Znizenie produkcie mlieka

Katarína    02.12.2019, 11:24

Mam 3 tyzdnovu dceru a potrebovali by sme znizit produkciu mlieka. Dcera je vyhradne kojena, mlieka mam nastastie dost. Pred kazdym kojenim musim odstriekat pretoze inak jej to vyslocene tieklo, nemusela sat, a dusila sa pri tom. Produkcia sa mi bsak stale zvysuje a musim odstriekavat viac a viac aby prestalo samo tiect. Ako si znizim produkciu mlieka? Mam prestat uplne pit caje na kojenie? Uz pijem len 1 denne. Dakujem za odpoved.

Milá Katarína,

v tejto situácii je kľúčové neznižovať tvorbu mlieka s týchto dôvodov:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/vela-mlieka/

a za kľúčové považujeme stretnúť sa s poradkyňou pri dojčení osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože aj pri rýchlom toku mlieka je kľúčové správne prisatie bábätka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

a vo vašom prípade môže veľa zmeniť úprava polohy a prisatia, pričom sa poradkyňa zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí. Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť. Spoločne s poradkyňou upravíte prisatie bábätka. Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka a správne prisaté bábätko dokáže regulovať tok mlieka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

S poradkyňou pri dojčení prejdete aj oblasť odstriekavania, aby ste mohli prestať odstriekavať pred dojčením.

Stretnutie s poradkyňou pri dojčení vám odporúčame aj preto, že ak ide o rýchly tok mlieka, riešením je úprava prisatia bábätka tak, aby dokázalo tok mlieka regulovať, ale aj preto, že niekedy paradoxne takto matky popisujú situáciu, ktorá v skutočnosti znamená presný opak – reakciu bábätka na zníženie toku mlieka. Matkám vo vašej situácii sa takto prostredníctvom internetu zdá táto teória mimoriadne nepravdepodobná, vzhľadom na správanie bábätka, ktoré pozorujú a aj vzhľadom na jeho priberanie. Preto je kľúčové vyhodnotenie pitia bábätka na prsníku a ak vyhodnotíte, že bábätko sa správa tak, ako popisujú ženy v úvode tohto článku:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/

a vyhodnotenie pitia a správania bábätka na prsníku s ohľadom na pitie potvrdí, že ide o túto situáciu, budete môcť spoločne s poradkyňou pri dojčení urobiť kroky uvedené v článku.

Pitie čajov pre dojčiace matky väčšinou ovplyvňuje tvorbu mlieka minimálne, alebo vôbec, preto to, či ich máte piť ďalej, nemusíte z pohľadu dojčenia riešiť a riešte túto otázku z pohľadu toho, či máte chuť piť takéto čaje naďalej.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Znizenie produkcie mlieka