Ako často kojiť dvojtýždňové dieťa

Alžbeta    11.11.2019, 10:28

Dobrý den. Chcem sa opýtať ako často kojiť 2 týždňové dieta. Doktorka nám povedala, že trvá dve hodiny , kým jej mliečko strávi a skôr nemám dávať, keď sa mi vidí že je hladná ide len o sací reflex. Niekto nám vraví, že každé tri hodiny a striedať prsníky. Už som zúfalá, malá ešte nemá režim, pýta si jesť buď každú hodinu, dve , ako jej príde. Zvykne sa nahltat za 7 min z jedného prsníka a zaspí a ja neviem či je jej to dostatok. Niekedy papá z oboch aj 20min. dokopy a keď ju dám odgrgnut tak všetko okolo cicia ( vraj to neznamená že je hladna a ide len o sací reflex lebo nič iné nevie. V noci ani poriadne nespava. Som už zúfalá, lebo neviem čo je pre ňu najlepšie a kedy je naozaj hladná , a kedy ma dosť. Rozmýšľame na noc prikrmovat aby aspoň trochu spala. Mlieka mám dostatok, musím ho aj odsavat, keď nevypije všetko , prsia mám potom boľavé a naliate. Ďakujem za odpoveď.

Milá Alžbeta,

dojčite svoje bábätko vždy, keď sa precitá, je nespokojné, má záujem sa prisať. Nie je nič horšie ako aplikovať pozorovania z kravského mlieka či umelého mlieka na dojčené deti a materské mlieko. Materské mlieko je iné, má iné vlastnosti a dojčenie funguje inak ako kŕmenie umelou výživou.

Bábätká by nemali byť kŕmené podľa umelo nastaveného režimu. Či už ide o dojčené alebo nedojčené deti – predstava, že medzi kŕmeniami má uplynúť určitá doba (najčastejšie sa v tejto súvislosti hovorí o 3 hodinách), pochádza z nemocničných rutín, nie je výsledkom skutočných vedeckých odporúčaní. Bábätká majú potrebu byť dojčené kedykoľvek, keď o dojčenie prejavia záujem.

Pre dojčené dieťa je možnosť dojčiť sa kedykoľvek to bábätko potrebuje, teda podľa svojich potrieb jeden z hlavných faktorov, ktorý ovplyvňuje úspešnosť dojčenia. Svetová zdravotnícka organizácia zdôrazňuje, že „dojčenie podľa potrieb dieťaťa“ je kľúčové pre úspech dojčenia. Dojčenie sa vyvíjalo počas miliónov rokov evolúcie tak, že bábätku poskytuje nielen mlieko, ale reguluje rôzne telesné funkcie – teplotu, dýchanie, srdcovú činnosť, z tohto a mnohých ďalších dôvodov je pre ľudské mláďatá typické, že sa potrebujú dojčiť veľmi často a na prsníku ostávajú dlhú dobu. Materské mlieko túto potrebu bábätiek dokonale odráža vo svojom zložení a stráviteľnosti a preto nie je vôbec problém, ak bábätko nadojčíte kedykoľvek, nech od posledného dojčenia uplynie akýkoľvek časový interval. Nemusíte čakať a vytvárať intervaly medzi dojčeniami. Časté dojčenie nespôsobuje črevné problémy, ani hnačku – stolica dojčených detí je typicky riedka, môže byť aj spenená, vystreľujúca, toto všetko je v poriadku a neznamená to nič. Bábätko môže byť nespokojné, ale najčastejšou príčinou nespokojnosti nie je boľavé bruško – prečítajte si k tomu tento článok:

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/kolika-plac/

Je typické, že bábätko potrebuje dojčenie hneď, ako sa zobudí, že sa môže chcieť dojčiť na zaspatie, že dojčením rieši rôzne svoje potreby, nielen hlad alebo smäd. Takto dojčenie má fungovať. Každé bábätko v tomto veku má svoj vlastný režim, ktorý si upravuje podľa svojich potrieb. Aj vaše bábätko už má svoj režim. Tento režim pozostáva zo spánku, dojčenia a bdenia. Toto je ako režim pre takéto malé bábätko postačujúce a čím viac mu budete pomáhať, aby zaspalo, keď je unavené, aby sa mohlo dojčiť, keď je nespokojné a aby pri fáze bdenia mohlo pozorovať, čo robíte z bezpečia vašej náruče (napr. pri nosení v šatke alebo v nosiči), tým viac budete podporovať jeho správny vývin. Nosenie bábätka v náručí alebo v nosiči/šatke, je zároveň ten najlepší tréning pre jeho bruško a správny vývoj chrbtice a svalov.

