Dojčenie po sekcii

Eva    07.10.2019, 11:46

Čaká ma sekcia a po prvej skúsenosti viem, čo môžem už približne očakávať. Bábätko mi na "jisku" donesú na priloženie max.2x ak vôbec, po desiatich hodinách ma prevezú na izbu, kde mi už bábätko nechajú. Začnem si ho prikladať a mám na pláne si zavolať ešte do pôrodnice laktačnú poradkyňu lebo viem, že sama to nezvládnem. A teda moja otázka znie, ako mám preklenúť ten čas možno 2,3 dni aj viac, kým sa bábätko napapá z prsnika? Mám mu dať umelé mlieko či glukozku cievkou po prste? Lebo z predoslej skusenosti viem, že môjho mlieka odsajem minimum ak vôbec, pretože aj pri prvom sa mi spustilo až doma. Mam ešte možnosť zohnať si mlieko od kamarátky, ktorá však má už dvojročného syna alebo potom ešte od inej maminky, ktorá ma cca dvojmesačné bábätko. Môžem dať novorodeniatku takéto mlieko?

Milá Eva,

počas cisárskeho rezu si dajte položiť bábätko na hruď koža na kožu čo najskôr a strávte tak čo najviac času. Aj na Slovensku sú nemocnice, ktoré toto robia a oplatí sa hľadať nemocnicu, ktorá v tomto smere bude podporovať zdravie matky a dieťaťa najlepším možným začiatkom pre dojčenie. Mnohé nemocnice okrem toho robia to, že po pôrode cisárskym rezom matka nie je na jednotke intenzívnej starostlivosti. V takom prípade je omnoho jednoduchšie byť s bábätkom už od prvých chvíľ po pôrode, s pomocou sprevádzajúcej osoby. Nie je to bežná prax, ale oplatí sa hľadať, pretože pre dojčenie sú rozhodujúce prvé dni a takýto začiatok môže pomôcť, aby ste nemuseli následne riešiť problémy s dojčením.

Ak by ste museli rodiť v nemocnici, ktorá dojčenie takýmto spôsobom nepodporuje, trvajte aspoň na tom, aby mohla s bábätkom byť sprevádzajúca osoba, ktorá by sa oňho starala, počas vášho pobytu na JISke. Túto osobu naučte, ako sa starať o bábätko bez použitia cumlíka a ako ho kŕmiť bez použitia fľaše.  Najneskôr do hodiny po pôrode požiadajte o skúmavku a začnite s odstriekavaním mlieka po kvapkách do skúmavky; odkvapkané mlieko by malo byť podané bábätku priamo zo skúmavky do pusinky; odstriekavajte po kvapkách často. Tieto kvapky mlieka predstavujú pre vaše bábätko tekuté zlato. Takto odstriekané materské mlieko vydrží bez chladenia mnoho hodín čerstvé, nevylievajte ho, použite ho pre bábätko. Ak by bolo potrebné použiť iné mlieko, okrem toho, že môžete v posledných týždňoch tehotenstva začať odkvapkávať vaše kolostrum, ktoré vám odporúčame mraziť si do malých skúmaviek po cca. 3 ml a potom ich vziať so sebou do pôrodnice, môžete samozrejme využiť aj darcovské materské mlieko svojej kamarátky. Pre novorodenca je určite omnoho vhodnejšie darcovské materské mlieko, bez ohľadu na to, akého veku je dieťa matky, ktorá by darcovské mlieko poskytla, než umelé mlieko vyrábané z mlieka úplne iného živočíšneho druhu navyše tiež možno rok od pôrodu teliatka. Darcovské materské mlieko alebo svoje vlastné materské mlieko by ste bábätku mali ideálne podávať pohárikom (napr. v skúmavke):

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/krmenie-po-prste-a-poharikom/

Kŕmenie pohárikom je zručnosť, ktorú by ste sa vy a sprevádzajúca osoba mali naučiť ešte pred príchodom bábätka. Nie je to náročné, ale je lepšie, ak máte možnosť vyskúšať si to vopred. Kŕmenie po prste by sa nemalo používať na nakŕmenie bábätka, iba v prípade, že všetky ostatné možnosti zlyhali a zvažuje sa použitie fľaše, v takom prípade je nakŕmenie bábätka po prste menej rizikové, než podanie fľaše.  

Stretnite sa ešte pred pôrodom s poradkyňou pri dojčení osobne:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste spoločne tieto informácie a možnosti prešli a aby ste sa mohli pripraviť aj na to, ako bábätko čo najlepšie prisať k prsníku:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

ako mu pomôcť získavať viac mlieka stláčaním prsníka:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

a ako rozlíšiť, kedy bábätko na prsníku pije:

https://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojčenie po sekcii