Operacia ocnych viecok a dojcenie

Linda    30.12.2019, 11:16

Dobry den,mozem absolvovat operaciu ocnych viecok v obdobi pocas dojcenia rocneho dietata? Dakujem S pozdravom Linda

Milá Linda,

z hľadiska tvorby materského mlieka a zloženia materského mlieka toto nepredstavuje problém. Z hľadiska vašej operácie: môžete dojčiť až do začiatku operácie a potom hneď, ako sa operácia skončí a vy sa na to budete cítiť. Lieky, ktoré budete po operácii dostávať, ani narkóza akéhokoľvek typu, nepredstavujú pre dojčenie žiadnu prekážku. Z hľadiska dojčenia a udržania dojčenia z dlhodobého hľadiska, jediná vec je, že hoci máte nárok a právo pobyt v nemocnici absolvovať s dieťatkom a sprevádzajúcou osobou k nemu, reálne si toto vyžaduje veľkú mieru asertivity a naliehania. Preto vám odporúčame:

1) Preskúmajte možnosť toho, či nie je vaše túto situáciu možné liečiť ambulantne/v rámci jednodňovej chirurgie. Hľadajte rozličné nemocnice, ambulancie podľa vášho konkrétneho prípadu.

2) Ak je hospitalizácia skutočne nutná, žiadajte, aby ste boli hospitalizovaná aj s dieťaťom aj so sprievodcom k nemu. Ako dojčiaca matka máte na to nárok. Nevzdávajte sa tohto nároku pri prvom odmietnutí. Možno vám to v niektorej nemocnici umožnia, aj keď vám to v inej zamietnu.

3) Ak by ste neboli s dieťatkom hospitalizovaná a ide o operáciu z estetických dôvodov, zvážte, či nie je možné operáciu odložiť do doby, kedy bude vaše bábätko väčšie a bude jednoduchšie zvládať odlúčenie od vás. Ak to nie je možné, žiadajte, aby vám ho mohli nosiť na dojčenie celý deň. Na toto máte nárok, nevzdávajte sa ho.

Ak nebudete s dieťatkom v nemocnici, môže byť dôležité, aby ste podnikli kroky na udržanie tvorby mlieka, hoci poznáme aj deti, ktoré trojdňovú pauzu v dojčení zvládli bez problémov – toto závisí najmä od povahy dieťaťa. Okrem toho ľudia, ktorí sa budú starať o vaše dieťatko počas vašej hospitalizácie by vám mohli pomôcť tým, že by vytvorili podmienky na to, aby vaše dieťatko bola počas vašej hospitalizácie kŕmené takým spôsobom, ktorý najpravdepodobnejšie umožní jeho návrat k dojčeniu, najmä je dôležité, aby pri starostlivosti o dieťatko nepoužívali fľašu alebo cumlík. Prečítajte si tiež túto odpoveď z poradne dojčenia:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=533

Z hľadiska udržania tvorby mlieka urobte tieto kroky:

1) Odsávajte si alebo si odstriekavajte mlieko, dostatočne často, dostatočne intenzívne, prípadne si to vyskúšajte ešte predtým, ako pôjdete do nemocnice, pretože odsávanie a odstriekavanie je zručnosť, ktorú sa treba naučiť. Ak by ste potrebovali, poproste poradkyňu pri dojčení o pomoc. Odsávanie môžete zefektívniť stláčaním prsníka počas odsávania.

2) Niekedy v tejto situácii stojí za to zvýšiť tvorbu mlieka pred návratom domov. Nie je jednoduché rozhodnúť sa ohľadne prostriedkov na podporu laktácie. Záleží aj na tom, aká je dĺžka hospitalizácie a ako budete skutočne schopná odsávať. Ak by ste chceli urobiť skutočne pre udržanie laktácie čo najviac, môžu byť prostriedky na podporu laktácie súčasťou vášho plánu spoločne s odsávaním.

3) Prečítajte si tento článok o skladovaní materského mlieka:

http://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/uskladnovanie-mlieka/

Počas vašej hospitalizácie môže byť vaše dieťatko kŕmené vaším mliekom tak, že ho napríklad bude mať primiešané do príkrmov. V tomto veku už nepotrebuje umelé mlieko, aj keby ste žiadne zásoby materského mlieka nemali. Rovnako dokáže zvládnuť tri dni aj úplne bez materského mlieka. Ak si budete v nemocnici mlieko odsávať, posielajte ho bábätku domov, aby ho spolu s príkrmami mohlo zjesť. V tomto veku nemá zmysel dávať dieťatku fľašu, dávajte mu vodu z otvoreného pohárika (nie pohárika s náustkom - to je len iný typ fľaše). Jedlo môže jesť buď vo forme akýchkoľvek príkrmov, prípadne s primiešaným materským mliekom, ak by ste si nejaké mlieko odsali alebo odstriekali počas hospitalizácie. Ak dieťatko nebude mať chuť piť vodu, môže dostávať príkrmy, ktoré sú veľmi tekuté tak, aby malo pokrytú potrebu tekutín. Ak sa dá vyhnite sa podávaniu čaju z fľaše.

Po príchode z nemocnice sa snažte čo najviac času s dieťatkom stráviť v kontakte koža na kožu, ktorý pomôže tomu, aby dieťatko prekonalo nepríjemný zážitok odlúčenia od vás a pomôže tomu, aby sa bolo dieťatko znova ochotné sa prisávať.

 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Operacia ocnych viecok a dojcenie