Štrajk

Lenka    08.10.2019, 16:24

Dobrý deň, prosím o radu.Dcéra ma 19 týždňov, pôr.váha 3900g, ku dnešnému dňu pribrala celkom 4380 g/ za posledný mesiac to bolo 1100g/. Pediatrička skonštatovala, že má nadváhu a odporučila príkrmy namiesto niekt.dojčení,aby z materského mlieka nepriberala-príde mi to absurdné, veď príkrm sa pridáva k dojčeniu a okrem iného aj kvôli tomu, aby sa zvýšil kalorický objem, nie? U dcéry však pozorujem " štrajk" od začiatku augusta/odvrac.od prsníka, plač, cmúlanie ruky, nať.bradavky/. Niekoľkokrát som situáciu konzultovala aj s LP osobne a tiež telefonicky.Zlepšili sme prisatie, zvýšili tvorbu mlieka bylinkami- Benedikt a Senovka 3x3, keď je veľmi zle, tak až 4x4. Nepouž.cumlík, fľašu, dcéra je výlučne dojčená na požiadanie.Od 3 mesiavov večer spí so mnou v posteli a začala sa budiť v noci častejšie, čo považujem za pokrok, nakoľko v noci vypila podstatnú časť mlieka. Od včera sa však začala budiť iba 1x za noc, čo ma znepokojuje, pretože cez deň musím vystihnúť správne okamžiky, aby som ju nadojčila bez toho, aby sa odo mňa otáčala, aby nenaťah.bradavku / stojím, chodím, húpem sa, dojčím v nosiči alebo si lahnem s ňou/atď... Cez deň spí 4x po dobu 30 minút, z toho 1x alebo aj 2x spí pri mne prisatá.Začali sme používať aj ergonosič, veľmi byť v ňom nechce. Tiež som spozorovala posledné 2 týždne veľmi riedku "vystrelujúcu" stolicu, moč je svetlý. Od narodenia takmer po každom dojčení grcká, niekedy /najmä keď sa dojčí poležiačky/grcká aj počas dojčenia. Vo Vašej poradni vždy radíte skontrolovať lakt.poradkyňou výdatnosť dojčenia a či pije bábätko dostatok mlieka cez deň, bez ohľadu na to, či sa v noci budí alebo nie. Viem, že pije, keď má tzv.pauzy v brade, ale ako LP alebo ja zistím, že pije dostatočné množstvo mlieka? Obávam sa aj o tvorbu mlieka, vzhľadom na to, že v noci sa tento týždeň dojčí iba 1x a to spí od 19.hod.do cca 6.00. Tiež by som sa chcela spýtať, ako dlho môže takýto štrajk trvať, dojčenie nechcem vzdať, rada by som dojčila dlhodobo aj napriek týmto problémom... Tiež by som sa rada spýtala, či dieťa plnohodnotne spí aj keď je celý čas počas spánku prisaté a sem tam dudluje bradavku, keď sa pustí mlieko začne piť. A čo stres a tvorba mlieka? Je pravda, že stres zvyšuje tvorbu? Dcéra je inak pokojná, spokojná, celkovo prospieva avšak som zvedavá na najbližší/29.10./ prírastok na váhe vzhľadom na to budenie v noci, kt.som popísala vyššie. Vopred Vám ďakujem za cennú radu.

Milá Lenka,

ak výlučne dojčené bábätko rýchlo priberá, je to normálne a dobré. Pokiaľ zdravé dojčené deti pijú výlučne materské mlieko z prsníka, tak potom je ich priberanie vždy v poriadku a nie je dôvod hovoriť o tom, že priberajú nadmerne. Dojčenie nijako neobmedzujte. Pokračujte v dojčení podľa potrieb dieťaťa kedykoľvek a nemusíte sledovať počet dojčení. Dojčenie je podľa štúdií práve tou najlepšou formou prevencie obezity v neskoršom veku. Intervaly medzi dojčením si určuje bábätko samo, môžu byť odlišné každý deň, v tomto sa staršie dieťatko nemusí nijako líšiť od mladšieho. Nehovoriac o tom, že predlžovať intervaly medzi dojčeniami špeciálne v situácii, v ktorej sa momentálne s dojčením nachádzate, by dojčenie významne ohrozilo.

