Vit D pre dieťa i pre matku

Iva    02.03.2020, 20:18

Zdravím vás,mám otázku,ak dávam na základe odporúčania ortopéda 3kvp vit D dieťatku , môžem taktiež ja užívať vit.D formou zakúpených vitamínov, nemôže dôjsť k predávkovaniu? ďakujem

Milá Iva,

ak matka užíva bežnú dennú dávku vitamínu D, tak sa hladina vitamínu D v materskom mlieku nemení. Ak by matka užívala nadmerne vysoké hladiny vitamínu D, napríklad nad 10 000 IU, tak potom by sa hladina vitamínu D zvýšila aj v materskom mlieku. Môžete pokračovať v podávaní vitamínu D bábätku tak, ako mu ho predpísal lekár a vy si môžete dopĺňať svoju hladinu vitamínu D. Materské mlieko obsahuje všetko, čo má obsahovať, vrátane určitého množstva vitamínu D, ktorý však potrebuje byť doplnený o ďalšie zdroje: a) zásoby vitamínu D v pečeni z obdobia tehotenstva (čo predpokladá, že matka mala dostatočné zásoby počas tehotenstva); b) slnečné žiarenie, čo predpokladá dostatočný pobyt vonku. Aby sa kompenzovali body a) a b) podáva sa všetkým deťom vitamín D v kvapkách tak, ako ich predpíše pediater.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Vit D pre dieťa i pre matku