Velmi hltave pitie..zabiehanie

Anka    10.03.2020, 17:37

Dobry den..moj 7 mesacny syncek uz od narodenia velmi hltavo pije..ma obdobia kedy je to lepsie ..no v poslednom case sa to dost zhorsilo a pije tak hltavo ze mu velmi zabieha..az tak ze kasle, dusi sa..mlieka mam od zaciatku dostatok ..urcite ho nemam malo a maly ma aj dost velky apetit Tiez by som este pridala info ak to moze nahodou suvisiet ze sa drobec narodil v 36 tyzdni, uzdicka bola skontrolovana a je ok a ma dost silny reflux od narodenia Chcela by som sa opytat ci by ste mi nevedeli poradit ako mu pomoct pri kojeni ..pripadne ake opatrenia urobit aby nepil tak hltavo a nezabiehalo mu? Dakujem pekne za odpoved

Milá Anka,

v tejto situácii nie je možné posúdiť vašu situáciu prostredníctvom internetu. Odporúčame vám osobne sa stretnúť s laktačnou poradkyňou:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože vo vašom prípade môže veľa zmeniť úprava polohy a prisatia, pričom sa poradkyňa zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí.

Je pozoruhodné, ako veľmi sa dá pomôcť už samotnou úpravou prisatia a polohy - toto môže skutočne nesmierne pomôcť a ide o okamžitú pomoc.

Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť. Toto by malo byť kľúčom k rozhodnutiu, ako ďalej postupovať. V prípade, že ide o prílišnú tvorbu mlieka, riešením tejto situácie je dôsledná úprava prisatia bábätka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete. Uzdičku pod jazykom je dôležité kontrolovať z pohľadu dojčenia, človekom, ktorý je špeciálne vyškolený pre zhodnotenie práve z hľadiska dojčenia. Predčasne narodené deti majú pritom vyššiu pravdepodobnosť, že ich jazýček nebude úplne uvoľnený.

Úprava prisatia je dôležitá preto, že v prípade, že vaše bábätko skutočne reaguje na prílišnú tvorbu mlieka, úprava prisatia je kľúčom k riešeniu tejto situácie. Pri správnom prisatí totiž bábätko dokáže regulovať tok mlieka. O ďalších opatreniach pri prílišnej tvorbe mlieka sa dočítate v tomto materiáli:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/vela-mlieka/

Úprava prisatia je súčasne kľúčom k riešeniu situácie, ak by bábätko reagovalo tak, ako popisujete v skutočnosti v reakcii na zníženie toku mlieka. Aj preto, že nie je možné vylúčiť túto možnosť vo vašom prípade, odporúčame, aby ste sa skontaktovali s laktačnou poradkyňou osobne. Prečítajte si napríklad túto otázku v našej poradni dojčenia:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=1567

v ktorej tiež matka popisovala nadmernú tvorbu mlieka. V skutočnosti situáciu pomohli zlepšiť 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Velmi hltave pitie..zabiehanie