Priberanie bábätiek má v rámci percentilového grafu Svetovej zdravotníckej organizácie veľký rozptyl a ak by sa bábätko s pôrodnou hmotnosťou 3,5 kg pohybovalo na 99. percentile, tak by v 4. mesiaci mohlo mať aj viac ako 9 kg. Percentilové grafy sú vyjadrením normálneho rastu detí. A niekto (niekto úplne normálny) musí byť na 99. percentile rovnako ako niekto (niekto úplne normálny) je na 3. percentile (čo znamená, že priberá oveľa menej).

Bábätko, ktoré takto dobre priberá, nemá dôvod „držať diétu“. Takéto priberanie je pre neho normálne a správne. Nie je vhodné ho menej často dojčiť ani nahradiť materské mlieko vodou. Naopak, takýto postup môže viesť k problémom s dojčením. Voda nezabezpečuje pre bábätko v tomto veku dostatočnú výživu. Bábätko treba naďalej dojčiť presne tak ako doposiaľ, kedykoľvek, pri akomkoľvek plači a dojčenie neobmedzovať, nenaťahovať intervaly medzi dojčeniami, neskracovať dĺžku dojčenia, nesnažiť sa, aby bábätko prespalo noc.

Pre riešenie reakcie bábätka na znížený tok mlieka ostaňte v kontakte s poradkyňou pri dojčení, s ktorou ste boli doteraz v kontakte. Nočnému dojčeniu pomáha veľa kontaktu s bábätkom počas dňa (čo pravdepodobne robíte) a spoločné spanie v noci. Ak sa bábätko nezobudí napriek fyzickému kontaktu s matkou, odporúčame vám v tejto situácii aspoň raz v noci mlieko odsávať, ideálne v čase medzi 1 – 5 hodinou. Je však možné, že to, že sa bábätko teraz nezobudilo v noci, nezačne byť pravidlom. Poraďte sa o novej situácii s poradkyňou pri dojčení, aby ste spoločne mohli prejsť kroky, ktoré ste doteraz robili, ktoré by mali zahŕňať:

- uvoľnenie podjazykovej uzdičky, ak je prirastená

- ak je možné s bábätkom počas dojčenia manipulovať, snažiť sa o zlepšenie prisatia záklonom hlavičky a pritiahnutím bábätka do prsníka, aby bolo prisatie hlboké (aby nebolo vidieť kútik a pery) a ak je to možné, zvyšovať tok mlieka stláčaním prsníka

- zvyšovať tvorbu mlieka, nevysadzovať alebo neznižovať dávkovanie byliniek predčasne

- naďalej sa snažiť o intenzívny fyzický kontakt s bábätkom počas dňa, vystihovať cez deň momenty na nadojčenie tak, ako ste to popísali v otázke, hľadať možnosti, ako bábätko nosiť, ak ergonosič nefunguje, možno by bolo nosenie ľahšie v šatke alebo ring slingu

Spánok bábätiek sa líši od spánku dospelých ľudí. Pre bábätká je normálne a prospešné, aby spali v kontakte s matkou pri dojčení a je v poriadku, ak počas spánku bábätko je prisaté k prsníku. Práve takéto dojčenia pomáhajú, tak ako to aj vy pozorujete, priniesť ďalšie pauzy v brade navyše, keď sa spustí mlieko.

Nespokojnosť bábätka pri dojčení je situácia, ktorá je veľmi náročná fyzicky, aj psychicky. Je logické pýtať sa, ako dlho to ešte potrvá a čo môže človek očakávať. Základom zlepšovania tejto situácie je postupné budovanie dôvery bábätka v to, že na prsníku bude zažívať dostatočný tok mlieka a v to, že dojčenie je príjemné. Odhadnúť, kedy sa to podarí a bábätko postupne začne viac dôverovať, nie je jednoduché. Pri rôznych bábätkách to trvá rôzne dlho. Jedno je však isté: oplatí sa vydržať. Potom vás totiž čaká dojčenie, ktoré bude konečne pomocou pre starostlivosť o dieťatko a bude vám zjednodušovať materstvo a starostlivosť o bábätko. Ostaňte v kontakte so svojou poradkyňou pri dojčení,  aby ste získavali potrebnú podporu a pomoc, kým ju budete potrebovať. Raz budete hrdá na to, čo ste prekonali.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok