UM

Anabella31    19.11.2019, 14:29

Dobrý deň, Chcela by som sa opýtať, ktoré mlieko je podľa Vás najlepšia voľba pre 5 mesačného syna. Viem že najlepšie čo mu môžem dať je materské, ale už ho mám pomenej a preto rozmýšľam dopredu ak by náhodou som stratila mliečko. Rozmýšľam nad Kendamil, Sunar premium alebo domáce kravské riedené mlieko. Ďakujem

Milá Anabella31,

voľba konkrétnej značky umelej výživy je spotrebiteľskou voľbou, všetky značky umelej výživy predávané na Slovensku prešli schválením príslušnými orgánmi. Na otázku, akým mliekom nahradiť materské mlieko po 4 mesiaci, odpovedá Svetová zdravotnícka organizácia v tomto dokumente:

https://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/pokracovacie-mlieka/

v ktorom považuje podávanie akéhokoľvek iného mlieka po 4 mesiaci v množstvách, ktorými by sa nahrádzalo materské mlieko, za „škodlivé“ a „zbytočné“.  A to aj v prípade, že by išlo o úplne nedojčené dieťa. Čerstvá a pestrá strava je po 4 mesiaci omnoho vhodnejšou voľbou doplnenia kalorického príjmu dojčeného dieťaťa a v prípade nedojčeného dieťaťa omnoho vhodnejšou náhradou umelej núdzovej náhradnej výživy, ktorú by nedojčené bábätká mali dostávať len do 4 mesiacov a potom najneskôr do 6 mesiaca by mali prestať dostávať umelé mlieko úplne (za predpokladu, že sú ochotné konzumovať dostatok pestrej a čerstvej stravy).

To, na čo sa v situáciách, ako je vaša, zabúda, je, že v tejto situácii je ešte jeden dôležitý krok, ktorý by sa mal urobiť ako prvý: zlepšiť dojčenie. Za normálnych okolností bábätko počas celej dĺžky dojčenia získava z prsníka približne rovnaké množstvá mlieka (mení sa jeho zloženie a preto 5 mesačné bábätko môže stále prijímať čo do množstva približne rovnaké množstvo mlieka, ako keď malo mesiac, hoci je už väčšinou dvojnásobne väčšie). Preto, ak máte pocit, že máte menej mlieka, kľúčová otázka znie: Na základe čoho máte tento pocit a čo sa zmenilo v poslednej dobe?

Na túto otázku vám odporúčame hľadať odpoveď spoločne s poradkyňou pri dojčení osobne:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože existujú účinné spôsoby, ako nájsť a odstrániť príčinu zníženia tvorby mlieka a ako zvýšiť tvorbu mlieka a zvýšiť príjem materského mlieka zo strany bábätka. Mlieko sa nestratí „náhodou“. Vždy to má nejakú príčinu:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

ktoré by ste mali prejsť spoločne s poradkyňou pri dojčení. Jednou z častých príčin, pre ktoré sa zníži tvorba mlieka, je používanie cumlíka, fľaše a klobúčikov pri dojčení. Ďalšou častou príčinou je začatie užívania hormonálnej antikoncepcie. Niekedy je možné, že ochorenie, ktoré je spojené s horúčkou (ako napríklad pri črevnej viróze), spôsobí pokles tvorby mlieka.

Kľúčové je tiež na základe čoho máte pocit, že tvorba mlieka poklesla. Najčastejšie ide o nespokojnosť bábätka pri dojčení, tak, ako popisujú matky v úvode tohto článku:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/

ktorý zároveň pokračuje postupom riešenia tejto situácie, ktorý by ste mali prejsť spoločne s poradkyňou pri dojčení osobne.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok