SK / CZ / UA / RU

Dojčenie počas rizikového tehotenstva

Otázka

Dobrý deň, Chcela by som sa opýtať na Váš názor na dojčenie počas tehotenstva. Viem, že v princípe to nepredstavuje riziko, počas normálneho priebehu tehotenstva. Rada by som vedela, čo by ste odporúčali konkrétne v mojom prípade. Prvé tehotenstvo sa skončilo samovoľným potratom v 10. týždni z nezistených príčin. V druhom tehotenstve som mala niekoľkokrát masívne krvácanie (pravdepodobne kvôli zníženej hladine fibrinogénu) a čiastočnú abrupciu placenty v 18. týždni. Dcéra sa narodila predčasne, v 26.tt. Teraz má 20 mesiacov a je dojčená zhruba 10 krát za deň (vrátane noci). Myslíte si, že možem pokračovať v dojčení aj počas aktuálneho tehotenstva (včera som zistila, že som tehotná)? Respektíve vedeli by ste mi odporučiť, s kým by bolo najlepšie sa o tom poradiť? Ďakujem veľmi pekne. S pozdravom a želaním pekného dňa, Daniela

Daniela | 11.12.2019, 12:42

Odpoveď

Milá Daniela,

je pochopiteľné, že po uvedených skúsenostiach máte obavy. Ako ste zažili, potrat aj predčasný pôrod môžu nastať aj v čase, keď žena nedojčí. Jediná vec je, že ak dojčí, tak sa za príčinu označí dojčenie alebo si dojčenie žena následne vyčíta, hoci rovnaká situácia mohla nastať, aj keby nedojčila. V konečnom dôsledku sa budete musieť rozhodnúť vy sama podľa toho, ako sama vnímate otázku možného vlastného sebaobviňovania.

Prečítajte si tento detailný článok na túto tému:

Dojčenie počas tehotenstva

Hormóny spojené s dojčením neovplyvňujú vaše súčasné tehotenstvo, hladina prolaktínu je prirodzene vysoká počas tehotenstva (bez ohľadu na dojčenie), stimulácia bradaviek počas dojčenia nie je nič, na čo by vaše telo nebolo zvyknuté a nemalo by to spôsobovať kontrakcie maternice. V štúdiách pri porovnávaní súborov dojčiacich a nedojčiacich žien sa nedokázalo, že v skupine dojčiacich žien bolo vyššie riziko potratu či predčasného pôrodu. Tehotenstvo teda nie je dôvodom na ukončenie dojčenia, nehovoriac o tom, že dojčené dieťatko získa počas tehotenstvo len minimum mlieka a teda dojčenie neovplyvňuje výživový status matky.

Je ťažké predvídať, čo bude ďalej. Problém s tehotenstvom sa vyskytol už dvakrát, kedy ste nedojčili a teda tie situácie určite nesúviseli s dojčením. Je však pochopiteľné, že práve preto tomu chcete urobiť všetko pre to, aby sa podobné situácie teraz neopakovali. A je tiež pochopiteľné, že v situácii, keď tehotenstvo neskončí pôrodom zdravého bábätka, má človek tendenciu hľadať dôvody a vysvetlenia a v našej spoločnosti sa často za vinné označí dojčenie.

Odsledujte si, či má vaše dieťatko dostatočný príjem tekutín a jedla popri dojčení. Je dobré vedieť, že v tomto veku  aj pri malom príjme materského mlieka nepotrebuje fľašu a umelé mlieko, a to ani ak nie je dojčené. Podávanie umelého mlieka dieťaťu, ktoré v tomto veku môže konzumovať pestrú a rozmanitú stravu, je zbytočné a škodlivé, prečítajte si viac vo vyjadrení Svetovej zdravotníckej organizácie:

http://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/pokracovacie-mlieka/

Okrem toho je dôležité vedieť, že ak by ste dieťatko odstavili, nie je potrebné a vhodné robiť akékoľvek opatrenia pre zastavenie tvorby mlieka - lieky, obmedzovanie pitia tekutín, zväzovanie prsníkov - nič z toho nie je dobré a potrebné robiť. Navyše je tento postup v tehotenstve nielen rizikový, ale aj nepotrebný vzhľadom na to, že v tehotenstve je tvorba mlieka aj tak nízka.

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri