Popraskana bradavka při odsávání

Aneta    09.03.2020, 11:08

Dobrý den,dcerka skoro 11 měsíců se kojila jen z jednoho prsa už asi 3 měsíce. Při růstu zoubku kouše plus trhá hlavou. Zvolila jsem řešení odsávání elektronickou odsávačkou,ale bohužel mléka není tolik a bradavka mi začala praskat. Je možné doporučit nějaký přípravek,aby bradavka vydržela a já mohla s kojením pokračovat alespoň do roka? Z druhého prsa je po ochutnání mléko slané. Děkuji za případnou radu

Milá Aneta,

v tejto situácii stále existujú kroky, ktoré je možné vyskúšať a mohli by situáciu zlepšiť. Existujú spôsoby, ako zvýšiť tvorbu mlieka a ako preliečiť boľavú bradavku. Pre všetky tieto kroky je najúčinnejšie byť v osobnom kontakte s laktačnou poradkyňou, aby ste mohli dostať na mieru šité odporúčania:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Vo všeobecnosti: najčastejšou príčinou hryzenia bábätka a nespokojnosti, o akej hovoríte, je to, že bábätko je pri dojčení prisaté nesprávne. V dôsledku toho sa postupne znižuje tvorba mlieka a nesprávne prisatie poškodzuje tkanivo bradavky. Pri poškodených bradavkách bábätká často hryzú aj v dôsledku samotného poškodenia bradaviek a súčasne v dôsledku zníženia tvorby mlieka. Ak sa následne začne mlieko odsávať, odsávačka tiež má potenciál poškodzovať tkanivo bradaviek a môže spôsobovať prasklinky. Toto je možné zmeniť a bábätku je možné pomôcť zlepšiť prisatie aj v staršom veku.

Jedno z kľúčových opatrení by malo zahŕňať zvýšenie tvorby mlieka:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/bylinky/

Porozprávajte sa o tejto možnosti spoločne s laktačnou poradkyňou na osobnom stretnutí. Spoločne s laktačnou poradkyňou sa porozprávajte o tom, akým spôsobom liečiť poškodenú bradavku, pretože existujú účinné spôsoby, ako toto riešiť, ktoré môžu pomerne rýchlo pomôcť bradavku vyhojiť.

Z vašej otázky nie je úplne zrejmé, či sa vaše bábätko naďalej prisáva, dojčí, alebo ste prestali bábätko prisávať a odsávate mlieko odsávačkou.

Ak materské mlieko už iba odsávate, je kľúčové teraz pred odsávaním mlieka bradavku natrieť olivovým olejom, aby ste umožnili prasklinkám zmäknúť a neotvorili ich náhle podtlakom z odsávačky. Ak používate krémy s obsahom lanolínu alebo vazelíny, prestaňte ich používať, pretože priamo spôsobujú vznik takýchto praskliniek. Poraďte sa s laktačnou poradkyňou osobne, ako ošetrovať poškodenú bradavku a porozprávajte sa tiež o možnosti ručného odstriekavania mlieka, pretože môže byť účinnejšie a môžete tak získať viac mlieka bez poškodzovania bradaviek. Ak sa bábätko neprisáva, je dôležité odsávať ideálne 8x denne, z toho aspoň raz v noci, oba prsníky po dobu 20 minút pri každom odsávaní.

Do zvýšenia tvorby materského mlieka sa určite oplatí investovať. Každá kvapka materského mlieka je pre bábätko kľúčová pre to, aby sa jeho vývin približoval normálnemu správnemu rastu a vývinu. Iba vaše materské mlieko je "šité priamo na mieru" vášho konkrétneho bábätka a ideálnym spôsobom spĺňa jeho potrebu živín. V materskom mlieku sa nachádzajú stovky látok, ktoré sa nenachádzajú nikde inde a prispievajú k rozvoju mozgu, reči, zdraviu a správnemu fungovaniu celého tela. O vitamínoch, mineráloch a mnohých iných jedinečných látkach ani nehovoriac. Navyše obsahuje desiatky nenapodobiteľných látok a faktorov, ktoré zvyšujú jeho imunitu a plnia mnohé iné dôležité funkcie. Dojčenie je navyše omnoho viac než len prijímanie materského mlieka. To, že sa mení jeho vzhľad, je normálne a neznamená to, že bábätko menej zasýti. Materské mlieko je svojím zložením unikátne a dokonalé. Aj ak by ste nepokrývali tvorbou mlieka všetky potreby bábätka, má zmysel sa snažiť o každú kvapku.

