Dlhe roztahavanie mlieka

Ivana    16.03.2020, 12:25

Dobry den. Moj problem som chcela riesit s lakt.poradkynou, mali sme uz aj dohodnuty termin ale nakolko aktualna situacia je vazna,momentalne ziadna laktacna poradkyna nepride ku nam domov. Moja dcerka sa prisala ihned na porodnej sale a nemali sme s dojcenim ziaden problem do jej 3 mesiacov. Par dni pred dosiahnutim 3 mesiacov som dostala menstraciu a potom nastal problem ze pri predposlednom/poslednom dojceni pred spankom sa dcerka zacala prisavat a odsavat z prsnika a zacala velmi plakat. Zistila som ze jej netecie mlieko. Rozbehlo sa jej tak cca po 10minutach. Akonahle sa mlieko spustilo, dojcenie prebiehalo v poriadku. Lenze den po dni sa to zacalo len a len zhorsovat a ked uz sme sa trapili 45minut a dieta bolo vysilene a hladne, dostalo flasu s umelym mliekom. Takto to trvalo asi mesiac, jedno vecerne kojenie bolo nahradzane flasou s umelym mliekom. Samozrejme som vzdy skusala ponukat prsnik aj jeden aj druhy, skusala som na fitlopte,prechadzanie sa...Ked som si chcela odsat mlieko cca po 4 hod.od posledneho kojenia,tak som s hrozou zistila ze som odsala len zopar kvapiek.Cca posledne 2 tyzdne sa situacia velmi zhorsila. Zacala som mat pravdepodobne menej mlieka, dcerka po cca 4 cucnutiach mi reve na prsniku a nechce sa prisat. Uz je viac na umelom mlieku ako dojcena. 2-3krat dojcena pocas noc/dna a asi 4x umele. Moja otazka znie, ci by som sa dokazala este nejako rozkojit a ak ano ako? Velmi tuzim dojcit a som velmi nestastna z celej situacie kedze do jej 3 mesiacov dojcenie bolo uplne bezproblemove. Dcerka ma momentane 4,5 mesiaca. Dakujem velmi pekne za odpoved.

Milá Ivana,

v tejto situácii je možné urobiť viacero krokov pre zvýšenie tvorby mlieka a pre zvýšenie príjmu mlieka zo strany bábätka. Momentálna situácia nedovoľuje mnohým laktačným poradkyniam vycestovať za matkou na osobné poradenstvo, ktoré by ste veľmi potrebovali. Napriek tomu, veľká časť inštrukcií v tejto situácii sa dá vyriešiť aj prostredníctvom telefonického alebo online poradenstva a mnohé z našich laktačných poradkýň prešli čiastočne alebo úplne na takýto spôsob poskytovania poradenstva počas trvania karanténnych opatrení v dôsledku pandémie koronavírusu COVID-19. Odporúčame vám preto vybrať si zo zoznamu laktačných poradkýň:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

poradkyňu, ktorá by sa vám mohla venovať online alebo telefonicky a ostaňte s ňou v telefonickom kontakte aj preto, že vo vašej situácii potrebujete veľa psychického povzbudenia, praktických rád, podľa toho, ako sa bude situácia ďalej vyvíjať.

Správanie bábätka, ktoré popisujete, súvisí s reakciou na tok mlieka, ktorý bábätko vníma ako nedostatočný. Takéto situácie sa stávajú z niekoľkých príčin, medzi ktoré môže patriť aj to, že prisatie bábätka nie je od začiatku úplne správne a v dôsledku toho sa tvorba mlieka postupne znižuje - toto je pomerne nenápadný proces, ktorý začne byť vypuklý až v období, keď sa bábätko začne prisávať a odťahovať, naťahuje bradavku, hnevá sa, vrtí sa, plače a znova sa prisáva a znova plače, až sa úplne odmieta prisať.

Podrobné vysvetlenie tejto situácie nájdete aj v našom podrobnom článku s názvom Prečo niektoré bábätká odmietajú dojčenie.

Mnohé z týchto detí si okrem nespokojného správania pri dojčení začnú cmúľať palček alebo pästičku. Ak nie je tok mlieka dostatočný a bábätko nepije dostatočne, mnohé bábätká si nahrádzajú satie na prsníku satím pästičky alebo palčeka. Je pre ne typické, že sa odťahujú pri dojčení, a následne si dajú do pusinky pästičku.

Niekedy sa zníženie tvorby mlieka prejaví tým, že matka veľmi skoro po pôrode dostane menštruáciu a dieťa je pri dojčení počas menštruácie nespokojné. V tomto prípade nie je príčinou hnevania sa na prsníku menštruácia, ale menštruácia je len príznakom zníženia tvorby mlieka:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/menstruacia/

Jednou z častých príčin, pre ktoré sa zníži tvorba mlieka, je používanie cumlíka, fľaše a klobúčikov pri dojčení. Ďalšou častou príčinou je začatie užívania hormonálnej antikoncepcie. Niekedy je možné, že ochorenie, ktoré je spojené s horúčkou (ako napríklad pri črevnej viróze), spôsobí pokles tvorby mlieka. Ďalšie možné príčiny sú uvedené v tomto materiáli.

