky pre čo najlepší začiatok dojčenia, aby ste sa vyhli bolestivo naliatym prsníkom:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravny-zaciatok-je-dolezity/

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/kapusta-na-naliate-prsniky/

Odporúčame vám prečítať si viac v našej knihe Praktický návod na dojčenie:

https://www.mamila.sk/shop/knihy/1-prakticky-navod-na-dojcenie-v-slovencine.html

ktorá môže byť veľmi užitočná pre prvý týždeň po pôrode.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Prolaktinóm (adenóm hypofýzy) a dojčenie