Nesprávne pocity z dojčenia

anonym    08.11.2019, 13:30

Dobrý deň prajem. Asi aj kvôli problémom s dojčením necítim, žeby som dojčenie vnímala až tak emocionálne a ako vzťah, ako sa všade píše. Skôr taká poloha, hentaká poloha, dobre prisať, nasýtiť dieťa, mať vysokú tvorbu mlieka, dodržiavať všetky rady od poradkyne a z tejto stránky. Nič hlbšie pritom necítim väčšinou a neviem sa donútiť. Robíme aj koža na kožu, nosenie, spoločné spanie. Len je to také mechanické. Je to normálne? Dá sa s tým niečo urobiť? Vďaka.

Dobrý deň,

dojčenie sa príliš romantizuje do tej miery, že matky majú pocit, že majú povinnosť zažívať pri dojčení nejaké mimoriadne pocity, a to tak nemusí byť. Nehovoriac o tom, že ak ženy riešia problémy s dojčením, tak je pochopiteľné, je ho vnímajú ako náročné, bolestivé či zložité a že obdobie, keď ho začnú vnímať ako pohodové, pre ne prichádza až oveľa neskôr. Vaše pocity sú legitímne a je dobré o nich hovoriť.

Dojčenie neprináša vždy len romantické a krásne pocity. Dojčenie je normálna forma poskytovania výživy a starostlivosti o dieťa. Niekedy človek vníma, že má malé bábätko, po ktorom túžil odkedy si predstavoval, že si založí rodinu, že je to krásny čas, ktorý sa už nikdy nevráti. A sú chvíle a dni, kedy vníma skôr dennú rutinu, únavu a iné pocity, ktoré nemusia byť vždy len príjemné. Dojčenie je starostlivosť. Nemusí byť vždy vnímané ako nádherná činnosť. Je úplne normálne, ak sa necítite vždy šťastná len preto, že dojčíte. Jednoducho dojčíte a dojčenie zjednodušuje starostlivosť o dieťa. Avšak z vašej otázky sa zdá, že ste v kontakte s poradkyňou pri dojčení a riešite, či bábätko získava dostatok mlieka, ako mu pomôcť získavať viac mlieka, ako zlepšiť polohu, prisatie a podobne. Ak je to tak, tak pravdepodobne nezažívate ani to, ako dojčenie zjednodušuje starostlivosť, pretože pre vás momentálne nie je jednoduché. Nie je prekvapivé, že ženy v takejto situácii majú často dokonca negatívne pocity voči dojčeniu, pretože namiesto pomoci so starostlivosťou, prináša v takomto období dojčenie situácie, ktoré starostlivosť o bábätko sťažujú. Problémy s dojčením však nie sú normálnou súčasťou dojčenia. Je to situácia, ktorú riešite a ak ostanete v kontakte s poradkyňou pri dojčení, budete robiť kroky pre zlepšenie dojčenia čo najefektívnejšie a najrýchlejšie. A vrátite sa k výlučnému dojčeniu bez problémov, kedy sa bábätko prisaje vždy, keď mu ponúknete prsník, kedy sa bábätko utíši dojčením, ak plače, ak je nespokojné, kedy bude bábätko na prsníku zaspávať a dojčenie vám bude pomáhať riešiť potreby bábätka a zľahčovať napĺňanie týchto potrieb. Vtedy oceníte, že vám dojčenie pomáha s každodennými starosťami s bábätkom, ale aj s radosťami a zažijete chvíle, kedy sa budete spolu s dieťatkom tešiť z toho, že sa dojčí. Chvíle, kedy bude zaspávať na prsníku a bude so zatvorenými očkami krásne sledovať, ako vám plne dôveruje a ako je vaša náruč miestom, v ktorom je tak uvoľnené, že zaspinká. Chvíle, kedy sa budete pri dojčení jašiť s nožičkou, či ručičkou a smiať sa obaja. Budete hrdá na to, že ste prekonali ťažké začiatky a budete rada, že dojčíte.

Odporúčame vám okrem stretnutí s poradkyňou pri dojčení prísť aj do jej podpornej skupiny dojčenia:

https://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/

v ktorej sa môžete o svojich pocitoch porozprávať s ďalšími matkami a uvidíte, že nie ste sama so svojimi pocitmi. Získate podporu a povzbudenie.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Nesprávne pocity z dojčenia