Ako sa vratit k dojceniu a dokrmovat neprisavajuce sa bábätko?

Paula    03.10.2019, 20:13

Chcela by som radu ako mám znovu naplno začať kojit môjho 2 mesačného synčeka, ktorého už asi necelé 3 týždne krmim odstriekanym mlieckom cez fľašku. A nakoľko ho nemám už dostatok tak dávame aj UM. Do 6 týždňov sa mi dojcil krásne a potom nastal zvrat a už vôbec sa mu nechcelo prisavat. A tak som musela pristúpiť k odstrekavaniu mlieka pretože pri priblizeni k prsniku začal histericky plakať a bol schopný hladovať a plakať aj 5 hodín v kuse. Skúšala som kŕmiť aj cez cievku po prste a následne priložiť ale zatiaľ sa mi takto neprisal. Dnes sa mi prisal prvý krát na chvíľku kym sa spustilo mlieko krásne pil a potom bradavku pustil.

Milá Paula,

v tejto situácii sa dá urobiť veľa pre to, aby sa bábätko začalo znova prisávať. Vaše bábätko je maličké a je veľká šanca, že s uplatnením správnych postupov sa bude znova dojčiť. Odporúčame vám skontaktovať sa čo najskôr s poradkyňou pri dojčení:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože vo vašom prípade môže veľa zmeniť úprava polohy a prisatia, pričom sa poradkyňa zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí. Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť. Postupy, ktoré v tejto situácii používame, je dobré prejsť osobne s poradkyňou pri dojčení, ktorá vám pomôže svojou zručnosťou.

Je pozoruhodné, ako veľmi sa dá pomôcť už samotnou úpravou prisatia a polohy - toto môže skutočne nesmierne pomôcť a ide o okamžitú pomoc. Preto vaše šance na návrat k dojčeniu môžu pomôcť výrazne zvýšiť, ak by ste spoločne s poradkyňou urobili tieto kroky:

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení by mala tiež skontrolovať uzdičku pod jazykom, ktorá môže spôsobovať, že sa bábätko nevie dobre prisať.

A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

2) Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať. Ak by bábätko potrebovalo dokrmovať, spolu s poradkyňou sa pokúsite ho prisať a dokŕmiť  laktačnou pomôckou na prsníku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

vďaka čomu by dostávalo hneď po prisatí dobrý tok mlieka a toto ho má tendenciu udržať na prsníku. Zároveň, čím častejšie by sa vám podarilo bábätko nadojčiť s laktačnou pomôckou a udržať ho na prsníku, tým vyššia pravdepodobnosť, že by si bábätko čoraz viac uvedomovalo, že sa kŕmi na prsníku a že prisávať sa k prsníku je príjemná skúsenosť.

Ak by sa bábätko neprisalo, kým sa začne prisávať, je dôležité ho dokŕmiť bez použitia fľaše takto:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/krmenie-po-prste-a-poharikom/

3) O tom, či sa bábätko bude ochotné po prisatí udržať na prsníku, rozhoduje aj tvorba mlieka. V tejto situácii je kľúčové zvýšenie a udržanie výbornej tvorby mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

Okrem toho, ak sa bábätko neprisaje, je kľúčové udržiavať tvorbu mlieka odstriekavaním alebo odsávaním. Pre udržanie tvorby mlieka je kľúčové, aby ste 8x denne (z toho aspoň raz v noci) 20 minút odsávali z každého prsníka.

4) Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky. Trávte v kontakte, ideálne koža na kožu, s bábätkom čo najviac času počas dňa. Nechajte bábätko nech sa v kontakte s vami dostatočne vyspinká a potom ho pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník už s laktačnou pomôckou. Keď sa výdatne napije, nechajte ho znova dobre vyspať v kontakte s vami.

Poradkyňu vyhľadajte čo najskôr, potrebujete okamžitú a intenzívnu pomoc. Okrem na mieru šitých odporúčaní potrebujete aj veľmi veľa psychickej podpory a povzbudenia, pretože situácia, kedy sa bábätko odmieta prisať, je mimoriadne náročná nielen fyzicky a organizačne, ale aj psychicky.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ako sa vratit k dojceniu a dokrmovat neprisavajuce sa bábätko?