Bolava hrčka v prsniku

Natália    26.02.2020, 15:47

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, či je možné že sa mi prsník zapalil/upchal aj 11mesiacov po pôrode? Stále kojím a dnes ráno som sa zobudila s bolavou hrckou... Prsník mam aj zacervenany. Viete mi poradiť co v takomto prípade robiť? Horúčky zatiaľ nemám. Ďakujem

Milá Natália,

zablokovanie mliekovodov sa môže vyskytnúť aj v neskorších mesiacoch po pôrode, tvorba mlieka totiž môže poklesnúť z rôznych príčin:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

a pri znížení tvorby mlieka sa zhoršuje aj prisatie bábätka, čo spôsobuje, že sa prsník nemusí v niektorom mieste rovnomerne pri dojčení vyprázdňovať. Odporúčame vám tiež konzultovať túto situáciu s poradkyňou pri dojčení osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste vylúčili možné príčiny opakujúcich sa zablokovaných mliekovodov. Spoločne s laktačnou poradkyňou vyhodnotíte aj ďalšie faktory, ktoré môžu s touto situáciou súvisieť, napríklad to, či vás dojčenie nebolí, či nemáte bolestivé bradavky a podobne.

Tieto opatrenia by mohli pomôcť , kým sa stretnete s laktačnou poradkyňou osobne:

a) môže vám pomôcť, ak by ste dané miesto masírovali opačnou stranou elektrickej kefky

b) skúste mliekovod zahriať a masírovať ešte predtým, než sa situácia rozvinie do úplne zablokovaného mliekovodu. Nechlaďte prsníky, nepoužívajte tvarohové alebo vínové, či iné obklady, ktoré sa v tejto situácii často nesprávne odporúčajú.

c) jeden faktor, ktorý okrem iného súvisí so zablokovanými mliekovodmi, je váš odpočinok. Skúste poprosiť rodinu, aby vám pomohli s varením, prebaľovaním či inými prácami, aby ste pár dní mohli len ležať s dieťaťom v posteli, dojčiť ho a spať.

Prečítajte si aj túto odpoveď z našej poradne:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=2728



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Bolava hrčka v prsniku