Strava počas dojčenia

Renáta    21.01.2020, 18:40

Moje dieťaťko má 10 dní, je výlučne dojčené a spokojné. Chcela by som sa informovať aké potraviny niesú vhodné počas dojčenia. Či je možné zjesť aj niečo sladké - sladkosť alebo čokoládu, či vylúčiť zo stravy citrusy... Trošku sa vysypal na hrudníčku a rúčkach a neviem či to nieje ovplyvnené mojou stravou. Ja jem výlučne doma varenú stravu, žiadne pikantne a korenené jedla nejem, jem aj ovocie a zeleninu a pijem bylinky, teda doma si sama chystám čas z byliniek. Môj najstarší syn má alergiu na kravské mlieko. Je lepšie ho vylúčiť? A čo kozie mlieko? Ďakujem za odpoveď S pozdravom Renáta

Milá Renáta,

bábätká môžu mať takúto reakciu z rôznych dôvodov, jeden z častých dôvodov býva napríklad to, že bábätko je viac oblečené, ako by potrebovalo a prehreje sa, ale sú aj rôzne iné príčiny, z ktorých drvivá väčšina nesúvisí so stravou matky. Ak máte podozrenie na niektorú konkrétnu potravinu, môžete ju skúsiť zo stravy na týždeň úplne vylúčiť a potom ju znova skúsiť zjesť a sledovať, či bude mať bábätko takýto výsyp znova. Vo všeobecnosti však nie je možné predpokladať, že reakcia bábätka bola reakciou na niečo z vašej stravy a ani robiť uzávery, že ak má staršie dieťatko alergiu na bielkovinu kravského mlieka, znamená to aicky, že pri mladšom dieťatku by bolo lepšie sa vyhnúť konzumácii kravského mlieka a výrobkov z kravského mlieka úplne. Matky môžu jesť všetko bez obmedzenia a na vylúčenie akejkoľvek potraviny je potrebný konkrétny dôvod, netreba niektoré potraviny preventívne či paušálne vylučovať.

Existujú dlhé a najmä neopodstatnené zoznamy „zakázaných“ jedál pre dojčiace matky a to aj napriek tomu, že v skutočnosti počas dojčenia netreba dodržiavať žiadnu špeciálnu „diétu“ ani preventívne vylučovať z jedálnička potraviny. Mnohé dojčiace ženy v úprimnej snahe urobiť to najlepšie vylúčia zo stravy toľko potravín, že ich strava je mimoriadne oklieštená, čo nie je dobre.

Dojčiaca matka môže teda jesť všetky potraviny, bez ohľadu na to, na ktoré písmeno sa začínajú (často sa napr. uvádza, že matky nesmú jesť zeleninu, ktorej názov začína na písmeno „k“), ovocie a zeleninu aj so šupkou, strukoviny, taktiež citrusové plody, cesnak, koreniny ako celý zoznam iných vecí, ktoré sa často spomínajú, aj čokoládu či iné sladkosti. Nie je pravda, že by citrusové plody znižovali tvorbu mlieka, nie je pravda, že vynechanie potenciálnych alergénov ochráni dieťa pred alergiami (skôr je pravdepodobne opak pravdou). Rozmanitá strava matky ovplyvňuje bábätko pozitívne: bábätko si zvyká na rozličné chute a materské mlieko chráni tráviaci trakt dieťatka aj tým, že vystiela sliznicu čreva (a iné sliznice), a tým posilňuje jeho imunitu.

Je dobré, ak sa žena stravuje zdravo – a ako má zdravé stravovanie vyzerať je otázka pre výživových odborníkov, dojčiaca matka nepotrebuje zdravú stravu o nič viac a o nič menej ako akýkoľvek iný človek.

Hoci mnohé matky sú ochotné sa pre svoje dieťatko nesmierne obetovať a jesť takmer výlučne dvojdňové suché rožky, je takáto obeta zbytočná a ničomu neprospieva. Obmedzovanie v stravovaní nie je jediné z neopodstatnených obmedzení, o ktorých sa dojčiace matky dočítajú. Často sú dojčiace ženy bezdôvodne obmedzované v cvičení, liečbe svojich zdravotných problémov a podobne, tak, že sa dojčenie stáva neúnosným bremenom, pretože ženy nadobudnú pocit, že všetky tieto obmedzenia sa nedajú zvládnuť, a to do takej miery, že po určitej dobe uvažujú o odstavení. Toto všetko nie je potrebné. Tieto obavy prerástli do takých rozmerov, že nie je neobvyklé, že matky sa pýtajú, či pri dojčení môžu brať vitamíny alebo piť zelený čaj. Dojčenie je normálny stav ženy a pre dieťa je dojčenie fyziologická norma. Z hľadiska dlhodobého dojčenia, ktoré je dobré pre zdravie matky aj dieťatka, je dôležité, aby sa matkám nekládli medicínsky nepodložené prekážky. Je načase, aby dojčiace matky prestali žiť v neustálom strachu, že sa bábätku niečo stane len preto, že zjedli nejakú normálnu potravinu.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Strava počas dojčenia