Nemiznuci pluzgier

Lucia    31.10.2019, 10:09

Dobry den, mam 4.5m dieta a pri kojeni sa mi vyskytol biely pluzgierik na bradavke. Vtedy som aj pocitovala tvrdsi prsnik nad nim (nezvyknem mavat tvrde prsia), prepichla som ho. Nevystreklo mlieko ani som nic nevytlacila ale mlieko sa tadial uvolnovalo von normalne. Pri prisati to chvilocku picha ale prestane rychlo. Problem je v tom,ze tu akoby biely bodku tak mam uz zhruba 3tyzdne ibaze mlieko mi tadial vyteka. Je mozne ze to zmizne alebo sa tam opakovane nieco tvori? Jediny jav je to ze to trosku picha pri prisati. Co s tym mam robit? Dakujem Lucia

Milá Lucia,

v tejto situácii existujú postupy, ktoré môžu pomôcť. Nie je možné presne odhadnúť situáciu s bolestivými bradavkami alebo prsníkmi prostredníctvom internetu, avšak to, čo popisujete, sa zdá byť situácia, v ktorej ste pred 3 týždňami prekonali zablokovanie mliekovodu a nevyliečil sa správne. Niekedy sa pri zablokovaní mliekovodu upchá vývod na bradavke a vznikne biely pľuzgierik, ktorého riešením je sterilné prepichnutie a následné ošetrovanie bradavky, spolu s ďalšími opatreniami riešiacimi príčinu, prečo vzniklo zablokovanie mliekovodu. Ak sa toto  neudeje, niekedy sa zablokovaný mliekovod nevylieči dostatočne a situácia, ktorú popisujete, znie ako tento prípad.

Odporúčame vám teraz urobiť tieto kroky:

1. Súčasťou  riešenia by mala byť aj úprava prisatia bábätka tak, aby malo pri dojčení hlavičku v záklone a bolo prisaté hlbšie do prsníka (ideálne tak, aby nebolo vidieť kútik úst a pery) a stláčanie prsníka počas dojčenia.

Preto vám odporúčame skontaktovať sa s poradkyňou pri dojčení osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože vo vašom prípade môže veľa zmeniť úprava polohy a prisatia, pričom sa poradkyňa zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí. Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť.

Je pozoruhodné, ako veľmi sa dá pomôcť už samotnou úpravou prisatia a polohy - toto môže skutočne nesmierne pomôcť a ide o okamžitú pomoc.

2. Bradavku s bielou bodkou natierajte výťažkom z grapefruitových semienok po každom dojčení a niekoľkokrát ju pretrite olivovým olejom na zmäkčenie a potom skúste bodku sterilnou ihlou rozrušiť. Pokračujte v liečbe bradavky výťažkom z grapefruitových semienok aj po prepichnutí.

3. Vyhodnoťte spoločne s poradkyňou pri dojčení ďalšie faktory, ktoré môžu túto situáciu ovplyvňovať:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Nemiznuci pluzgier