Pockat s druhym babetkom koli dojceniu

D.    18.09.2019, 16:53

Dobry den, radi by sme sa pokusili o druhe babetko. Prve dieta ma 12 mesiacov a dojcenie velmi potrebuje, najma v noci. Moja otazka znie, ak by som otehotnela (uz by som mohla), nemoze to uskodit prvej dcerke v tom, ze ked sa znizi tvorba mlieka, moze sa odstavit, alebo odmietat prsnik? Bolo by mudrejsie s druhym babetkom este pockat, ked viem, ze prva dcerka dojcenie velmi potrebuje ? Stravu v podobe prikrmov papa, aj pije vodu z poharika, ide skor o psychologicky vyznam, zaspavanie.. Spi somnou v posteli. Nechcem prestat dojcit, lebo viem, ze to potrebuje, ale zaroven by sme chceli surodenca. Clanky o dojceni v tehotenstve som prestudovala. Zaujima ma len ci by nebolo mudrejsie pockat este alebo to nechat na osud a dufat, ze sa dojcit neprestane, ked tvorba mlieka klesne. Na zaciatku sme sa velmi vytrapili kym sa dojcenie rozbehlo (babo sa neprisavalo). Dakujem za rady. (prosim o anonymne zverejnenie, ak je to mozne)

Dobrý deň,

tehotenstvo vždy so sebou prináša zníženie tvorby a reakcia na toto zníženie závisí od veku dieťaťa v čase ďalšieho tehotenstva matky a od toho, ako vyzerá v danom čase dojčenie. Sú deti, ktoré sa ďalej dojčia aj bez ohľadu na nižšiu tvorbu mlieka v tehotenstve, a sú deti, pre ktoré toto zníženie môže znamenať, že zareagujú negatívne, špeciálne, ak sú vo veku, keď dojčenie ešte nie je ustanovené. Nie je predvídateľné, aká bude konkrétna reakcia daného dieťaťa bez poznania jeho dojčenia a jeho reakcií. Vo všeobecnosti, čím spokojnejšie sa dieťa dojčí a čím je staršie, tým je pravdepodobnejšie, že sa dojčenie udrží. Aj preto by ste sa mohli teraz zamerať na to, aby vaše dieťatko dojčenie vnímalo nielen ako jedlo a tekutiny, ale aj ako zdroj utíšenia pre zaspatie, riešenie náročných sociálnych situácií (strach, úzkosť, hnev), aby sa dojčilo postupne bez ohľadu na to, či pri dojčení pije alebo saje bez pitia. Pri plánovaní tehotenstva sa oplatí zvážiť to, že pokračovanie v dojčení bude jednoduchšie, ak bude mať staršie dieťa aspoň 18 - 24 mesiacov a dojčenie bude ustanovené.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Pockat s druhym babetkom koli dojceniu