Dojceny novorodenec a skolkar

LR    26.09.2019, 16:45

Dobry den. Neviem, ci to nebude nevhodna otazka, ale suvisi aj s dojcenim (imunitou). Syncek bol dojceny do 3 rokov a teraz po 2 mesiacoch od skoncenia dojcenia by mal nastupit do skolky. Pred tyzdnom sa nam narodilo babatko, ktore je dojcene. Lekarka mi odporucila so skolkou pockat este rok kvoli chorobnosti u dieteta, ktore nastupi a zaroven kvoli novorodencovi... Syn ale do skolky chce ist a hlavne je velmi spolocensky (co mu teraz nemozem zabezpecit). Neviem, co od nastupu do skolky ocakavat... Doteraz bol syn za tri roky asi 6x chory (nadcha a raz pociatocna bronchitida), no uz nie je kojeny...

Milá LR,

dojčenie pomáha dieťatku rozvinúť svoj potenciál pre najlepšiu možnú imunitu, aká sa v jeho organizme dokáže vyvinúť. Rozhodnutie, či dáte staršieho synčeka do škôlky, je náročné, pretože človek nevie, ako to dopadne pri tomto konkrétnom dieťati a skutočnosť, že bol synček dojčený 3 roky, nepomáha rozhodnúť sa. Aj dojčené dieťa môže ochorieť a dokonca v porovnaním s niektorým iným konkrétnym dieťaťom môže bývať choré častejšie, než dieťa, ktoré napríklad nebolo nikdy dojčené. Nedojčené deti alebo deti, ktoré boli dojčené krátkodobo ako skupina bývajú choré častejšie a ich choroby mávajú horší priebeh. Z hľadiska zníženia pravdepodobnosti ochorenia, môžete skúsiť staršiemu synčekovi navrhnúť, či by sa nechcel znova prisať, je možné, že ho mladší súrodenec k tomu bude inšpirovať. Ak nie, môžete sa s ním porozprávať, či by nechcel piť odstriekané mlieko.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojceny novorodenec a skolkar