Dieťa je po kojení nervózne

Nikola    30.11.2019, 09:40

Dobrý deň, mám 2mesacnu dcérku. Kojila som ju prvý mesiac posledný týždeň jej už nestačilo tak som jej raz denne dala UM. Máš som zápal pľúc brala som antibiotiká čiže další mesiac som ju nekojila. Dnes som ju chcela po mesiaci nakojit. Pri kojení bola mala spokojná a zaspala ale len na 10 minút. Kojila som ju o 18:00 je 0:30 mala je nervózna stále plače a nechce papať. Mám ju skúšať kojiť alebo dať umelé (teraz umelé nechce fľašu mi vypľuje) skúšala som aj cvičiť čo ju neboli bruško ale nic nepomáha. Za odpoved vopred ďakujem.

Milá Nikola,

v tejto situácii vám odporúčame čo najskôr sa stretnúť s poradkyňou pri dojčení osobne, pretože je možné urobiť kroky, ktoré povedú k tomu, aby sa bábätko začalo znova dojčiť, aby ho bolo teraz možné dokrmovať priamo na prsníku pri dojčení (a mohli ste sa tak vyhnúť použitiu fľaše) a neskôr bolo možné zvýšiť tvorbu mlieka a vrátiť sa k výlučnému dojčeniu. Odporúčame vám čo najskôr kontaktovať poradkyňu pri dojčení osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože vo vašom prípade môže veľa zmeniť úprava polohy a prisatia, pričom sa poradkyňa zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí. Poradkyňa vám ukáže, ako prilákať bábätko k prsníku a pomôcť mu správne asymetricky sa prisať. Toto je kľúčové pre správne pitie bábätka. Potom spoločne s poradkyňou zhodnotíte pitie a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť. Je pozoruhodné, ako veľmi sa dá pomôcť už samotnou úpravou prisatia a polohy - toto môže skutočne nesmierne pomôcť a ide o okamžitú pomoc. V tejto situácii bude pravdepodobne potrebné hneď od začiatku dokrmovať bábätko na prsníku tzv. laktačnou pomôckou a toto by vám mala ukázať poradkyňa pri dojčení osobne. Takto sa dokážete vyhnúť použitiu fľaše.

Jednotlivé kroky, ktoré by vám pomohla realizovať poradkyňa v osobnom kontakte a ktoré by mohli pomôcť sú:

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť problémov s prisatím, ktoré teraz po mesiaci nedojčenia môžu byť omnoho vypuklejšie.

A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

2) Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať. Ak je bábätko bolo ochotné prisávať k prsníku, je dôležité na dokŕmenie nepoužívať fľašu, ale dokrmovať laktačnou pomôckou priamo na prsníku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

Je pravdepodobné, že vo vašom prípade bude vhodné pomôcť bábätku získať dobrý tok mlieka hneď zo začiatku dojčenia pomocou laktačnej pomôcky na prsníku, ktorej sa cievka laktačnej pomôcky priloží k prsníku hneď pri prisávaní bábätka, aby bolo motivované dobrým tokom mlieka k tomu, aby ostalo prisaté na prsníku.

3) V tejto situácii je kľúčové, ak bylinkami a inými prostriedkami zvýšite tvorbu mlieka tak, aby ste boli schopná pokrývať potrebu mlieka pre bábätko a postupne nemuseli dokrmovať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

4) Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky. Trávte v kontakte, ideálne koža na kožu, s bábätkom čo najviac času počas dňa. Nechajte bábätko nech sa v kontakte s vami dostatočne vyspinká a potom ho pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník – nechajte ho piť, ak pije na prsníku samo, ak prestáva piť, pomôžte mu získať viac mlieka stláčaním prsníka a potom ho dokŕmte laktačnou pomôckou priamo na prsníku, ak by to bolo potrebné. Keď sa výdatne napije, nechajte ho znova dobre vyspať v kontakte s vami.

