Znížia lieky tvorbu mlieka?

Zuzana    20.12.2019, 10:14

Mám 8 mesačnú dcérku. Dojcim a prikrmujem od 4,5 mesiaca. Od 2 mesiaca bola dokrmovana UM cievkou na prsníku. 2x sme strihali uzdicku. UM už nedávam, hoci dcérka je niekedy viac a inokedy menej ochotná papať príkrm. Mám astmu (ľahkú formu pretrvávajucu) a alergiu na prach. V minulosti som dlhodobo užívala Astmasan (montelukast) a Cezeru. Od konca tehotenstva to neberiem. Počas vykurovacej sezóny sa mi zdravotny stav vždy zhoršuje, problém s dýchaním,kasel a nachylnost na ochorenia,ale lieky si nedávam,lebo sa obávam,či to nie sú antihistaminiká, ktoré mi znížia tvorbu mlieka,o ktorú aj tak stále zapasim. Viete mi prosím poradiť, či je moja obava odôvodnená,prip. iné lieky,ktoré by som mohla namiesto uvedených pýtať od alergologa. Ďakujem za odpoveď aj za vašu cennú prácu. Aj vďaka nej ešte dnes dojcim

Milá Zuzana,

ďakujeme za vaše milé slová. Máte právo na potrebnú liečbu a je dôležité, aby sa táto liečba zosúladila s dojčením, pretože máte pravdu v tom, že lieky, ktoré by ste mali užívať teraz, síce môžete počas dojčenia užívať s ohľadom na zloženie materského mlieka (vaše bábätko nebude užívať tieto lieky s vami), ale Cezera ako antihistaminikum má potenciál znížiť tvorbu mlieka. Pre mnohé 8-mesačné bábätká by toto už nemuselo predstavovať problém, pretože by sa mohli chcieť ochotne dojčiť aj pri zníženom toku mlieka a kalorický príjem by sa dal vykryť príkrmami, ale vopred nie je možné odhadnúť, ako sa bude správať to-ktoré bábätko. A v prípade, že pri vašom bábätku bol taký náročný začiatok dojčenia, ako popisujete, je pomerne vysoké riziko, že pri znížení toku mlieka sa môže bábätko začať správať podobne, ako to popisujú ženy v úvode tohto článku:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/

Náš návrh by preto bol, aby ste užívali montelukast (Astmasan) a pokúsili sa zintenzívniť lokálnu liečbu. V rámci lokálnej liečby by ste mohli užívať aj antihistaminiká a ak toto nestačí a nevyskúšali ste doposiaľ kombináciu lokálnych antihistaminík spolu s lokálnymi kortikoidmi, odporúčame vám vyskúšať túto možnosť. Ak by to nebolo účinné, v tejto situácii je z pohľadu dojčenia pre vás, aj vaše bábätko zvládať príznaky astmy kortikoidmi. Hoci sa často kortikoidy počas dojčenia vnímajú negatívne, tento postoj vychádza z predstavy, že bábätko bude užívať tieto lieky spolu s matkou. Ale tak to nie je, kortikoidy sa vždy v materskom mlieku nachádzajú a ich množstvo nie je možné zvýšiť kortikoidmi, ktoré by užívala matka (či už lokálne, alebo v tabletkovej forme, či infúzne). Preštudujte si aj tento článok:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/lieky/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Znížia lieky tvorbu mlieka?