Nepokojny spanok

Daša    22.11.2019, 18:10

Dobry den.mam 7 tyzdnovu dcerku vylucne dojcenu.s dojcenim problemy nemame,pribera idealne a casto az hltavo pije mliecko.co ma trapi ze pri nocnom spanku sa vzdy okolo tretej zacne zo spanku mrvit,vydava zvuky akoby sa snazila nieco vytlacit opisala by som to ako take stukanie,nic lepsie ma nenapada.vobec pri tom neplace a dokonca ma zavrete ocka a spi ale ja zaspat uz neviem lebo ju zo strachu pozorujem.vzdy jej vlozim prsko a vacsinou aj zacne cmulkat.ukludni sa a cca o hodinu sa to zopakuje a takto dokola az kym sa mi okolo osmej nezobudi.spi so mnou v posteli..cez den ju prevazne nosim a taketo ,,stavy,,vobec nemava.nemam pocit zeby bol problem so stolicou alebo plynmi a brusko tiez nema nafuknute.a zacalo to asi pred tyzdnom.neviem si vysvetlit co to moze byt.dakujem za radu

Milá Daša,

spánok bábätiek sa postupne mení a intervaly prebúdzania sa nemusia vekom predlžovať. Môže sa stať, že sa bábätká po polroku budia častejšie, ako keď boli novorodenci. A často sa stáva, že už bábätká v tomto veku sa po tom, čo večer zaspia a zobudia sa po dlhšom intervale (niekedy aj 3 hodiny) a potom sa budia v dlhších intervaloch, sa nad ránom začnú budiť častejšie a toto sa opakuje až do úplného zobudenia ráno. Ovplyvňujú ich totiž viac podnety počas dňa, rýchly rozvoj mozgu, spracovávanie nových zážitkov, získavanie nových schopností (otáčanie, sedenie, lozenie, chodenie), rast zúbkov. Môžete si však byť istí, že všetky deti sa raz budiť prestanú a budú spať celú noc bez toho, aby ste ich to museli naučiť. 

Najlepšie, čo teraz môžete urobiť, je pokračovať v tom, čo robíte: bábätku pri precitnutí ponúknuť prsník. Pre dojčené deti je prechod medzi jedným spánkovým cyklom a druhým umožňovaný dojčením. Toto bola odvždy jedna z funkcií dojčenia - uľahčiť opätovné zaspatie dieťatka po ukončení spánkového cyklu. Dieťa navyše môže vypiť počas noci podstatnú časť svojho príjmu mlieka a to je dôležité pre jeho prospievanie. V noci sa tvorí matkám najviac prolaktínu a bábätká majú možnosť vypiť dostatočné množstvo mlieka. To, že bábätku dáte v noci prsník, je najlepší a najjednoduchší spôsob, ako ho naspäť uspať. Je zbytočné snažiť sa mu ho nedať. 

Prečítajte si náš podrobný článok s tipmi pre vás, ako náročnú starostlivosť o bábätko v noci zvládnuť pre vás čo najjednoduchšie:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/nocne-dojcenie/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Nepokojny spanok