Miminko neumí nenutritivne sat na prsu

Petra    23.11.2019, 10:41

Dobry den, mam 6tydenni miminko. První měsíc kojení na požádáni - cca co dvě hodiny. Sama se k prsu natáčela, uměla prs i dudlat. Nyní se mléko strašně moc spoušti, Takze se jim i dusi, kdyz se pusti, tak mléko strika a ona nekdy uz pak vubec nechce, ani nevim, kolik se napije, pije opravdu velmi krátce.. nenutritivni saní uz nehrozí vubec. Pak place a vezme na milost akorát můj malicek. Dá se s tim něco delat? Zkoušela jsem po spuštění nechat mléko odtect, to nekdy se jeste trochu naji. Nekdy ne. Zkoušela jsem nejdřív nabídnout starsi dceři, ta si dá, ale nejaky výrazný rozdíl u mladší taky nevidím. Bolesti bradavek nemam. Dekuji.

Milá Petro,

ženy v tejto situácii sa často dozvedia, že bábätko sa takto správa, pretože mu prekáža príliš rýchly tok mlieka, ktorý nedokáže zvládať. Túto teóriu potvrdzuje správanie bábätka, ktoré ak sa na prsníku hnevá, tak sa často odpája od prsníka a vidíme mlieko vtedy striekať z prsníka, bábätko pri dojčení často kašle, dusí sa. Všetko vyzerá, ako keby sa dusilo mliekom. Navyše medzi dojčeniami sa matke typicky veľmi naplnia prsníky, mnohé ženy popisujú, že majú až hrče. Problém týchto teórií je, že nezohľadňujú kľúčový faktor a to je vyhodnotenie dojčenia z hľadiska pitia. Ak sa totiž niekto pozrie na dojčenie bábätka, ktoré sa takto správa, typicky vidí, že bábätko nereaguje na prílišný tok mlieka, ale práve naopak, bábätko sa takto správa vtedy, keď tok mlieka poklesne. To, že nejde o prílišný tok mlieka navyše potvrdzuje aj to, že ľudia, ktorí toto hovoria, dávajú matkám odporúčania, ktoré ich situáciu nezlepšia – napríklad im nesprávne radia mlieko pred dojčením odsať, aby tok mlieka nebol taký silný alebo robiť prestávky medzi dojčeniami, aby sa znížila tvorba mlieka. Ani u vás nepomohlo nechať najskôr „rýchly tok mlieka“ vypiť staršej dcérke. Všetky tieto opatrenia situáciu nielenže nezlepšujú, ale ju naopak ešte zhoršujú, pretože príčinou správania bábätka skutočne je reakcia na zníženie toku mlieka (a tieto opatrenia ho ešte znižujú). Navyše je veľmi ťažké odôvodniť túto situáciu reakciou na prílišný tok mlieka, ak píšete, že sa takto začalo bábätko správať až po 4 týždni života. Nie je pravdepodobnejšie, že sa tvorba mlieka znížila, než to, že sa zrazu po 4. týždni zvýšila?

Odporúčame vám preto stretnutie s poradkyňou pri dojčení z nášho zoznamu:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť. Pravdepodobne pri osobnom pozorovaní dojčenia uvidíte následne aj vy, že bábätko reaguje na zníženie toku mlieka.  Takéto situácie sa stávajú z niekoľkých príčin, medzi ktoré môže patriť aj to, že prisatie bábätka nie je od začiatku úplne správne a v dôsledku toho sa tvorba mlieka postupne znižuje - toto je pomerne nenápadný proces, ktorý začne byť vypuklý až v období, keď sa bábätko začne prisávať a odťahovať, naťahuje bradavku, hnevá sa, vrtí sa, plače a znova sa prisáva a znova plače, až sa úplne odmieta prisať.

Takáto situácia sa paradoxne často stáva mamičkám, ktorých bábätká vynikajúco priberajú a ktoré majú od začiatku veľmi veľa mlieka. Dôvodom je, že s tým súvisí aj to, že bábätko je zvyknuté na rýchly tok mlieka a ak sa tento spomalí, tak bez ohľadu na ešte stále vysokú tvorbu mlieka, bábätko nemusí byť spokojné a reaguje tak, ako popisujú mamičky vo svojich skúsenostiach - rozplače sa, saje si pästičku, hnevá sa pri dojčení atď., a táto situácia má tendenciu zhoršovať sa niekedy až do úplného odmietania prsníka.

Mnohé z týchto detí si okrem nespokojného správania pri dojčení začnú cmúľať palček alebo pästičku. Ak nie je tok mlieka dostatočný a bábätko nepije dostatočne, mnohé bábätká si nahrádzajú satie na prsníku satím pästičky alebo palčeka. Je pre ne typické, že sa odťahujú pri dojčení, a následne si dajú do pusinky pästičku.

Je tiež typické, že takéto správanie bábätka je viac vypuklé v čase, kedy je bábätko pri plnom vedomí a najhoršie býva večer, kedy je bábätko už samo o sebe predráždené a unavené a nemá energiu zvládať meniaci sa tok mlieka na prsníku. Je typické, že bábätká takto nereagujú v noci alebo ani cez deň, ak sa dojčia v spánku.

Typický čas, kedy sa toto správanie začne prejavovať, je 2 – 3 mesiac.

Jednou z častých príčin, pre ktoré sa zníži tvorba mlieka, je používanie cumlíka, fľaše a klobúčikov pri dojčení. Ďalšou častou príčinou je začatie užívania hormonálnej antikoncepcie. Niekedy je možné, že ochorenie, ktoré je spojené s horúčkou (ako napríklad pri črevnej viróze), spôsobí pokles tvorby mlieka. Pri tandemovom dojčení dvoch súrodencov rozdielneho veku sa niekedy stáva, že novorodenec nedostáva prednosť, že skutočne získava málo mlieka. Toto je dobré prejsť spoločne s poradkyňou pri dojčení, pretože konkrétne faktory v tomto zmysle je ťažké odhadnúť cez internet. Ďalšie možné príčiny sú uvedené v tomto materiáli.

Kľúčom k zlepšeniu takejto situácie je zvýšenie tvorby mlieka a ďalšie kroky, ktoré popisuje tento materiál.

Kľúčovým krokom je využívať fyzický kontakt s bábätkom, najmä kontakt koža na kožu a spoločné spanie - je pravdepodobné, že dieťatko sa prisaje, ak bude blízko vášho prsníka, keď bude rozospaté v polospánku pri zaspávaní alebo prebúdzaní. Skúšajte to, ale bez toho, aby ste ho do dojčenia nútili. Dajte mu čas a veľa fyzického kontaktu s príležitosťami na dojčenie.

Pre praktickú realizáciu uvedených krokov vám môže pomôcť byť v kontakte s poradkyňou pri dojčení, ktorá vám poskytne psychickú podporu a usmernenie, ako postupovať.
Okrem toho môžete urobiť tieto kroky:
Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť.
Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva.
Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež podjazykovú a hornú uzdičku bábätka, ktoré môžu spôsobovať časť tejto situácie.
A tiež si pozrite fotky správneho prisatia.
Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Miminko neumí nenutritivne sat na prsu