Dojčenie a sladke obžerstvo

Žofia    07.10.2019, 12:28

Dobrý deň, mám 11-mesacnu dcérku, dojcim na požiadanie aj v noci a moja otázka znie aký vplyv má jedlo, ktoré prijímam na kvalitu, zloženie a chuť materského mliecka. Pýtam sa, pretože bežné nejedavam nič sladké, ale mám dní ako tento víkend, že zjem všetko sladké, čo mi príde pod ruku, vyslovene obžerstvo. Nemôžem tým dcérke uškodiť? Má to moje sladké obžerstvo vplyv na mliečko? Ďakujem!

Milá Žofia,

dojčenie sa často prezentuje ako stav, ktorý sa oplatí udržať, len ak sú všetky ostatné okolnosti v matkinom živote ideálne.  A zvlášť pri staršom bábätku stráca podporu. Nie je jediný dôvod, pre ktorý by ste mali riešiť, či môžete v tejto situácii pokračovať v dojčení. Materské mlieko sa tvorí z krvi, čo znamená, že vaša strava ovplyvňuje zloženie a tvorbu materského mlieka len minimálne. To, že dojčíte, je dôležité bez ohľadu na to, ako sa stíhate stravovať, navyše s tým, ako bude bábätko rásť, budete postupne celú situáciu zvládať lepšie. „Sladké obžerstvo“ má teda zmysel riešiť výlučne s ohľadom na vaše vlastné zdravie a v tomto smere môžete urobiť všetky potrebné opatrenia, napríklad vám môže pomôcť nedostať sa do stavu „vlčieho hladu“, v ktorom človek hľadá jednoduché zdroje energie. Skúste nájsť spôsoby, ako jesť jednoduché jedlá v surovom stave, ktorý si nevyžaduje veľa prípravy, napríklad ovocie, ktoré stačí zobrať do ruky a zjesť - banány, jablká, hrušky, sezónne ovocie. To isté môžete robiť so zeleninou - rajčina, paprika, uhorka, atď. Ďalej sa takto jednoducho dajú jesť orechy, semienka, atď., ktoré môžete mať vysypané v miske na stole. Skúste požiadať o pomoc s jedlom - napríklad rodinu, aby vám priniesli jedlo, prípadne, aby vám priniesli viac porcií, ktoré si môžete zamraziť.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojčenie a sladke obžerstvo