Výdatná tvorba mlieka je práve ten krok, ktorý dokáže bábätku pomôcť zvýšiť ochotu skúsiť sa prisať k prsníku, navyše vo váš prospech hrá to, že vaše bábätko sa ešte stále je ochotné prisávať, hoci len k jednému prsníku. S oboma oblasťami - aj so zvýšením tvorby mlieka, aj s pokusmi o prisatie bábätka, by vám mala pomôcť poradkyňa pri dojčení v osobnom kontakte.

V druhom prsníku je mlieko slané preto, že sa z prsníka neodoberá. Ak by ste začali odstriekavať alebo odsávať aj druhý prsník, toto sa čoskoro zmení, pretože zahustené mlieko sa začne vylučovať pri odstriekavaní a čoskoro bude aj v tomto prsníku mlieko, v ktorom nebudú nahromadené minerály spôsobujúce slanú chuť.

Okrem toho sa s laktačnou poradkyňou porozprávajte o tom, ako by sa dalo vrátiť bábätko k dojčeniu, ideálne z oboch prsníkov. Existujú spôsoby, ako pomôcť bábätku začať sa znova prisávať. Určite je možné pokúsiť sa vrátiť k dojčeniu, môže sa to podariť a poznáme mamičky, ktoré začali znova dojčiť svoje deti po tom, čo už sa mnoho mesiacov nedojčili. Toto dieťatko sa napr. začalo dojčiť v 2. rokoch po tom, čo už sa celé mesiace nedojčilo:

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=411042938968541&set=a.411041608968674.92040.123305271075644&type=3&theater

Máme skúsenosti s bábätkami vo veku vášho bábätka, aj so staršími, ktoré sa po tom, čo sa kedysi dojčili, znova dojčiť začali. Dôležitý krok vo vašej situácii je postupne prilákať bábätko k tomu, aby sa znova začalo prisávať. Určite tomu dajte šancu, vaše dieťatko tak môže byť dojčené mnoho mnoho ďalších mesiacov a to je pre neho aj pre vás veľmi dôležité.

Vo vašej situácii sa hodí použiť postup z tohto materiálu:

http://www.mamila.sk/pre-poradkyne/materialy-pre-poradkyne/strajk/ (toto síce nie je štrajk, ale na to, aby sa vaše dieťatko prisalo, použite rovnakú stratégiu ako pri štrajku).

To, ako sa udeje návrat k dojčeniu, je veľmi individuálne, v tomto veku nie je nejaká jednoznačná spoľahlivá metóda, ako docieliť prisatie, ale skúste využiť tieto veci:

- prítomnosť iného dojčeného dieťaťa ako príklad

- trpezlivosť a humor

- čas, keď sa dieťatko zobúdza, zaspáva, spí veľmi ľahkým spánkom

- čas, keď má dobrú náladu a ochotu skúšať

- rozprávanie rozprávok, ukazovanie dojčiacich sa zvieratiek, detí, bábätiek

- dojčenie ponúkajte, ale nevnucujte

- využite neobvyklé situácie ako napríklad spoločné kúpanie

- prestaňte používať fľašku, ak sa to dá, toto môže tiež pomôcť prisatiu

- nevzdávajte to po prvých pár razoch, chce to veľa času

- skúste začať navštevovať podpornú skupinu dojčenia vo vašom meste, kde bude mať vaše dieťatko možnosť vidieť staršie dojčené deti a možno sa inšpiruje

- využite poznanie svojho dieťatka na to, čo by mu mohlo najviac pomôcť na to, aby sa prisalo

Ďalší krok, ktorý môžete robiť už teraz, je začať s intenzívnym fyzickým kontaktom s bábätkom, ideálne koža na kožu. Investujte niekoľko dní do toho, aby ste boli s bábätkom v takomto kontakte – noste ho v šatke koža na kožu, buďte s ňou koža na kožu spoločne v posteli, dajte mu veľa príležitostí na to, aby bolo pri odhalenom prsníku a malo možnosť sa prisať, ak by sa na to cítilo.

Dôležitým krokom je nepoužívať fľašku a cumlík. Je tiež dôležité vedieť, že umelé mlieko v tejto situácii už nie je potrebné a to aj v prípade, že dieťa už vôbec nie je dojčené. V tomto veku je omnoho vhodnejšie podávať pestrú a nutrične vyváženú stravu (čiže čerstvé jedlo), ktoré je vhodnejšie než umelé mlieko, ktorého podávanie ako náhrady materského mlieka považuje Svetová zdravotnícka organizácia po 6 mesiaci za škodlivé a zbytočné.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Popraskana bradavka při odsávání