Vaše bábätko je výlučne dojčené a môže získavať všetko mlieko, ktoré potrebuje, z dojčenia. Nemusíte podstupovať riziká predčasného ukončenia dojčenia a ani riziká podávania umelej núdzovej náhradnej výživy. Dojčite bábätko tak, často, ako to potrebuje. Dôležité je, aby pilo dostatočné množstvo materského mlieka. Existuje jednoduchý spôsob, ako sa vyznať v tom, či bábätko na prsníku získava mlieko a či ho získava dostatok – sledovaním pitia bábätka priamo pri dojčení. Naučiť sa rozlíšiť pitie a výdatnosť pitia sa môžete napr. aj z týchto videí:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Ešte jednoduchšie je, ak vás naučí posúdiť výdatnosť dojčenia poradkyňa pri dojčení v osobnom kontakte:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť. Kľúčovou otázkou v tejto vašej situácii je, ako bábätko pije na prsníku a ako sa pri dojčení správa. Toto vyhodnotíte spoločne s poradkyňou pri dojčení osobne a následne sú možné dve možnosti:

A. vaše bábätko momentálne potrebuje získavať pri dojčení viac mlieka

V takom prípade by ste mali spoločne s poradkyňou urobiť tieto kroky vedúce k zvýšeniu príjmu materského mlieka z prsníka:

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka a pri správnom prisatí sa bradavky nepoškodzujú. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka pred tým, než na prsníku zaspí:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

2) Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať.

3) Ak by ste vyhodnotili, že bábätko potrebuje získavať viac mlieka aj napriek tomu, že ste zlepšili polohu a prisatie bábätka a pomáhate mu získavať viac mlieka so stláčaním prsníka, pomôže vám tiež, ak zvýšite tvorbu mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

4) Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky.

5) Nechajte bábätko nech sa v kontakte s vami dostatočne vyspinká a potom ho pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník – nechajte ho piť, ak pije na prsníku samo, ak prestáva piť, pomôžte mu získať viac mlieka stláčaním prsníka. Keď sa výdatne napije, nechajte ho znova dobre vyspať v kontakte s vami.

Vo vašom prípade je však pravdepodobné, že:

B. vaše bábätko získava pri dojčení dostatok mlieka a všetko je v poriadku

V takom prípade budete schopná toto ďalej sledovať aj sama, ak vás poradkyňa na začiatku naučí ako rozlíšiť pitie a ako posúdiť, či bábätko získalo dostatok mlieka. Vaše pozorovanie dostatočného pitia pri dojčení a pokojného správania bábätka pri dojčení by následne malo potvrdiť aj dostatočné vylučovanie stolice (do približne tretieho týždňa po pôrode by bábätko malo mať 3-4 veľké stolice denne), vylučovanie číreho alebo žltkastého moču a priberanie.

