IVF a kojeni

Jana    07.10.2019, 12:47

Dobry den, mame syna z IVF a chteli bychom se pokusit o dalsi miminko (pres KET). Syna ale dosud kojim, zvykl si usinat u prsu a v noci se na kojeni budi cca 2-3x. Pres den uz ho nekojim. Prosim, mohli byste mi poradit, s jakym odstupem od ukonceni kojeni je KET mozne podstoupit? A jak odbourat vecerni a nocni kojeni-je mozne od roka davat misto neho kravske mleko, ci je nutne zavest UM? Vsude ctu protichudne nazory. Predem moc dekuji za rady.

Milá Jana,

KET sa nijako nevylučuje s dojčením a neexistuje žiaden dôvod kvôli KET odstaviť a čakať na čokoľvek. Dojčenie nie je prekážkou pre hormonálnu prípravu na KET (jedinou výnimkou by bolo použitie letrozolu na stimuláciu ovulácie), či na hormonálnu substitučnú liečbu po vložení embryí. Dojčenie neznižuje šance pre udržanie tehotenstva. Často sa môžete dočítať odlišné názory, ktoré viac-menej odrážajú to, nakoľko veľmi dojčenie nemá podporu v našej spoločnosti. Dojčenie sa podporuje len pri veľmi malých bábätkách a aj to len v prípade, že sa nevyskytla v živote matky alebo dieťaťa žiadna komplikácia. V prípade, že sa vyskytne čokoľvek, je jednoduchšie povedať: radšej nedojčite. A to je prípad umelého oplodnenia. Pri snahe otehotnieť vždy určité percento tehotenstiev nekončí pôrodom zdravého bábätka a ak sa to stane v prípade umelého oplodnenia, je jednoduché zvaliť vinu na dojčenie. Z vašej otázky sa zdá, že vaše bábätko nemá ešte ani rok. Pre takéto bábätko je dojčenie naďalej životne dôležité, ročné bábätká sa typicky dojčia často v noci, na zaspatie, ale aj cez deň a toto je dôležité pre ich zdravie:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/dlhodobe-dojcenie/

Ak by ste sa napriek tomu rozhodli bábätko odstaviť, po pol roku života bábätka Svetová zdravotnícka organizácia neodporúča žiadne mlieko (ani umelé) podávať v množstvách, ktorými by sa nahrádzalo materské mlieko. Prečítajte si toto stanovisko WHO, v ktorom považujú podávanie umelej núdzovej náhradnej výživy pre bábätká, ktoré po 6 mesiaci nie sú dojčené a sú ochotné jesť pestrú a čerstvú stravu za „zbytočné“ a „škodlivé“:

https://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/pokracovacie-mlieka/

Neexistujú nijaké zázračné spôsoby, ako s ľahkosťou odstaviť dieťa, ktoré ešte na to nie je pripravené, a je jedno, či ide o denné, či nočné odstavenie, či oboje. Hoci v rôznych článkoch istotne nájdete celú škálu návodov ako to urobiť, nič vám nezaručí, že takýto návod bude presne rovnako fungovať aj pri vašom dieťati a že odstavenie v noci pre neho nebude traumatické. Deti sa v tomto veku totiž nebudia primárne pre to, že potrebujú „jesť“ či „piť mlieko“, ale pre to, že dojčením získavajú celú škálu iných mimoriadne dôležitých vecí - od istoty cez upokojenie až po jednoduchý spôsob, ako naspäť zaspať. Toto je to, čo je pre ne na dojčení dôležité, a zároveň dôvod, pre ktorý odstavenie „na noc“ nie je jednoduché. A existuje aj možnosť, že dieťa sa síce prestane dojčiť, ale neprestane sa budiť, a potom môže byť uspávanie v noci ešte náročnejšie ako doteraz. Dojčenie zjednodušuje starostlivosť o dieťa. Stres z náročnejšej starostlivosti je rizikový faktor pre plodnosť.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > IVF a kojeni