Odsate mliecko

Monika    23.09.2019, 21:44

Dobry den, moje dieta, 9m, je kojene (od 6m sme zaviedli prikrmy). Nepouziva dudlik a nikdy nepilo z flase s cumlikom. Vecer zje kasicku a uspava sa na prsniku pri piti mliecka. Buduci mesiac musim jeden vecer pracovne odist a bude ho mat na starosti partner. Chcem si odsat mlieko. 1.Aku teplotu ma mat, ked mu ho bude partner podavat? 2.z akej flasky mu ho podat? S cumlikovym nadstavcom (nikdy z nej nepilo), alebo s nadstavcom na pitie vody (z tej pije vodu po malych duskoch). Dakujem.

Milá Monika,

situáciu odlúčenia na pár hodín môže 9-mesačné bábätko relatívne dobre zvládnuť, zvlášť, ak osoba, s ktorou bude tráviť čas, ho veľmi dobre pozná a majú spolu intenzívny vzťah.

9-mesačnému bábätku stačí na takúto dobu jesť normálne jedlo; môže pár hodín nedostávať materské mlieko. Nie je potrebné, aby ste sa trápili odsávaním mlieka do zásoby. Nehovoriac o tom, že bábätko odsaté mlieko nemusí byť ochotné vôbec vypiť, odsaté mlieko má po chvíli aj inú vôňu a chuť, pretože sa v ňom prirodzene nachádza enzým, ktorý rýchlo rozkladajú tuky (mlieko môže voňať a chutiť ako pokazené, ale nie je). Fľaša navyše v tejto situácii nie je vhodná a ani potrebná, z hľadiska dojčenia aj jedno podanie fľaše, aj pri staršom bábätku, môže spôsobiť problémy na dlhú dobu po tom, čo sa k dojčeniu vrátite. Nenechajte sa nachytať do pasce reklamných sloganov, ktoré sa snažia vás presvedčiť, že nejaký typ fľaše podporuje dojčenie alebo že nejaký typ cumlíka chráni dojčenie, lebo z neho voda tečie po malých dúškoch. Fľaša je vždy len fľaša a cumlík je vždy len cumlík. Ak by partner chcel podať bábätku odsaté mlieko, môže mu ho dať z pohárika. Teplotu by malo mať takú, akej teploty bežne podávate bábätku iné tekutiny. Nie je nutné ho zohrievať. Mimochodom materské mlieko vydrží čerstvé po odstriekaní alebo odsatí pri izbovej teplote cca. 24 hodín, takže pokojne môže ísť o mlieko, ktoré odsajete napríklad ráno.

Bábätko však nemusí byť vôbec ochotné piť odsaté materské mlieko, bez ohľadu na to, v čom mu ho partner podá. Z hľadiska utíšenia bábätka, fľaša ale ani pohárik a ani odsaté materské mlieko nie sú náhrada matky. Dojčenie je omnoho viac než len materské mlieko. Kľúčová otázka nie je, ako vydrží bábätko v 9 mesiacoch bez materského mlieka – toto je možné vykryť príkrmami a podávaním tekutín – ale ako vydrží bez dojčenia ako takého – 9-mesačné bábätko sa dojčí aj preto, že si napĺňa potrebu kontaktu s matkou, v ktorom sa regulujú viaceré jeho telesné funkcie, dojčenie bábätko uspáva, udržiava v spánku, pomáha mu utíšiť sa. Ak ide o situáciu večer, vtedy bývajú bábätká často už nervózne a nespokojné z celého dňa a z vašej otázky nie je zrejmé, či sa stihnete vrátiť do času, kedy bábätko zvyčajne chodieva spávať a teda, či váš partner nebude musieť bábätko aj uspávať. Úspech v týchto situáciách závisí od toho, nakoľko dobre sa s bábätkom poznajú a či ho aj inokedy skúsil uspávať a aké prostriedky na to fungujú. Skúste sa spolu s partnerom porozprávať o tom, ako to bude fungovať, keď budete preč. Aké prostriedky používal doteraz na uspávanie synčeka? Ak žiadne, ak ste ho uspávali výlučne vy, tak čo si vie predstaviť, že urobí, aby synček zaspal? Bude ho nosiť? Čo bude robiť, keď nebude chcieť zaspať a bude plakať? Riešenie týchto otázok musí prísť z vášho poznania vášho dieťatka a z toho, ako sa manžel oň doposiaľ staral. Nie sú v tomto smere zaručené rady, ktoré by pri každom dieťati fungovali. Ak na tieto otázky nedokážete uspokojivo odpovedať, treba znovu prehodnotiť váš plán odlúčenia. Pokúste preskúmať aj tú možnosť, či by nebolo jednoduchšie, aby partner išiel spoločne s vami a hral sa s bábätkom niekde v priestoroch, kde budete pracovať a nosil vám bábätko na dojčenie. Situáciu zľahčí, ak sa partnerovi podarí udržať bábätko po dobu vašej neprítomnosti nasýtené, pretože hlad môže výrazne zhoršiť reakcie bábätka a sťažiť starostlivosť oňho bez matky. Partner môže bábätko vziať napríklad na prechádzku do nosiča v čase, kedy bábätko bežne chodieva spávať a možno sa mu podarí ho pri chôdzi uspať.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Odsate mliecko