Odmietanie tekutín

Jaroslava    26.01.2020, 21:27

Dobrý deň, mám 8,5 mesačného syna. Je dojčený na požiadanie. Od 6 mesiacov prikrmujeme. Nemá problém s papaním. Momentálne papá prikrmy na desiatu, obed a olovrant. Od 6 mesiacov sa ho snažím naučiť piť tekutiny (vodu, čaj). Zo začiatku pekne pil,ale posledné týždne odmieta všetko čo mu dám piť. Keď príde na to, že je to voda,tak ju vypľúva. Aby nemal nedostatok tekutín,tak ho aj viac dojcim,ale niekedy nechce ani to. Bojím sa aby nebol dehydrovaný. Ako ho naučiť piť aj niečo iné ako moje mlieko? Ďakujem

Milá Jaroslava,

8-mesačné bábätko, ktoré začína s príkrmami, sa papať a piť ešte len učí.  Prospievajúce dobre dojčené bábätko sa nenaučí jesť a piť okamžite zo dňa na deň. Mnoho bábätiek potrebuje veľa času, veľa príležitostí skúšať a nie je kam sa ponáhľať a môže sa stať, že bábätko najskôr bude skúšaním pitia fascinované a potom zase nebude až také nadšené. V domácich podmienkach je najspoľahlivejším ukazovateľom dehydratácie cikanie - môžete sledovať množstvo moču a jeho farbu. Všetko je v poriadku, ak je moč priesvitný (nie žltý či tmavožltý) a ak dieťatko ciká dostatočné množstvo. Ak nie, ponúknite dieťaťu dojčenie, prípadne mu môžete robiť aj redšie príkrmy.

V tomto období je prvoradé, aby si bábätko zvykalo na jedlo a pitie. Všetko sa ešte len učí. Pri učení sa piť nejde o to, aby dieťa vypilo určité veľké množstvo vody, ale o to, aby sa postupne v priebehu nasledujúcich mesiacov naučilo viac a viac piť z pohárika. Treba mu dať čas. Veľa detí v tomto období pije popri dojčení relatívne malé množstvá. Nenúťte ho piť nasilu. Pitie mu ponúkajte, ale nemusíte čakať, že vypije viac ako pár hltov na jedenkrát. Ponúkajte mu piť často a nemusíte to nijako merať ani časovať. Udržte dojčenie na rovnakej úrovni ako doposiaľ, neznižujte počet dojčení. Materské mlieko tvorí z veľkej časti práve voda, takže ak dojčíte dieťatko podľa jeho potrieb a pije výdatne, pokrývate jeho potrebu tekutín. Potrebu tekutín môžete okrem vody dopĺňať aj jedlom, ktoré obsahuje vysoké množstvo vody - napríklad polievky.

Nesnažte sa dieťa na pitie nalákať sladenými nápojmi či čajíkmi. Vhodná je akákoľvek pitná voda. Vodu dieťaťu podávajte z normálneho otvoreného pohárika (bez náustkov a „sosáčikov“ či slamiek - pretože takéto nádoby sú len iná forma fľaše a sú zbytočné) a nechajte dieťatko, aby sa hrou učilo piť. Dojčené dieťa nepotrebuje fľašu. Pri malom bábätku, ktoré sa ešte len učí piť, bude pravdepodobne najpraktickejšie trénovať pitie vody z pohárika doma a vonku je jednoduchšie ho dojčiť. Ak mu predsa budete chcieť nosiť vodu von (prípadne, ak bude už staršie), je na vás, v čom ju budete nosiť, ale určite nemusíte investovať do žiadnej dojčenskej fľaše či špeciálneho pohárika s náustkom.

Takzvané "tréningové" poháriky môžu zmeniť spôsob, akým sa dieťatko prisáva na prsník. Pri týchto pohárikoch, sa dieťa učí úplne iný typ satia. A dokonca je tento typ satia odlišný od zručnosti, ktorú potrebuje na to, aby vedelo piť z obyčajného otvoreného pohárika, takže tento pohárik netrénuje žiadnu zručnosť, ktorú dieťa bude neskôr v živote potrebovať. Tento vplyv je niekedy vidieť až po dlhšej dobe a niekedy sú prejavy negatívneho vplyvu takýchto "tréningových pohárikov" také, že ich ľudia priamo nepripíšu tomu, že pohárik pred určitou dobou začali používať. Napríklad:
1) Bolesť bradaviek
2) Dieťatko, ktoré pri dojčení hryzie
3) Dieťatko, ktoré naťahuje bradavku
4) Kratšie dojčenie z prsníka alebo dieťatko, ktoré na dojčenie "nemá čas"
5) Menej časté dojčenie cez deň
6) Dieťatko udiera pästičkami prsník alebo ho škriabe
7) Plytké prisatie, bolestivé prisatie, zmena v prisatí
8) Zmeny v nočnom dojčení

Práve preto, že môže nejakú dobu trvať, kým sa vplyv "tréningového pohárika" prejaví, neprejaví sa silno či v plnej miere a preto, že rozličné prejavy tohto vplyvu ľudia pripíšu niečomu inému, nemusí byť tréningový pohárik vnímaný ako problém a je možné, že budete od iných žien počuť výroky typu: "My sme ho používali a nebol to problém." Ak však chcete na stranu dojčenia položiť maximum pozitívnych vplyvov, tak je dobré sa akýmkoľvek tréningovým pohárikom vyhnúť a používať obyčajný otvorený pohárik. Jedine obyčajný otvorený pohárik učí dieťa zákonitosti pitia z normálneho pohára. Taktiež ho učí zákonitosti, ktoré vedú k tomu, že nebude vodu z pohárika rozlievať. Deti sú schopné piť z bežného otvoreného pohárika už od začiatku kŕmenia jedlom, teda od 6 mesiacov. 

Vo svojej otázke píšete, že synček niekedy nechce dojčenie, z tohto jedného faktu nie je možné urobiť žiadne uzávery alebo odhadnúť, čo sa presne deje. Ak máte podozrenie, že vaše bábätko sa správa podobne, ako to popisujú ženy  v úvode tohto článku:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/

odporúčame vám skontaktovať sa s poradkyňou pri dojčení:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Odmietanie tekutín