Galaktokela

Marketa    25.11.2019, 11:00

Dobry den, rada by som sa s vami poradila, mam 17 m.syna a postupne sme odstavovali nocne kojenie/cca 3tyzdne/ pretože malému sa zacali kaziť zubky pričom sladké neje. Syn bez dojcenia nevie zaspat, tak to islo tazko. Avsak prsia som asi dostatocne nevyprazdnila a vznikli mi v nich hrce,ktore nebolia ani teplota nebola.Na usg som bola a pisu tam,že cysticka mastophatia a galaktokela,dukty dilatovane az cysticky do 10cm s vylejenym obsahom bilat. tiež cysty do 3cm. Prešli už 3 týždne, kojila som a nemení sa to.Musim teraz vela kojit,aby to zmyzlo? Ako dlho treba čakať? Čo ak mi to nezmizne, ako postupovať? Malý pije len jeden prsnik, druhý odstriekavam,ale ide to ťažko, nevadí to?Co by ste mi poradili? Netreba dieta odstavit? A ak áno, ako na to. Ďakujem

Milá Marketa,

pre zlepšenie vašej situácie nemusíte teraz svoje bábätko a seba vystaviť rizikám predčasného odstavenia, rovnako ako riešením pokazených zúbkov nie je zrušenie nočného dojčenia, hoci toto sa často nesprávne matkám hovorí a je pochopiteľné, že v prípade, že matku vystrašia, že dojčenie je dôvodom pokazených zúbkov, tak urobí kroky pre zrušenie nočného dojčenia. Obmedzenie dojčenia pochopiteľne spôsobí problémy s prsníkmi, čo je to, čo ste uviedli v náleze, ktorý bol záverom vášho vyšetrenia. Riešením problémov s prsníkmi je zlepšenie dojčenia. Odporúčame osloviť poradkyňu pri dojčení na osobné stretnutie:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste mohli prejsť, akým spôsobom podporiť, aby sa dieťatko začalo dojčiť častejšie, ochotnejšie a v čo najlepšom prisatí. Spoločne s poradkyňou pri dojčení sa môžete pozrieť aj na možnosť návratu k dojčeniu z prsníka, na ktorý sa dieťatko neprisáva. Ak sa na tento prsník neprisáva už dlhšiu dobu a nepodarí sa vám spoločne vrátiť k dojčeniu z tohto prsníka, môžete zvážiť prestať z tohto prsníka postupne odstriekavať mlieko, tvorba mlieka v ňom sa zastaví. K tejto otázke je ťažké sa vyjadriť prostredníctvom internetu, poraďte sa najskôr s poradkyňou pri dojčení podľa toho, ako konkrétne teraz vyzerá možnosť návratu k dojčeniu z tohto prsníka. Ak by to nebolo možné, je možné dojčiť aj dlhodobo hoci len z jedného prsníka. Na prsníku, kde sa bábätko prisáva, je kľúčové upraviť prisatie bábätka. Správne prisatie je dôležité preto, aby sa pri dojčení vyprázdňoval rovnomerne, čo je najlepšou liečbou zablokovaných mliekovodov. K tejto téme si prečítajte ešte aj túto odpoveď z našej poradne:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=5601

Galaktokéla je cysta, ktorá sa plní mliekom. Ak spôsobuje bolesť, dobrou správou je, že väčšinou postupne prestane rásť a potom sa aj bolesť postupne zmierňuje. Ak máte skutočne galaktokélu, nemá zmysel galaktokélu ako takú nijako riešiť. Po skončení dojčenia sa prestane plniť mliekom. Nemá zmysel ju teraz odsávať, či robiť čokoľvek iné.

Z pohľadu zdravia zúbkov dieťaťa sa môžete vrátiť k nočnému dojčeniu. Hypopláziou zubnej skloviny, ktorá je zodpovedná za takéto rozsiahle problémy so zúbkami, trpí asi 30 % detí. Každá matka si predstavuje, že jej dieťatko bude mať zúbky ako perličky a trápia ju vyčítavé pohľady ľudí, ktorí sa dívajú na dieťa vždy, keď sa usmeje a dávajú jej pocítiť, že sa poriadne nestarala. Ale to tak nie je. Ona neurobila nič zlé. Bohužiaľ okrem neopodstatnených výčitiek sa matky v tejto situácii stretávajú s nevedeckými informáciami, na ktoré sme vysvetlenia zakladajúce sa na medicíne založenej na dôkazoch, poskytli už v odpovedi z našej poradne, ktorú ste si prečítali:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=4864

Táto odpoveď je vypracovaná na základe medicíny založenej na dôkazoch a môžete požiadať ľudí, ktorí chcú argumentovať, že dojčenie môže za kazy, ktoré má vaše bábätko, aby vám ukázali štúdie dokazujúce ich názor. Bradavka pri dojčení skutočne smeruje hlboko do horného podnebia dieťaťa a mlieko zuby neomýva. Každopádne materské mlieko ako také navyše nie je kariogénne. Dojčenie nie je príčinou hypoplázie zubnej skloviny, a ak niečo dojčenie či materské mlieko robí, tak je to zabíjanie baktérií zubného kazu, remineralizácia a odstraňovanie bolesti Ak dieťatko predčasne a zbytočne kvôli zúbkom odstaví, tak to bude len horšie nehovoriac o tom, čo to bude pre jeho noci znamenať. Nočné odstavenie ani žiadne iné odstavenie nepomôže v tom, aby sa kazenie zúbkov zastavilo. Možno pomôže vedieť nasledovné:

a) ak sa rýchlo kazí sklovina, tak je to s najväčšou pravdepodobnosťou pre to, že bola oslabená (napríklad ochorenie matky v tehotenstve, iné externé faktory)

b) sklovina v detstve je veľmi jemná a keď je oslabená, tak veľmi rýchlo "zlezie" a neskôr sa po kúskoch odštiepi celý zúbok

c) v tomto prípade neplatí, že kedy sa zuby poriadne čistili, tak by sa to nestalo. 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok