Časté dojčenie 14 mesačnej dcérky

Lucia    15.09.2019, 16:09

Dobrý deň. Obraciam sa na Vás s prosbou. Mám 29 rokov a 14 mesačnú dcérku. Od narodenia je strašný hladoš. V porodnici mi ju dokrmovali UM keď sme však prišli domov kojenie sa nám rozbehlo a UM sme viac nedávali. Od polroka sme zacali s prikrmami. Keďže má ešte stále len dolné dva rezaky ma to trošku ztazene a nie všetko mi sama požuje, takže stále mixujeme stravu. Ale aj napriek tomu je strašne "mliečková". Skoro po kazdom jedle sama naznačí ze chce este mliecko. Skusam jej este ponuknut prikrm v domneni ze asi mala malo ale ten odmieta, takže aj tak vzdy skonci pri MM. V noci sa budi na dojčenie 2x inokedy aj viackrát za noc, hlavne ked byva mrzuta. Všimla som si že sa jej zvysil aj počet stolic za den niekedy 1x teraz aj 3x. Pozerala som jej aj ustocka ci sa jej neprerezavaju horne rezaky ale nezdalo sa mi. Je to normalne ze v 14 mesiacoch vypije stale tolko MM? A kolkokrat mam pocit ze ho vypije viac než tuhej stravy... Prospieva dobre. Mne to pravdaze nevadí, chcem dojcit kym bude možné, len ci je to normalne. Dakujem veľmi pekne.

Milá Lucia,

nebojte sa, vaše bábätko sa správa úplne normálne a môžete naďalej nechať ju spapať toľko jedla, koľko má záujem papať a pritom jej umožňovať sa dojčiť tak často, ako to bábätko potrebuje. Vaše bábätko sa môže chcieť dojčiť viackrát denne a aj v noci jednoducho preto, že dojčenie nie je len pitie materského mlieka. Na toto sa v našej spoločnosti zabúda. Dojčenie z našej spoločnosti vymizlo a dojčenie starších detí si mnohí ľudia vôbec nevedia predstaviť. Preto si predstavujú, že dojčenie je analogické s fľašou umelého mlieka, že to je prakticky to isté. Určite pritom aj vy sama cítite, že to tak nie je. Niekedy dojčíte dcérku preto, že sa udrela. Inokedy preto, že sa zobudí a chce sa ešte chvíľku dojčiť, kým je rozospatá. Inokedy sa dojčí na zaspatie. Dojčí sa, keď jej niekto vezme hračku, keď sa nudí. Dojčenie reguluje rôzne telesné funkcie, pomáha regulovať činnosť srdiečka dieťaťa, jeho dýchanie, znižuje hladiny stresových hormónov a znižuje prežívanie bolesti. Z týchto dôvodov je to naďalej jednoduchý a rýchly spôsob ako utíšiť dieťa, ktoré sa fyzicky zranilo, či ho niečo rozľútostilo a najviac tieto funkcie matka ocení v nepríjemnom čase nejakej choroby či rastu zubov dieťaťa, keď je mrzuté, ubolené a často krát je dojčenie jediné, čo dieťa upokojí či uspí. Pokojne využívajte dojčenie na všetky tieto funkcie. Je to okrem iného dôležité aj preto, aby dojčenie pokračovalo ďalej, pretože dojčenie podľa potrieb dieťaťa je podmienkou toho, aby dojčenie mohlo pokračovať dlhodobo. A to má tieto vplyvy na zdravie dieťaťa a aj matky:

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-dlho-ma-dieta-byt-dojcene/

Pri dlhodobom dojčení dieťaťa je pre matku úžasné sledovať, ako sa postupne dieťa osamostatňuje a ako v čase prirodzeného odstavenia vidí, že dieťa samo z vlastnej iniciatívy skúša niektoré situácie, ktoré dovtedy vždy potrebovalo riešiť dojčením, vyriešiť samo a ako sa mu to čoraz lepšie darí. Istota toho, že ak sa mu to nepodarí, mamička mu pomôže nastoliť znova rovnováhu, je zdrojom sebavedomia a stúpajúcej nezávislosti dojčeného dieťaťa. Takto sa môže dieťa pre ukončenie dojčenia rozhodnúť samo, postupne a v čase, keď je na to pripravené a kedy je zrelé riešiť rôzne životné situácie samo. Predstava, že sa toto nikdy neudeje a je potrebné dieťa v určitom veku odstaviť, pretože samo to nikdy neurobí, vychádza z nedostatku skúseností a praktických príkladov z okolia.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Časté dojčenie 14 mesačnej dcérky