Aj v prípade, že bábätko získava na prsníku dostatok mlieka, môže byť normálne, že potrebuje byť na prsníku často alebo dlho (aj hodinu, pokojne aj dlhšie). To, že bábätko chce byť na prsníku takmer neustále, je súčasťou dojčiaceho správania mnohých detí. Dojčenie je totiž omnoho viac než len pitie mlieka. Dojčenie poskytuje deťom úľavu od bolesti, možnosť jednoducho zaspať, upokojuje ich, reguluje im mnohé telesné funkcie ako dýchanie, srdcovú činnosť, telesnú teplotu, znižuje prežívanie stresu či bolesti a pod. To, že dieťatku ponúknete prsník vždy, keď plače, znamená, že tieto iné funkcie dojčenia budete využívať, čo je správne. Dojčenie vám tak bude pomáhať v situáciách, v ktorých by ste inak komplikovane hľadali riešenie. Bábätko mnohé situácie navyše ani nedokáže inak riešiť, túto schopnosť si vyvinie neskôr. Zatiaľ má istotu, že dojčenie mu pomôže vždy, keď sa niečo deje. Kým bolo dieťatko v maternici, tá mu poskytovala všetky tieto funkcie, teraz ich prebral váš prsník a vaša náruč. Vďaka tomu mu nahrádzate prostredie maternice a umožňujete mu ten správny vývin v čase, keď to je pre bábätko nesmierne dôležité. Dojčenie mu dá základ na to, aby neskôr v živote mohlo byť nezávislé a samostatné, lebo sa bude mať o čo emocionálne oprieť. Budú to tie krásne chvíle, ktoré strávilo pri dojčení a ktoré mu dali nesmierne množstvo lásky a porozumenia pre jeho ťažkosti.

Častým dôvodom, pre ktorý sa bábätko chce dojčiť je to, že je unavené a potrebuje sa uviesť do stavu pohody, v ktorom jednoduchšie zaspí. Zaspávať na prsníku je pre bábätká úplne normálne, je to jedna z funkcií dojčenia. Bábätko má aj iné potreby ako hlad. Iné fyzické a psychické potreby nie sú o nič menej dôležité ako hlad. Nemožno ich odsúvať do úzadia len preto, že si logicky zdôvodníme, že nie je hladné, že je to „len sací reflex“. Sací reflex znamená potrebu satia. Satia na prsníku. Navyše, bábätko, ktoré položíte do postieľky, sa pravdepodobne skoro zobudí – preto môže pomôcť, ak ho budete počas spánku nosiť v nejakom nosiči, pretože potom bude spať lepšie a nezobudí sa tým, že sa ho snažíte položiť. Pre mnohé bábätká môže byť samostatné hodinové spanie v postieľke nereálny cieľ. Niektoré bábätká zobudí aj preloženie do postieľky a potom sú opäť hore a toto celé sa opakuje, a tým pádom ukladanie na spánok trvá veľmi dlhú dobu alebo bábätko vôbec nespí. Preto mnohým ženám napríklad pomáha aj to, ak dojčia bábätko po ležiačky na posteli a po zaspatí už s ním nehýbu. Významne vám môže pomôcť používanie detského nosiča, a praktizovať intenzívny kontakt koža na kožu - pozrite si fotky toho, ako to urobiť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/fotogaleria-dojcenia/

Správne používanie detského nosiča môže výrazne pomôcť matke, aby sa necítila obmedzovaná prirodzenou potrebou dieťaťa byť na prsníku. Do šatky sa dieťa môže uviazať v polohe na dojčenie tak, aby mamička mala obe ruky voľné a dieťa nebolo treba pridržiavať. To matke umožňuje, aby počas dojčenia mohla vykonávať aktivity, ktoré ju bavia alebo ktoré potrebuje vykonať. Dieťa môže v nosiči spať, dojčiť sa, či z neho vnímať okolie a nosenie spolu s dojčením tak dokáže matke zjednodušiť život. Nosenie je dokonca pre vaše dieťa dôležité, pretože prispieva k jeho rozvoju, je to potreba, s ktorou sa rodí a ktorá prirodzene odznie, keď sa naplní, keď je dieťa dostatočne nosené. Nemusíte sa teda obávať, že by bolo rozmaznané alebo že by si na nosenie zvyklo, pretože každé dieťa bude prirodzene chcieť chodiť a samo skúmať svet. Ak si vyberiete správny nosič a naučíte sa ho dobre používať, hmotnosť dieťaťa sa rozloží lepšie, než keď ho držíte na rukách. Správne nosenie nie je teda pre chrbticu problém. Pozrite si napr. túto fotoknihu, ktorá ukazuje, ako sa dá zvládnuť časté dojčenie a starostlivosť o dve deti:

Aj s deťmi sa to dá
Aj s deťmi sa to dá 2



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ako často kojiť dvojtýždňové dieťa