Skleroza multiplex

Kristína    08.10.2019, 16:30

Dobrý deň, mám 4 mesačné bábätko, plne dojčené.Liecim sa na sklerozu multiplex a moja Dr chce aby som po 6 mesiacoch ukončila dojcenie a prešla na liečbu.Viem že takéto otázky tu už boli, ale pred tehotenstvom som si pichala copaxon, takze buď mi nechajú ten alebo vymenia za lemtradu (alemtuzumab). Nechcem prestať kojiť avšak moja Dr trvá na tom aby som prestala.Je možné pri oboch typoch liekov pokračovať v dojčení ? Ďakujem za odpoveď.

Milá Kristína,

o dojčení sa ženy dozvedajú rôzne mýty a nesprávne informácie a vo vašej situácii sa ženám často nesprávne hovorí, že majú bábätko odstaviť po 2 – 3 mesiacoch po pôrode kvôli skleróze multiplex. Dojčenie nie je príčinou atakov, dojčenie nevysiľuje. Skleróza multiplex je ochorenie, pri ktorom asi 20 - 30 % žien už v priebehu prvých troch až štyroch mesiacov po pôrode zažije recidívu. Nová štúdia ukázala, že ženy trpiace sklerózou multiplex dokázali znížiť riziko recidívy sklerózy multiplex po pôrode práve tým, že dojčili. Záverom štúdia zdôrazňuje, že aj z hľadiska prevencie recidív sklerózy multiplex je dôležité podporovať matky vo výlučnom dojčení a v krokoch, ktoré pomôžu dojčeniu. Prečítajte si viac tu:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/veda-skleroza-multiplex/

Po tejto štúdii vyšla ešte ďalšia, ktorá potvrdila tieto výsledky a zdôraznila, že je kľúčové, aby zdravotníci podporovali ženy s touto diagnózou vo výlučnom dojčení:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/veda-skleroza-multiplex2/

Inými slovami, konkrétne pri tejto diagnóze je o to dôležitejšie, aby ste pokračovali v dojčení. Budete pravdepodobne potrebovať užívať lieky, ktoré však nie sú prekážkou pre dojčenie, pre vás, aj pre vaše bábätko bude bezpečnejšie pokračovať v dojčení. Copaxone je príliš veľká molekula na to, aby sa dostala do materského mlieka, a čo je ešte lepšie, tak je to v podstate proteín, ktorý sa po orálnom použití (ako keď by ho bábätko vypilo v mlieku - čo je nepravdepodobné vzhľadom na veľkosť molekuly) depolymerizuje.  Alemtuzumab sa takisto nebude dostávať do materského mlieka.  O potrebnej liečbe sa môžete poradiť s farmaceutom na emailovej adrese dojcenie@mamila.sk, prípadne si môžete preštudovať tieto už zverejnené odpovede z našej poradne:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=606

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=6203

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=6610

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=4162



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Skleroza multiplex