Aké kroky môžu pomôcť túto situáciu riešiť

Kľúčom k zlepšeniu takejto situácie je zvýšenie tvorby mlieka a ďalšie kroky, ktoré popisuje tento materiál.

Kľúčovým krokom je využívať fyzický kontakt s bábätkom, najmä kontakt koža na kožu a spoločné spanie - je pravdepodobné, že dieťatko sa prisaje, ak bude blízko vášho prsníka, keď bude rozospaté v polospánku pri zaspávaní alebo prebúdzaní. Skúšajte to, ale bez toho, aby ste ho do dojčenia nútili. Dajte mu čas a veľa fyzického kontaktu s príležitosťami na dojčenie:

1. Vyzlečte seba do pol pása a bábätko do plienky a strávte čas, keď bábätko spí, v kontakte koža na kožu.
2. Zmeňte a zlepšite polohu pri dojčení.
3. Dajte si bábätko do šatky alebo do nosiča a dojčite v ňom. Pri dojčení sa môžete prechádzať alebo bábätko hojdať hore-dolu.
4. Sadnite si pri dojčení s bábätkom na fitloptu a pri dojčení ho na nej hojdajte.
5. Pri dojčení sa postavte. Alebo naopak vyskúšajte dojčenie v ľahu.
6. Dojčite v tmavej miestnosti alebo v miestnosti bez hluku a bez vyrušení.
7. Ponúkajte dojčenie pri prebúdzaní a pri zaspávaní. Vystihujte na dojčenie správne okamihy.
8. Prestaňte používať cumlík, fľašu a klobúčiky.
9. Vysaďte hormonálnu antikoncepciu.
10. Spoločne s bábätkom sa vykúpte vo vani. 

Pre praktickú realizáciu uvedených krokov vám môže pomôcť byť v kontakte s poradkyňou pri dojčení, ktorá vám poskytne psychickú podporu a usmernenie, ako postupovať.
Okrem toho môžete urobiť tieto kroky:
Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť.
Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva.
Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež podjazykovú a hornú uzdičku bábätka, ktoré môžu spôsobovať časť tejto situácie.
A tiež si pozrite fotky správneho prisatia.
Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka.

Keďže má bábätko už viac ako 4. mesiace – v medzičase, kým sa zvýši tvorba mlieka  – je najlepším riešením podávanie príkrmov; toho, čo dieťatku chutí. Umelé mlieko v tejto situácii už nie je potrebné. V tomto veku je omnoho vhodnejšie zaviesť kalorické príkrmy (čiže čerstvé jedlo), ktoré je vhodnejšie než umelé mlieko. Podávanie jedla je oveľa vhodnejšie ako podávanie umelého mlieka z viacerých dôvodov:
a) jedlo sa dá podávať lyžičkou alebo prstom matky a nie je potrebné použitie fľašky
b) čerstvé jedlo v tomto veku je vhodnejšie ako sušené umelé mlieko, pretože obsahuje čerstvé suroviny ako aj vitamíny a minerály 
c) dôvodom podávania príkrmov je tiež to, aby sa zvýšil kalorický príjem dieťatka, čo mu môže pomôcť v tom, aby bolo ochotné sa prisávať a piť z prsníka

Navyše podávanie umelého mlieka (alebo akejkoľvek inej tekutiny) fľašou môže postupne ešte viac zhoršovať dojčenie, čo je o dôvod naviac, aby ste prešli z dokrmovania fľašou na prikrmovanie tuhou stravou, kalorickým jedlom. Základné princípy takéhoto prikrmovania sú:
- nepodávať „jednozložkové“ príkrmy (napr. len samotná mrkva, alebo iná zelenina samotná), toto nie je postačujúce z hľadiska toho, aby dieťa získavalo dostatok kalórií

Pri takýchto príkrmoch by malo ísť o bežné normálne zdravé jedlo rodiny; príklady môžu byť:

- banán
- avokádo
- ovsené vločky plus olej
- zemiaky, sladké zemiaky, kombinované napr. s tekvicou hokaido
- všetky druhy obilnín (pšeno, pohánka, amarant, quinoa, ryža, kukurica, atď.)
- mäso
- jogurty, ak ich rodina konzumuje, v rozumnom množstve, tak aby nezačali tvoriť celý jedálniček dieťaťa, kravské mlieko – do varenia, ak nezačne kravské mlieko tvoriť významnú časť príkrmov dieťaťa
- naklíčené semienka, naklíčené strukoviny (cícer, mungo, atď.)
- mandľové mlieko s obilninami a ovocím alebo zeleninou plus olej
- akákoľvek zelenina, ovocie, ako doplnok k príkrmom
- pridávať do každého jedla olej, je možné tiež používať rozomleté ľanové semienka, sušené slivky alebo marhule



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dlhe roztahavanie mlieka