Dojčenie a zúbky

Vladimíra    20.12.2019, 18:05

Dobrý deň,mám na Vás maličkú otázku.Ide o to,že moje ešte dojcene 20mesacne dieťatko má malé kazy na zúbkoch a na predných mu zubár objavil eroziu zub.skloviny..myslite že nočné dojčenie mu škodí?Je pravda,že veľmi ťažko sa my umývajú zúbky,nechce plače, a občas som my dávala ovocné džúsy.To všetko sa snažím teraz napraviť ako kázal pán zubár,ale povedal že v noci po dojčení mu mam dať vodu vždy,len ja mám problém že keď spinká somnou ja občas spím ďalej a zabudnem mu dať vodičku Je to problém?

Milá Vladimíra,

hypopláziou zubnej skloviny, ktorá je zodpovedná za takéto problémy so zúbkami, trpí asi 30 % detí. Každá matka si predstavuje, že jej dieťatko bude mať zúbky ako perličky a trápia ju vyčítavé pohľady ľudí, ktorí sa dívajú na dieťa vždy, keď sa usmeje a dávajú jej pocítiť, že sa poriadne nestarala. Ale to tak nie je. Ona neurobila nič zlé. Bohužiaľ okrem neopodstatnených výčitiek sa matky v tejto situácii stretávajú s nevedeckými informáciami, ako napríklad s  neopodstatneným nesprávnym odporúčaním vytierať bábätku po dojčení ústa alebo mu vypláchnuť ústa vodou, na ktoré sme vysvetlenia zakladajúce sa na medicíne založenej na dôkazoch, poskytli už v odpovedi z našej poradne, ktorú vám odporúčame prečítať si:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=4864

Táto odpoveď je vypracovaná na základe medicíny založenej na dôkazoch a môžete požiadať ľudí, ktorí chcú argumentovať, že dojčenie môže za kazy, ktoré má vaše bábätko,aby vám ukázali štúdie dokazujúce ich názor a tiež o štúdie poskytujúce dôkazy, že je potrebné vyplachovať bábätku ústa po dojčení. Bradavka pri dojčení skutočne smeruje hlboko do horného podnebia dieťaťa a mlieko zuby neomýva. Toto platí pre dieťa pri nočnom dojčení, nehovoriac o tom, že mnohé deti veľkú časť dojčenia v noci nepijú žiadne mlieko, len monotónne sajú bez pitia. Každopádne materské mlieko ako také navyše nie je kariogénne. Dojčenie nie je príčinou hypoplázie zubnej skloviny, a ak niečo dojčenie či materské mlieko robí, tak je to zabíjanie baktérií zubného kazu, remineralizácia a odstraňovanie bolesti Ak dieťatko predčasne a zbytočne kvôli zúbkom odstaví, tak to bude len horšie nehovoriac o tom, čo to bude pre jeho noci znamenať. Nočné odstavenie ani žiadne iné odstavenie nepomôže v tom, aby sa kazenie zúbkov zastavilo. Vyplachovanie úst v noci nepomôže zlepšiť stav zúbkov a významne vám sťaží starostlivosť o dieťa, ktoré vždy po dojčení, ktoré ho má za cieľ uspať, zbytočne zobudíte. Možno pomôže vedieť nasledovné:

a) ak sa takto kazí sklovina, tak je to s najväčšou pravdepodobnosťou pre to, že bola oslabená (napríklad ochorenie matky v tehotenstve, iné externé faktory)

b) sklovina v detstve je veľmi jemná a keď je oslabená, tak veľmi rýchlo "zlezie" a neskôr sa po kúskoch odštiepi celý zúbok

c) v tomto prípade neplatí, že kedy sa zuby poriadne čistili, tak by sa to nestalo. 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojčenie a zúbky