Dlhe kojenie

Aneta    02.12.2019, 12:46

Dobry den. Maly ma tyzden. V nemocnici sestry i laktacna poradkyna chvalili jeho prisatie. Od zaciatku to bolelo, tvrdili ze to je normalne. Viem ze vy tvrdite ze ak je prisatie spravne, nemalo by boliet vobec...robia sa mi na bradavkach trochu chrasty... Dalo sa to vydrzat, maly sa kojil na poziadanie, zvacsa kazde 3hodiny tak 20-40min. Po prichode domov zacal zvysovat potrebu dlheho kojenia, dnes sa bezne pyta jest aj hodinu a vyse. Myslim si uprimne podla vsetkych vasich navodov ze sa na prsniku nehra, ze skutocne saje, vidim jasnu pauzu v brade...najcastejsie si pyta jest viac ako hodinu vecer/ v noci...je to prosim normalne alebo je niekde problem? zacinam sa bat aby som to kvoli bolestiam bradaviek nevzdala... Dakujem!!!!

Milá Aneta,

na emailovú adresu, ktorú ste uviedli k svojej otázke ohľadom lanolínu, sme včera odpísali email, prosíme vás, pozrite si tento email a odpíšte nám na doplňujúce otázky.

Vo všeobecnosti v tejto situácii je kľúčové skontrolovať prisatie bábätka s našou profesionálnou poradkyňou pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože vo vašom prípade môže veľa zmeniť úprava polohy a prisatia, pričom sa poradkyňa zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí. Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť a pri takto poškodených bradavkách je kľúčové spoločne s poradkyňou pri dojčení prejsť aj možnosti účinnej liečby (ktorou nie je lanolín).

Je pozoruhodné, ako veľmi sa dá pomôcť už samotnou úpravou prisatia a polohy - toto môže skutočne nesmierne pomôcť a ide o okamžitú pomoc.

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať. Nechajte bábätko nech sa v kontakte s vami dostatočne vyspinká a potom ho pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník – nechajte ho piť, ak pije na prsníku samo, ak prestáva piť, pomôžte mu získať viac mlieka stláčaním prsníka. Keď sa výdatne napije, nechajte ho znova dobre vyspať v kontakte s vami.

Poradkyňu vyhľadajte čo najskôr, potrebujete okamžitú a intenzívnu pomoc.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dlhe kojenie