Kolostrum

Eva    23.10.2019, 09:35

Chcela by som sa opýtať, kedy a ako podať novorodencovi v pôrodnici odkvapkané kolostrum. Predpokladám, že po sekcii budem ležať 12 hodín na jiske, kde mi dieťa prinesú nanajvyš tak ukázať. Potom ma preložia na druhý deň na izbu, kde už budem schopná ako tak fungovať. Mam si priniesť kolostrum so sebou alebo mi ho má priniesť až manžel na druhý deň? Koľko vydrží pri izbovej teplote? Akým spôsobom mám bábätku kolostrum podať? Môžem prstom po cievke? Koľko vydrží babätko bez jedenia? Dakujem za odpoveď

Milá Eva,

k otázke pobytu na JISke a ďalším možnostiam, ktoré v tejto oblasti máte, sme vám odpovedali v týchto odpovediach pred pár dňami:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=8137

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=8149

Požadujte, aby vám bábätko nosili aj na JISku. Na toto máte vy, aj vaše bábätko právo. Ak by situácia bola skutočne taká, že bábätko prvý deň po pôrode vôbec neuvidíte a neurobíte kroky pre to, aby manžel mohol byť s bábätkom na oddelení šestonedelia, potom sa skutočne oplatí si doma pripravené zamrazené kolostrum priniesť až pre čas, kedy budete môcť byť s bábätkom. Po rozmrazení kolostrum vydrží pri izbovej teplote mnoho hodín. Darcovské materské mlieko alebo svoje vlastné materské mlieko by ste bábätku mali ideálne podávať pohárikom, teda ideálne nie po prste (napr. v skúmavke):

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/krmenie-po-prste-a-poharikom/

Kŕmenie pohárikom je zručnosť, ktorú by ste sa vy a sprevádzajúca osoba mali naučiť ešte pred príchodom bábätka. Nie je to náročné, ale je lepšie, ak máte možnosť vyskúšať si to vopred. Kŕmenie po prste by sa nemalo používať na nakŕmenie bábätka, iba v prípade, že všetky ostatné možnosti zlyhali a zvažuje sa použitie fľaše, v takom prípade je nakŕmenie bábätka po prste menej rizikové, než podanie fľaše.  

Stretnite sa ešte pred pôrodom s poradkyňou pri dojčení osobne:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste spoločne tieto informácie a možnosti prešli a aby ste sa mohli pripraviť aj na to, ako bábätko čo najlepšie prisať k prsníku:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

ako mu pomôcť získavať viac mlieka stláčaním prsníka:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

a ako rozlíšiť, kedy bábätko na prsníku pije:

https://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Bábätko bez potravy vydrží pár hodín, v minulosti pôrodnice dokonca mali pravidlo, že novorodenec nesmie 24 hodín po pôrode nič jesť, avšak bábätká sú zvyknuté z bruška na neustálu výživu a po pôrode túto funkciu prirodzene preberá dojčenie, ktoré bábätká po pôrode potrebujú často a dlho a tým po malých množstvách získavajú materské mlieko, ktoré potrebujú už hneď po pôrode. Aj preto sa oplatí investovať energiu do toho, aby vaše bábätko mohlo byť v kontakte koža na kožu už počas vašej operácie a potom urobiť všetko preto, aby kontakt s bábätkom mohol pokračovať, pretože existujú pôrodnice, kde je toto možné.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok