Malo mlieka

Nikola    28.12.2019, 20:24

Dobry den, potrebujem poradit, dcera ma 4 mesiace a od ockovania mame niejaky nervoznejsi rezim . Co sa tyka spania aj dojcenia pocas dna. V noci je to v poriadku, ale cez den sa mi nestihaju nalievat prsia, respektive dcerka vypije na jedno dojcenie obidva prsniky aj to nema dost a ked pyta znovu po 2-2,5 hodiny nervaci sa ze jej netecie tak ako by chcela-prudom , odtahuje sa, natahuje bradavku, proste nieco sa jej nepaci, place od hladu. Myslim ze je prisatie v poriadku kedze v noci nam to ide aj rano a potom cez den to je uz horsie a horsie. Ked si odtrieknem ide to prudom, mam manualnu odsavacku ale fakt mi to nejde odsat a odstreknutim nejde vela. Beriem aj benedikt a senovku no prsia sa mi aj tak nenalievaju dostatocne (mam male prsia). Je pravda ze pouzivame cumlik ale doteraz problem nebol. Aj ked je pravda ze dieta rastie a potrebuje viac, co by som mala robit? Nechcem prestat dojcit :( musela som dat umele mlieko po strasnom placi-potom vklude zaspala spokojna. Dalsie kojenie cize po niejakych 4-5 hodinach islo bez problemov, prosim poradte

Milá Nikola,

táto situácia nesúvisí s očkovaním. Z vášho popisu je však vysoko pravdepodobné, že spoločne s poradkyňou zistíte, že správanie bábätka súvisí s reakciou na tok mlieka, ktorý bábätko vníma ako nedostatočný. Takéto situácie sa stávajú z niekoľkých príčin, medzi ktoré môže patriť aj to, že prisatie bábätka nie je od začiatku úplne správne a v dôsledku toho sa tvorba mlieka postupne znižuje - toto je pomerne nenápadný proces, ktorý začne byť vypuklý až v období, keď sa bábätko začne prisávať a odťahovať, naťahuje bradavku, hnevá sa, vrtí sa, plače a znova sa prisáva a znova plače, až sa úplne odmieta prisať.

Takáto situácia sa paradoxne často stáva matkám, ktorých bábätká spočiatku priberajú a ktoré majú od začiatku veľa mlieka. Dôvodom je, že s tým súvisí aj to, že bábätko je zvyknuté na rýchly tok mlieka a ak sa tento spomalí, tak bez ohľadu na ešte stále vysokú tvorbu mlieka, bábätko nemusí byť spokojné a reaguje tak, ako popisujú ženy vo svojich skúsenostiach - rozplače sa, saje si pästičku, hnevá sa pri dojčení atď., a táto situácia má tendenciu zhoršovať sa niekedy až do úplného odmietania prsníka. Je pomerne typické, že bábätko takto nespokojne reaguje najmä pri plnom vedomí a že v polospánku počas dňa a najmä v noci, je spokojnejšie. Toto nie je dôkaz, že situácia nesúvisí s nesprávnym prisatím bábätka. Bábätko viac reaguje na zníženie toku mlieka v časoch, kedy je pri plnom vedomí a menej reaguje v polospánku, najmä počas noci. Aj preto pozorujete momentálne, že ak sa bábätko dojčí po dlhšej dobe, napríklad po tom, čo ste ho nakŕmili umelou výživou, malo možnosť piť na prsníku viac mlieka a bolo spokojnejšie. To však súčasne neznamená, že riešením tejto situácie je predlžovanie intervalov medzi dojčeniami, pretože toto tiež znižuje tvorbu mlieka a postupne začne byť vidieť dôsledok predlžovania intervalov medzi dojčeniami ešte väčšou nespokojnosťou bábätka pri dojčení.

Typickým vekom, kedy sa takéto správanie bábätka začne prejavovať je obdobie okolo 3 mesiaca po narodení.

Jednou z častých príčin, pre ktoré sa zníži tvorba mlieka, je používanie cumlíka, fľaše (a aj striekačky) a klobúčikov pri dojčení. Aj preto, že znižovanie tvorby mlieka je postupný proces, sa môže zdať, že používanie cumlíka dlhšiu dobu dojčenie neovplyvňuje negatívne. Ďalšou častou príčinou je začatie užívania hormonálnej antikoncepcie. Niekedy je možné, že ochorenie, ktoré je spojené s horúčkou (ako napríklad pri črevnej viróze), spôsobí pokles tvorby mlieka. Ďalšie možné príčiny sú uvedené v tomto materiáli.

Kľúčom k zlepšeniu takejto situácie je zvýšenie tvorby mlieka a ďalšie kroky, ktoré popisuje tento materiál. Avšak samotné zvýšenie tvorby mlieka nepomôže dojčenie zlepšiť. Pre zlepšenie dojčenia je potrebné odstrániť príčiny, ktoré znižujú tvorbu mlieka a urobiť kroky, ktoré pomôžu bábätku získavať z prsníka viac mlieka. Preto je kľúčové v tejto situácii sa stretnúť s poradkyňou pri dojčení:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=8174

ktorá vám poskytne psychickú podporu a usmernenie, ako postupovať.
Okrem toho môžete urobiť tieto kroky:
Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť.
Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva.
Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež podjazykovú a hornú uzdičku bábätka, ktoré môžu spôsobovať časť tejto situácie.
A tiež si pozrite fotky správneho prisatia.
Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka.

