Dojčenie počas rizikového tehotenstva

Daniela    11.12.2019, 12:42

Dobrý deň, Chcela by som sa opýtať na Váš názor na dojčenie počas tehotenstva. Viem, že v princípe to nepredstavuje riziko, počas normálneho priebehu tehotenstva. Rada by som vedela, čo by ste odporúčali konkrétne v mojom prípade. Prvé tehotenstvo sa skončilo samovoľným potratom v 10. týždni z nezistených príčin. V druhom tehotenstve som mala niekoľkokrát masívne krvácanie (pravdepodobne kvôli zníženej hladine fibrinogénu) a čiastočnú abrupciu placenty v 18. týždni. Dcéra sa narodila predčasne, v 26.tt. Teraz má 20 mesiacov a je dojčená zhruba 10 krát za deň (vrátane noci). Myslíte si, že možem pokračovať v dojčení aj počas aktuálneho tehotenstva (včera som zistila, že som tehotná)? Respektíve vedeli by ste mi odporučiť, s kým by bolo najlepšie sa o tom poradiť? Ďakujem veľmi pekne. S pozdravom a želaním pekného dňa, Daniela

Milá Daniela,

je pochopiteľné, že po uvedených skúsenostiach máte obavy. Ako ste zažili, potrat aj predčasný pôrod môžu nastať aj v čase, keď žena nedojčí. Jediná vec je, že ak dojčí, tak sa za príčinu označí dojčenie alebo si dojčenie žena následne vyčíta, hoci rovnaká situácia mohla nastať, aj keby nedojčila. V konečnom dôsledku sa budete musieť rozhodnúť vy sama podľa toho, ako sama vnímate otázku možného vlastného sebaobviňovania.

Prečítajte si tento detailný článok na túto tému:

Dojčenie počas tehotenstva

Hormóny spojené s dojčením neovplyvňujú vaše súčasné tehotenstvo, hladina prolaktínu je prirodzene vysoká počas tehotenstva (bez ohľadu na dojčenie), stimulácia bradaviek počas dojčenia nie je nič, na čo by vaše telo nebolo zvyknuté a nemalo by to spôsobovať kontrakcie maternice. V štúdiách pri porovnávaní súborov dojčiacich a nedojčiacich žien sa nedokázalo, že v skupine dojčiacich žien bolo vyššie riziko potratu či predčasného pôrodu. Tehotenstvo teda nie je dôvodom na ukončenie dojčenia, nehovoriac o tom, že dojčené dieťatko získa počas tehotenstvo len minimum mlieka a teda dojčenie neovplyvňuje výživový status matky.

Je ťažké predvídať, čo bude ďalej. Problém s tehotenstvom sa vyskytol už dvakrát, kedy ste nedojčili a teda tie situácie určite nesúviseli s dojčením. Je však pochopiteľné, že práve preto tomu chcete urobiť všetko pre to, aby sa podobné situácie teraz neopakovali. A je tiež pochopiteľné, že v situácii, keď tehotenstvo neskončí pôrodom zdravého bábätka, má človek tendenciu hľadať dôvody a vysvetlenia a v našej spoločnosti sa často za vinné označí dojčenie.

Odsledujte si, či má vaše dieťatko dostatočný príjem tekutín a jedla popri dojčení. Je dobré vedieť, že v tomto veku  aj pri malom príjme materského mlieka nepotrebuje fľašu a umelé mlieko, a to ani ak nie je dojčené. Podávanie umelého mlieka dieťaťu, ktoré v tomto veku môže konzumovať pestrú a rozmanitú stravu, je zbytočné a škodlivé, prečítajte si viac vo vyjadrení Svetovej zdravotníckej organizácie:

http://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/pokracovacie-mlieka/

Okrem toho je dôležité vedieť, že ak by ste dieťatko odstavili, nie je potrebné a vhodné robiť akékoľvek opatrenia pre zastavenie tvorby mlieka - lieky, obmedzovanie pitia tekutín, zväzovanie prsníkov - nič z toho nie je dobré a potrebné robiť. Navyše je tento postup v tehotenstve nielen rizikový, ale aj nepotrebný vzhľadom na to, že v tehotenstve je tvorba mlieka aj tak nízka.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojčenie počas rizikového tehotenstva