Afty

Iveta    07.10.2019, 17:51

Dobrý deň, synček má 26 mesiacov,ešte ho dojčím.V posledných mesiacoch má v ústach opakujúce sa afty. Súvisí to s dojčením? Veľmi ho bolia,niekedy ani jesť nechce,ale dojčiť áno,ešte viac,než predtým. Ďakujem vopred veľmi pekne.

Milá Iveta,

dojčenie nespôsobuje afty v ústach dieťatka. Ak by to tak bolo, väčšina detí by mala počas dojčenia v ústach afty. Dojčenie sa nesprávne považuje za vinné zo všetkého, afty v ústach majú rôzne príčiny, ktoré vo vašom prípade odporúčame bábätku dať vyšetriť. Medzičasom môže dostávať potrebnú podpornú liečbu (napríklad lieky od bolesti, afty bývajú veľmi bolestivé, v tomto smere je dojčenie zachraňujúce, keďže mnohé deti s aftami odmietajú inú potravu a tekutiny). Dojčenie poskytuje dieťatku aj potrebné imunitné faktory a látky, ktoré celú situáciu momentálne zlepšujú a pomáhajú dieťaťu sa rýchlejšie vyliečiť. Choré dieťa potrebuje dojčenie ešte viac než zdravé. Dojčite preto tak, ako to teraz vaše dieťa potrebuje, pokojne aj omnoho častejšie, než to bolo doteraz a vyhľadajte preňho pomoc u pediatra.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok