Pomalé priberanie

Lubica    12.12.2019, 19:42

dcéru som do 6. mesiaca iba dojčila, od poslednej kontroly (22.10.-04.12.) pribrala 450g (pri narodení mala 2600g a teraz 6900 6m a 8den), čo sa lekárke zdá veľmi málo, a tak sme začali s príkrmamy. Dcéra je živé, šikovné a hlavne spokojné bábätko. nemá ani cumlík, ani nepila s fľašky, papka s lyžičkou a vodičku sme začali davat z pohárika. Práve ten mesiac jej vyšli dva dolné zúbky naraz, myslím si, že kvôli tomu aj menej pribrala. Váha jej zatiaľ stojí, môže byt, že jej moje mlieko nestačí?

Milá Lubica,

materské mlieko je dobré a kvalitné po celú dobu dojčenia, navyše obsahuje imunitné faktory, ktoré sa nenachádzajú nikde inde, pokrýva (úplne alebo čiastočne) potrebujú mnohých vitamínov. Na svoje mlieko sa môžete spoľahnúť. Príčinou toho, že bábätko nepribralo dostatočne nie je to, že by mlieko ako také bolo „slabé“. Bábätko, ktoré získava dostatok materského mlieka, bude priberať. Ak bábätko nezískava dostatok mlieka, nebude priberať.

Rast zúbkov nespôsobuje, že bábätko prestane priberať.

V tejto situácii vám odporúčame skontaktovať sa s poradkyňou pri dojčení osobne:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť. Spoločne s poradkyňou pri dojčení vyhodnotíte tiež možné príčiny zníženia tvorby mlieka:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

a ak sa niektoré body hodia na vašu situáciu, pokúste sa ich zmeniť tak, aby dieťatko získavalo viac mlieka pri dojčení. Spoločne s poradkyňou pri dojčení by ste mali urobiť kroky pre zvýšenie príjmu materského mlieka z prsníka, medzi ktoré by malo patriť:

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

2) Ak by ste vyhodnotili, že bábätko potrebuje získavať viac mlieka aj napriek tomu, že ste zlepšili polohu a prisatie bábätka a pomáhate mu získavať viac mlieka so stláčaním prsníka, pomôže vám tiež, ak bylinkami a inými prostriedkami zvýšite tvorbu mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

3) Ak by to bolo potrebné, zmeňte skladbu príkrmov na kalorické príkrmy tak, aby sa zvýšil kalorický príjem bábätka. O takomto spôsobe podávania jedla bábätku sa dočítate na konci tohto článku:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Pomalé priberanie