Mlieko v jednom prsníku

Alexandra    20.09.2019, 12:36

Dobrý deň, chcela by som vás poprosiť o radu. Od začiatku kojenia ( kojim 4,5 mesiaca) som mala taký probkyze som mala vždy lepšie naliaty jeden prsník a druhý nie, pritom z oboch dávam rovnako papať pokiaľ mala nieje nervózna že z toho ľavého ide malo tak prehodíme na pravý prsník v ktorom je dosť mlieka. Posledné dni mám ľavý prsník naliaty na kojenie iba ráno a večer...bojím sa aby som o mlieko neprišla :( malinkú už prikrmujem pretože jej nestačí :( prosím povedzte mi, čo robiť aby som o mliečko neprišla a aby sa mi nalieval aj druhý prsnik.. Polohu na prisatia som sa snažila zlepšiť, kojim v kľude a aj spánku mám dosť, spinká pekne :/ ďakujem za odpoveď. Pekný deň

Milá Alexandra,

matky väčšinou mávajú odlišné množstvo mlieka v jednom a v druhom prsníku, pričom niekedy je tento rozdiel nepozorovateľný a niekedy je viac zjavný. Dôvody sú vo svojej podstate tie isté, ako keď dieťa začne odmietať dojčenie úplne – deti reagujú na tok mlieka. Dieťa môže postupne začať odmietať jednu stranu s najväčšou pravdepodobnosťou preto, že sa v danom prsníku tvorí menej mlieka a tok mlieka z neho je pomalý.

Samozrejme, že je možné aj dlhodobé dojčenie z jedného prsníka, ale oplatí sa podniknúť kroky, aby sa dieťa dojčilo z oboch prsníkov. Navyše vo vašej situácii už teraz bábätko dokrmujete, takže je potrebné zlepšiť dojčenie ako také. Pri praktickej realizácii krokov, ktoré by ste mohli podniknúť, aby ste túto situáciu zmenili, vám môže pomôcť poradkyňa pri dojčení osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Je skvelé, že dieťatko je ochotné občas prisať sa aj k „horšiemu“ prsníku. Toto je základný predpoklad preto, aby ste sa mohli pokúsiť túto situáciu zmeniť. Riešením je zvýšiť bylinkami, tak ako to odporúča tento materiál o zvyšovaní tvorby mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/zvysenie-prisunu-mm/

Pri konkrétnom dávkovaní a užívaní byliniek pre podporu tvorby mlieka by ste mali postupovať spoločne s poradkyňou.

Okrem toho môže fungovať  vytvárať príležitosti pre prisatie dieťatka aj k tomuto prsníku – napr.:
• Noste dieťa v nosiči (šatka, babyvak...).
• Spite s ním v posteli.
• Umožnite mu kontakt koža na kožu.
• Okúpte sa s ním.
• Uspávajte ho v náručí (napr. v nosiči).
• Vo vhodnej chvíli ponúknite dieťaťu menší prsník, ale nenúťte ho a neznechuťte mu dojčenie tým, že mu ho budete vnucovať. Môžete pritom experimentovať s rôznymi polohami a rôznymi situáciami, v ktorých prsník ponúknete – napr. sa pokúste dieťa prisať počas chôdze, skákaní na fitlopte atď.
• Vyhnite sa tomu, aby ste zo snahy o dojčenie z menšieho prsníka urobili boj a aby dieťa pri tom plakalo.
• Na dojčenie z menšieho prsníka sa snažte vystihnúť okamihy, keď dieťa nie je pri plnom vedomí (zaspávanie, prebúdzanie, noc).
• Pri pokusoch odstráňte rušivé elementy alebo podnety, o ktorých viete, že dieťa od dojčenia odvádzajú.

Okrem toho by bolo dobré spoločne s poradkyňou urobiť kroky pre zlepšenie prisatia a zvýšenie príjmu mlieka pri dojčení z menšieho prsníka:

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka a správne asymetrické prisatie vám pomôže, aby bábätko získavalo viac mlieka pri dojčení z oboch prsníkov. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

2) Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik.

Ak má bábätko už viac ako 4. mesiace – v medzičase, kým sa zvýši tvorba mlieka  – je najlepším riešením podávanie príkrmov; toho, čo dieťatku chutí. Umelé mlieko v tejto situácii už nie je potrebné. V tomto veku je omnoho vhodnejšie zaviesť kalorické príkrmy (čiže čerstvé jedlo), ktoré je vhodnejšie než umelé mlieko. Podávanie jedla je oveľa vhodnejšie ako podávanie umelého mlieka z viacerých dôvodov:
a) jedlo sa dá podávať lyžičkou alebo prstom matky a nie je potrebné použitie fľašky
b) čerstvé jedlo v tomto veku je vhodnejšie ako sušené umelé mlieko, pretože obsahuje čerstvé suroviny ako aj vitamíny a minerály 
c) dôvodom podávania príkrmov je tiež to, aby sa zvýšil kalorický príjem dieťatka, čo mu môže pomôcť v tom, aby bolo ochotné sa prisávať a piť z prsníka

Navyše podávanie umelého mlieka (alebo akejkoľvek inej tekutiny) fľašou môže postupne ešte viac zhoršovať dojčenie, čo je o dôvod naviac, aby ste prešli z dokrmovania fľašou na prikrmovanie tuhou stravou, kalorickým jedlom. Základné princípy takéhoto prikrmovania sú:
- nepodávať „jednozložkové“ príkrmy (napr. len samotná mrkva, alebo iná zelenina samotná), toto nie je postačujúce z hľadiska toho, aby dieťa získavalo dostatok kalórií

Pri takýchto príkrmoch by malo ísť o bežné normálne zdravé jedlo rodiny; príklady môžu byť:

- banán
- avokádo
- ovsené vločky plus olej
- zemiaky, sladké zemiaky, kombinované napr. s tekvicou hokaido
- všetky druhy obilnín (pšeno, pohánka, amarant, quinoa, ryža, kukurica, atď.)
- mäso
- jogurty, ak ich rodina konzumuje, v rozumnom množstve, tak aby nezačali tvoriť celý jedálniček dieťaťa, kravské mlieko – do varenia, ak nezačne kravské mlieko tvoriť významnú časť príkrmov dieťaťa
- naklíčené semienka, naklíčené strukoviny (cícer, mungo, atď.)
- mandľové mlieko s obilninami a ovocím alebo zeleninou plus olej
- akákoľvek zelenina, ovocie, ako doplnok k príkrmom
- pridávať do každého jedla olej, je možné tiež používať rozomleté ľanové semienka, sušené slivky alebo marhule

3) Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky.

4) Nechajte bábätko nech sa v kontakte s vami dostatočne vyspinká a potom ho pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník – nechajte ho piť, ak pije na prsníku samo, ak prestáva piť, pomôžte mu získať viac mlieka stláčaním prsníka. Keď sa výdatne napije, nechajte ho znova dobre vyspať v kontakte s vami.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Mlieko v jednom prsníku