Poradkyňu vyhľadajte čo najskôr, potrebujete okamžitú a intenzívnu pomoc. Vaša situácia je príkladom toho, ako veľmi sa v skutočnosti nepodporuje dojčenie. Užívanie antibiotík nie je dôvodom pre mesačné nedojčenie bábätka. Lieky sú relatívne dobre preskúmaná záležitosť, je známa farmakokinetika liekov, často sú známe štúdie a prípadové štúdie o dojčiacich matkách, ktoré lieky užívali. Existujú knihy, ktoré každý jeden liek popisujú na mnohých stranách a kategorizujú ich z hľadiska dojčenia a bezpečnosti pri dojčení. Keď odpovedáme na otázky o liekoch, každú jednu otázku starostlivo zvažujeme (rovnako tiež akúkoľvek inú otázku). Otázky o liekoch v prípade potreby konzultujeme so svetovými odborníkmi, ktorí sa touto témou zaoberajú desaťročia: Profesor Thomas Hale, profesor Gideon Koren, profesor Jack Newman. Často konzultujeme daný liek minimálne s jedným z týchto odborníkov, niekedy i so všetkými tromi. 
Na získanie odpovede ohľadne dojčenia a liekov, je potrebné pozrieť sa na niekoľko aspektov:
1) Je logické, že ideálny stav je, keď je človek zdravý a nemusí brať lieky.
2) Lieky by mal človek brať len, keď má na to dôvod.
3) Ak má niekto však nejaké ochorenie, potom môže potrebovať liečbu.
4) Nie je správne upierať dojčiacim matkám právo na liečbu len preto, že dojčia.

Ak bude potrebovať lieky, v drvivej väčšine je pravidlo, že je bezpečnejšie pokračovať v dojčení i počas užívania lieku. Prečo? Mnohé lieky sa do materského mlieka nedostávajú, alebo ak sa dostávajú tak len v minimálnych množstvách. A toto platí aj o antibiotikách. V tejto situácii je bezpečnejšie odporučiť matke pokračovať v dojčení a nie je vystaviť rizikám nedojčenia a komplikácií pri snahe vrátiť sa k dojčeniu, ktoré teraz musíte bohužiaľ riešiť a tí istí ľudia, ktorí vám odporučili nedojčiť, vám teraz nedokážu pomôcť sa k dojčeniu vrátiť.
Inými slovami, len povedať, že nejaký liek sa "vylučuje do materského mlieka", nehovorí nič o tom, koľko sa o tam vylučuje, a väčšinou ide o nesmierne malé množstvá. Takže ak budete dojčiť a zároveň užívať pomerne veľkú väčšinu liekov užívať, tak vaše dieťatko v realite nedostane takmer žiadny liek a zároveň bude dojčené, čo predstavuje mimoriadne dôležitú ochranu pre jeho zdravie do budúcnosti - dojčenie významný faktor dokonca nielen pre zdravie vášho dieťatka alebo aj vášho zdravia. Ak dojčiť nebudete, tak vystavujete svoje dieťa oveľa významnejším rizikám. Takže, ak porovnáte skutočnosť, že budete užívať lieky a zároveň dojčiť, s možnosťou, že nebudete dojčiť a budete užívať lieky, tak vo väčšine prípadov rozhodnutie bez akýchkoľvek pochýb smeruje k dojčeniu popri užívaní liekov. Ak by ste nedojčili, vaše dieťatko stratí možnosť získavať stovky jedinečných látok, ktoré sa v materskom mlieku nachádzajú, nehovoriac o mnohých aspektoch dojčenia.

Riziká spojené s ukončením dojčenia sú reálne a majú vplyv na zdravie matky, zdravie dieťaťa, majú ekonomické dôsledky pre zdravotníctvo a ekonomické dôsledky pre samotnú rodinu. Ak sa vyjadrujú iracionálne obavy z užívania lieku, nehovorí sa o reálnych obavách z hospitalizácie detí, ktoré nebudú dojčené – takýchto štúdií nie sú len desiatky, ale stovky, a lieky, ktoré deti z dôvodu choroby dostanú, môžu mať krátkodobé aj dlhodobé dôsledky. Nehovoriac o tom, že v dôsledku nedojčenia môžu mať deti aj mnohé oveľa závažnejšie ochorenia ako ochorenia dýchacích ciest, zápaly stredného ucha či tráviaceho traktu. Dojčením sa dá predchádzať množstvu celému zoznamu ďalších ochorení od obezity či rakoviny prsníka cez vysoký krvný tlak, riziko kardiovaskulárnych ochorení až po vysokú hladinu cholesterolu, diabetes I. a II či arteriosklerózy. Pre matky ukončenie dojčenia znamená zvýšené riziko rakoviny prsníka, endometria, osteoporózy či diabetu II. V tomto ešte navyše nie sú zahrnuté zvýšené náklady na zubársku starostlivosť či otázky týkajúce sa kognitívneho vývoja či správania detí.

Preto v budúcnosti, ak budete potrebovať skĺbiť dojčenie s nejakou ďalšou potrebou, odporúčame vám napísať nám na dojcenie@mamila.sk, radi vám pomôžeme.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dieťa je po kojení nervózne