Zvracanie a lieky

Barbora    08.03.2020, 13:43

Pekný deň prajem, dcéra na 7mes je kojena Asi pochytila nejakú virozu a vracala mi za 6 hodín 5x. Chcela by som sa spýtať, kedy je nutné ísť na pohotovosť a ako jej môžem pomôcť aby jej nebolo tak zle? Môžem ju napriek podráždenemu žalúdku kojiť? Bolo zle aj mne a dala som si štvrtku lieku costi proti zvracaniu, môže to mať nejaký vplyv na malú? V pribalovom letáku sa píše ze sa to neodporúča, no ten som bohužiaľ prečítala neskoro. Ďakujem

Milá Barbora,

pokračujte v dojčení, choré dieťa potrebuje dojčenie ešte viac ako zdravé a chorá matka má právo na potrebnú liečbu. Ak je potrebné, aby žena užívala Costi, je možné tak urobiť. S týmto liekom sú špeciálne pri dojčiacich ženách niekoľko desiatok rokov trvajúce skúsenosti. Táto veta, ktorá je na letáku uvedená, je ochranou firmy vyrábajúcej daný produkt a tiež ukážkou toho, ako málo sú cenené dojčiace matky na to, aby sa tým daná firma seriózne zaoberala. Je na škodu veci, že pohodlnosť takýchto firiem a snaha chrániť sám seba následne vytvára dojem, že dojčiace matky nemôžu v prípade choroby užívať nič, čo nie je pravda.

Pre vaše bábätko je v tejto situácii mimoriadne dôležité, aby bolo ďalej dojčené. V prípade hnačky a vracania platí samozrejme to isté. Pri hnačke či častom vracaní je najväčšou hrozbou rýchla strata tekutín a dehydratácia dieťaťa. Správny manažment dojčenia dokáže do veľkej miery eliminovať toto riziko a pomôcť dieťaťu pri uzdravovaní. Dojčenie môže výrazne pomôcť, aby vracanie nebolo urputnejšie a urputnejšie.

Ak dieťa zvracia či má hnačku, často sa stáva, že je odporučené, aby nebolo dojčené a namiesto toho dostávalo rehydratačné roztoky či vodu po lyžičkách. Naopak. Dojčenie má v takomto prípade pokračovať, materské mlieko obsahuje veľké množstvo vody a tiež rozličné iné látky v omnoho lepšom zložení ako rehydratačný roztok. Pri dojčenom dieťati teda treba zabezpečiť práve to, aby bolo i naďalej dojčené. Čas choroby rozhodne nie je čas na odstavenie alebo na to, aby mu dojčenie nebolo umožnené.

Ako upraviť dojčenie v prípade hnačky a vracania dieťaťa:

  • Ideálne je dieťa vôbec nedávať dole z prsníka.

V prípade vážnych stavov je dieťa aj tak nespokojné, ubolené, umrnčané a prsník okrem iného pomáha zmierňovať prežívanie bolesti, upokojí dieťa i mamičku a pomôže mu zaspať pri dojčení.

Preto je ideálne dieťa čo najdlhšie držať na jednom prsníku, tak bude piť postupne maličké množstvá mlieka, čo je v prípade zvracania výhodné a lepšie ako veľké množstvo naraz, a väčšinou bude na prsníku sať bez pitia, čím podporuje pohyb svaloviny tráviacej sústavy smerom od úst dnu, čo tiež napomáha to, aby dieťa nenapínalo tak veľmi na vracanie. Dieťa dokáže sať aj počas spánku, toto satie naprázdno tiež napomáha to, aby ho nenapínalo na vracanie a stihli sa vstrebať dávky mlieka, ktoré medzitým prijme. Ak napriek tomu dieťa zvracia, neľakajte sa a ak má chuť, ponúknite mu prsník znovu, ihneď po zvracaní.

  • Na druhý prsník dieťa dávať len vtedy, ak si ho samo žiada alebo ak je to už skutočne nevyhnutné.

Pri ponúknutí druhého prsníka môžete prsník zo začiatku celý uchopiť a stlačiť a držať stlačený, akoby ho priškripnúť, aby tok mlieka nebol taký rýchly a dieťa vypilo len maličké množstvá mlieka postupne

  • Materské mlieko obsahuje baktérie potrebné pre obnovu črevnej mikroflóry.
  • Je dobré pri prekonávaní choroby počkať s ponúkaním tuhej stravy a radšej výlučne dojčiť, aj staršie dieťa, až kým samo neprejaví záujem o jedlo.
  • Nie je vhodné dieťaťu vnucovať ryžové, mrkvové a iné roztoky. Ak sa dojčí, je to postačujúce a keď má záujem o jedlo, môže jesť zdravé jedlo, na ktoré má chuť. Nie je vhodná diéta s vylúčením tukov, pretože tá môže naopak hnačku predĺžiť.
  • Ak má dieťa zároveň počas choroby teplotu, využite kontakt koža na kožu a položte si dieťa bez oblečenia na seba, prípadne sa prikryte ľahkou obliečkou.


Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Zvracanie a lieky