Kojeni jednou denne

Veronika    21.02.2020, 10:10

Dobry den, chtela bych se zeptat jestli ma smysl kojeni jen jednou denne u 16-ti mesicniho ditete ktere je jinak pres den krmene normalni stravou a umelym mlekem. Dekuji za odpoved

Milá Veronika,

o dojčení sa často nesprávne uvažuje spôsobom všetko alebo nič. Každá kvapka materského mlieka je však plná látok, ktoré bábätko nezíska zo žiadneho iného zdroja. Okrem cenných výživových látok obsahuje 1200 látok, ktoré sa nenachádzajú v žiadnej inej potravine, vrátane množstva probiotických baktérií z takmer 700 rôznych kmeňov. V jednej lyžičke materského mlieka sa nachádza 10-tisíc živých buniek. Pozrite si napríklad túto našu stránku s faktami o dojčení:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/fakty/

a určite bude pre vás mimoriadne povzbudivý článok o kmeňových bunkách v materskom mlieku:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/veda-kmenovebunky/

A to je len časť toho, prečo je dôležité pokračovať v dojčení. Dojčenie je vzťah, každé jeho prisatie bábätka predstavuje fyzický kontakt, prehlbovanie vášho vzájomného puta. A hoci len raz denne, aj v takom prípade má dojčenie účinky aj na vaše zdravie. Preštudujte si napríklad túto našu stránku:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/dlhodobe-dojcenie/

Okrem toho, to že sa vaše dieťatko prisáva a je ochotné sa dojčiť, dáva možnosť pracovať na tom, aby sa mohlo dojčiť častejšie. Aj v tomto veku bábätka existujú spôsoby, ako zvýšiť tvorbu mlieka a ako zvýšiť záujem bábätka o dojčenie. Preštudujte si tento postup:

https://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/strajk/

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

a ak by ste mali záujem, skontaktujte sa s niektorou z našich laktačných poradkýň osobne:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste sa mohli o tejto téme porozprávať viac. Z vašej otázky nie sú zrejmé rôzne detaily, už sme sa stretli s tým, že ženy napríklad dojčili raz denne preto, že užívali lieky a báli sa, že ich dieťatko by dostávalo lieky, ktoré užíva matka a tak ho niekoľko hodín potom nedojčili a s inými dôvodmi, ktoré môžu mať vysvetlenia, o ktorých ste netušili a môžu vám pomôcť túto situáciu zlepšiť. Dojčenie môže byť pomocou pre vašu starostlivosť o bábätko, môže vám pomáhať dieťatko utišovať, keď je nespokojné, keď má nejaký konflikt o hračky, keď plače, lebo sa vystrašilo, či keď sa nudí, alebo je unavené a potrebuje zaspať.

Bez ohľadu na to, či budete dojčiť častejšie alebo raz denne, je tiež pre vás dôležité vedieť, že Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v tomto dokumente:

https://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/pokracovacie-mlieka/

odporúča nepodávať umelé mlieko dojčených ale aj úplne nedojčeným bábätkám po 6 mesiaci. Používanie umelého mlieka po 6 mesiaci označila za „zbytočné“ a „škodlivé“ a odporúča bábätku pestrú a čerstvú stravu.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Kojeni jednou denne