Uspavanie je nekludne

D.    11.11.2019, 11:25

Dobry den. Dcerka ma 13 mesiacov, doteraz zaspavala do pol hodinky v polohe poleziacky alebo v satke. Posledne dni to, ale trva aj hodinu a pol s tym, ze z kludnej polohy po leziacky sa stal boj. Dcerka sa pri dojceni tak pohybuje, prelieza ma, robi stojky, vykruca sa, dviha nohy, ruky, no prsnik nepusti, stale sa dojci. Akurat, ze po case uz jej mlieko tecie aj cez nosne dierky, grga, proste nevie sa ulozit a tym svojim neustalym pohybom, mrvenim sa a stupajucim mliekom v krku sa jej nakoniec neda zaspat. Najprv som to znasala ok. Ale uz mi to naozaj vadi, bradavky ma bolia ako sa natahuje sem a tam. Neexistuje, ze kludne lezat. Cela sa pri tej akrobacii spoti a ja som uz nervozna, mam pocit, ze to sposobuje opak toho co to ma prinasat - ukludnenie. Ked jej prsnik zoberiem zacne velmi plakat. No a par dni to fungovalo tak, ze sa len o mna oprela a zaspala po nadojceni tak, ze ja na bruchu a ona na mojom chrbte. Ale potom asi prisla na to, ze ked som na bruchu nema pristup k prsniku. Mlieka mam dost, babo nestrajkuje, skor ten nepokoj suvisi s tym, ze akoby spracovava vsetko co zazije a nevie zaspat. Mne ale tento sposob dojcenia zacina velmi prekazat. Ako sa naucila chodit uplne odmieta aj nosic, kde sa predtym ukludnila. Neviem co s tym, pretoze lezat - hodinu a pol sa nechat doslova valcovat malym buldozerom uz prestavam tolerovat a tiez to aj boli. Posledne dni vazne rozmyslam o odstaveni, lenze vidim ako velmi to dcerka potrebuje. Dufam, ze ma niako povzbudite :) dakujem velmi pekne.

Milá D.,

neexistuje žiadny „správny“ spôsob večerného uspávania dieťaťa. Je dobré pri uspávaní vychádzať z poznania správania dieťaťa a snažiť sa ho uspávať vtedy, keď sa zdá, že začína byť unavené. Je možné, že sa tým skráti doba, ktorú treba dieťa uspávať. Je možné, že toto by mohla byť prvá zmena, ktorú by ste mohli vyskúšať. Spánok bábätiek sa postupne mení, časom bábätko prestane potrebovať niektorý z denných spánkov a keď sa to deje, často nedokáže zaspať večer v tú hodinu, ako to bolo ešte nedávno. Je zrejmé, že vo vašej situácii potrebujete niečo zmeniť. Táto situácia je celkom iste len prechodná a znova nájdete spôsob, ako večer uspávať dieťatko jednoduchšie. Na dojčení záleží. Dojčenie môže pomáhať vo vašej starostlivosti o dieťatko ešte mnoho mesiacov. Potreba pomoci so zaspatím je pre dieťa tohto veku prirodzená a normálna. Každé dieťa v rámci svojho vývinu dospeje do štádia, v ktorom neskôr dokáže zaspávať samo a prespí celú noc. Toto nie je treba dieťa učiť ani ho k tomu viesť. To najlepšie, čo môžete urobiť, je poskytovať  vášmu dieťatku  potrebnú istotu a oporu v čase, kedy na to ešte pripravené nie je a tým mu pomáhať sa učiť, že čas zaspávania a spánku je príjemným časom, v ktorom sa môže cítiť bezpečne. Sama si uvedomujete, že to tak je a ochotne by ste pokračovali v uspávaní dieťatka, keby ste vy pri tom netrpeli. Okrem posunutia času uspávania môžete preto vyskúšať úplne iné spôsoby starostlivosti o bábätko, napríklad ho vezmite večer na prechádzku do nosiča a pokúste sa ho uspať chôdzou a doma ho už len preložiť na prsník a douspávať ho. Je isté, že toto obdobie je náročné, vyčerpávajúce hlavne fyzicky, ale nebude trvať večne. Je mnoho matiek, ktoré prežívajú presne to, čo popisujete, je pre vaše bábätko to, ako zaspáva, je v istom zmysle jeho "rituál" na to, aby sa postupne upokojilo a dokázalo zaspať, čo je pre takéto staršie deti, ktoré dokážu behať a všetko je pre ne zaujímavé, možno náročnejšie než pre menšie bábätká.

Skúste hľadať pochopenie napríklad v podpornej skupine dojčiacich matiek, prípadne si skúste nájsť nejakú ženu cez internet, ktorá dojčí podobne staré dieťatko:

https://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Uspavanie je nekludne