Tieto kroky môžete navyše podporiť krokmi, ktoré podporia naviazanosť bábätka na matku a:

 - spoločným spaním
- fyzickým kontaktom počas dňa v čo najväčšej možnej miere (ideálne aj koža na kožu) – v tomto vám môže pomôcť šatka alebo možno ešte lepšie nejaký ergonomický nosič, do ktorého je bábätko možné vložiť rýchlejšie než do šatky
- pokúste sa zmeniť dennú rutinu, neuspávať dieťa tak, ako doteraz napr. pravidelnou prechádzkou v kočíku v určitú dobu, môžete skúsiť napr. vložiť dieťa do nosiča v čase, kedy by už mohlo byť ospalé a uspať ho napr. pri vysávaní alebo inej monotónnej domácej práci.
- aktivitami, ktoré podporia spoločný kontakt, napr. spoločným kúpaním, môžete dieťatku počas dňa ponúkať vo vhodnej chvíli prsník neobvyklým spôsobom – napr. pri chôdzi, pri hojdaní sa na fitlopte atď. Nenúťte ho a neznechuťte mu dojčenie tým, že mu ho budete vnucovať
- vyhnite sa tomu, aby ste zo snahy o dojčenie urobili boj a aby dieťa pri tom plakalo
- na dojčenie sa snažte vystihnúť okamihy, keď dieťa nie je pri plnom vedomí (zaspávanie, prebúdzanie, noc)

Tieto opatrenia vám môžu pomôcť tiež postupne začať odbúravať tie situácie, v ktorých momentálne používate cumlík, preštudujte si k tomu túto odpoveď z našej poradne:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=2677

Kľúčovým krokom je využívať fyzický kontakt s bábätkom, najmä kontakt koža na kožu a spoločné spanie - je pravdepodobné, že dieťatko sa prisaje, ak bude blízko vášho prsníka, keď bude rozospaté v polospánku pri zaspávaní alebo prebúdzaní. Skúšajte to, ale bez toho, aby ste ho do dojčenia nútili. Dajte mu čas a veľa fyzického kontaktu s príležitosťami na dojčenie.

V tejto situácii vám neodporúčame odsávať alebo odstriekavať si mlieko. Pre zvýšenie tvorby mlieka sú kľúčové kroky pre zlepšenie dojčenia a pokračovanie v užívaní prostriedkov, ktoré už používate (s poradkyňou pri dojčení však prekonzultujte, aké dávkovanie používate). Správne prisaté bábätko získa z prsníka omnoho viac mlieka než odsávačka alebo odstriekavanie. A odsávanie alebo odstriekavanie nemá výpovednú hodnotu o tom, aká je tvorba mlieka a hlavne o tom, ako bábätko reaguje na tok mlieka.

Keďže má bábätko už viac ako 4. mesiace – v medzičase, kým sa zlepší dojčenie  – je najlepším riešením podávanie príkrmov; toho, čo dieťatku chutí. Umelé mlieko v tejto situácii už nie je potrebné. V tomto veku je omnoho vhodnejšie zaviesť kalorické príkrmy (čiže čerstvé jedlo), ktoré je vhodnejšie než umelé mlieko. Podávanie jedla je oveľa vhodnejšie ako podávanie umelého mlieka z viacerých dôvodov:
a) jedlo sa dá podávať lyžičkou alebo prstom matky a nie je potrebné použitie fľašky
b) čerstvé jedlo v tomto veku je vhodnejšie ako sušené umelé mlieko, pretože obsahuje čerstvé suroviny ako aj vitamíny a minerály 
c) dôvodom podávania príkrmov je tiež to, aby sa zvýšil kalorický príjem dieťatka, čo mu môže pomôcť v tom, aby bolo ochotné sa prisávať a piť z prsníka

Navyše podávanie umelého mlieka (alebo akejkoľvek inej tekutiny) fľašou môže postupne ešte viac zhoršovať dojčenie, čo je o dôvod naviac, aby ste prešli z dokrmovania fľašou na prikrmovanie tuhou stravou, kalorickým jedlom. Základné princípy takéhoto prikrmovania sú:
- nepodávať „jednozložkové“ príkrmy (napr. len samotná mrkva, alebo iná zelenina samotná), toto nie je postačujúce z hľadiska toho, aby dieťa získavalo dostatok kalórií

Pri takýchto príkrmoch by malo ísť o bežné normálne zdravé jedlo rodiny; príklady môžu byť:

- banán
- avokádo
- ovsené vločky plus olej
- zemiaky, sladké zemiaky, kombinované napr. s tekvicou hokaido
- všetky druhy obilnín (pšeno, pohánka, amarant, quinoa, ryža, kukurica, atď.)
- mäso
- jogurty, ak ich rodina konzumuje, v rozumnom množstve, tak aby nezačali tvoriť celý jedálniček dieťaťa, kravské mlieko – do varenia, ak nezačne kravské mlieko tvoriť významnú časť príkrmov dieťaťa
- naklíčené semienka, naklíčené strukoviny (cícer, mungo, atď.)
- mandľové mlieko s obilninami a ovocím alebo zeleninou plus olej
- akákoľvek zelenina, ovocie, ako doplnok k príkrmom
- pridávať do každého jedla olej, je možné tiež používať rozomleté ľanové semienka, sušené slivky alebo marhule



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok