Zahryznuty jazyk

Katarina    09.01.2020, 15:16

Dobry den. Moja 10mes dcerka si prehryzla jazyk dolnymi zubkami ked sa jej smyklo. Vsade sa liepe. Nechce sa ale vobec dojcit... Ani len chytit prso. Mne sa ale nalievaju a bojim sa aby sa neodstavila a ja neprisla o mlieko. Odsavam si kazde dve hodinky rucne ale ona odmieta akokolvek mliecko. Vodu nepije a papa rano ovocie potom obed a vecer kasu. Myslite si ze sa to napravi a nepridem o mliecko? Postaci jej davat zatial obycajne jedlo a trosku vody? A staci my rucne odsavat? Dakujem.

Milá Katarína,

je zrejmé, že dojčenie sa s bolesťou, ktorú poranený jazýček pri dojčení spôsobovať, môže byť pre dieťatko zážitok, po ktorom sa nechce dojčiť. Treba mu hlavne dať čas. Dieťatko, ktoré zažije takúto bolesť, potrebuje po takom zážitku veľa uistenia a lásky, aby sa odhodlalo znovu dojčenie vyskúšať. Prítomnosť mamičky je v takomto prípade základ pre to, aby znovu nadobudlo dôveru. Stále je šanca, že sa dieťatko prisaje, zvlášť, ak už bude mať jazýček v pusinke úplne zahojený. Do toho času môže byť užitočné znížiť prežívanie bolesti liekmi proti bolesti.

Máme skúsenosti s podobnými prípadmi, detičky sa nakoniec znova prisali, niekedy po dlhšej dobe, dokonca aj po mesiaci. Aj tu v poradni predtým písali mamičky detí, ktoré mali afty, problémy v pusinke či rozhryznutý jazyk a vrátili sa k dojčeniu, napríklad tu: 

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=167

A následná reakcia mamičky, keď sa dieťatko prisalo:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=173

Napriek tomu, že toto nie je taký štrajk, ako sa uvádza v ostatných našich článkoch, prístup k riešeniu tejto situácie je vo svojej podstate podobný – z vašej strany je dôležité to, že si udržiavate tvorbu mlieka (odsaté mlieko môžete dieťatku dávať do príkrmov).  Momentálne sa nemusíte obávať, že by bábätku z hľadiska výživy niečo chýbalo, obzvlášť, ak sa k dojčeniu vráti. Toto nie je situácia, v ktorej má dieťa dostávať umelé mlieko. Ani úplne nedojčené deti po 6 mesiaci nemajú dostávať umelé mlieko.

Dieťatku vytvárajte dostatok príležitostí pre to, aby na vašom tele a hrudníku zažívalo príjemné pocity, ktoré postupne pomôžu prekonať strach sa prisať. K tomu vám môžu pomôcť opatrenia pre zintenzívnenie fyzického kontaktu:

  • Buďte stále s dieťaťom.
  • Noste dieťa v nosiči (šatka, babyvak...) – toto vám môže pomôcť prekonať vyčerpanie z nosenia dieťatka na rukách.
  • Spite s ním v posteli.
  • Umožnite mu kontakt koža na kožu.
  • Okúpte sa s ním.
  • Uspávajte ho v náručí (napr. v nosiči), nie s cumlíkom, alebo v kočíku.
  • Sústreďte sa viac na dieťa ako na domáce práce, prípadne iné okolnosti, ktoré vás odpútavajú od dieťaťa.
  • Pozitívne s ním komunikujte: rozprávajte sa s ním, spievajte mu, usmievajte sa, udržujte pritom očný kontakt.
  • Vo vhodnej chvíli ponúknite dieťaťu prsník, ale nenúťte ho a neznechuťte mu dojčenie tým, že mu ho budete vnucovať. Môžete pritom experimentovať s rôznymi polohami a rôznymi situáciami, v ktorých prsník ponúknete – napr. sa pokúste dieťa prisať počas chôdze, skákaní na fitlopte atď.
  • Vyhnite sa tomu, aby ste zo snahy o dojčenie urobili boj a aby dieťa pri tom plakalo.
  • Na dojčenie sa snažte vystihnúť okamihy, keď dieťa nie je pri plnom vedomí (zaspávanie, prebúdzanie, noc).
  • Pri pokusoch o dojčenie odstráňte rušivé elementy alebo podnety, o ktorých viete, že dieťa od dojčenia odvádzajú.


Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Zahryznuty jazyk