Nutná hospitalizacia dojciacej matky s koronavirusom

Zuzana    16.03.2020, 12:50

Dobry den, v suvislosti s pandemiou sa chcem opytat. Ak musia dojciacu matku s koronavirusom hospitalizovat do karanteny bez babatka ako ma postupovat v strave dietata. Teda prerusit dojcenie a nahradit ho um.mliekom....Je to narocna situacia dieta ma mesiac a je dojcene na poziadanie. Dakujem za odpoved Zuzana

Milá Zuzana,

pri odpovedi na vašu otázku je dobré na úvod poznať niekoľko základných princípov:

1) Malé bábätká trávia čas v úzkom intímnom kontakte s matkami v rovnakom priestore a stretnú sa tým pádom s rovnakými vírusmi či baktériami v rovnakom čase. Inými slovami, je vysoko pravdepodobné, že matka a bábätko sa nejakým vírusom či baktériou nakazia spoločne v rovnakom čase z rovnakého zdroja. 
2) Fyzický kontakt matky a bábätka má pre bábätko mimoriadny význam nielen z hľadiska jeho psychického zdravia, ale aj z hľadiska jeho imunity a schopnosti uzdraviť sa. Separácia matky a dieťaťa znižuje obranyschopnosť jeho organizmu a jeho imunitnú odpoveď.
3) Dojčenie a zachovanie dojčenia je významný faktor pre to, aby bábätko získavalo protilátky, imunitné látky a faktory, biele krvinky ako aj celý rad ďalších protizápalových faktorov a látok, ktoré chránia jeho zdravie, pomáhajú mu zostať zdravým a urýchľujú uzdravenie. Dojčenie zvyšuje šance na to, že infekcia bábätka bude mať asymptomatický (bez príznakov ochorenia) alebo miernejší priebeh.
4) "Prerušenie dojčenia" počas separácie matky a dieťaťa je v drvivej väčšine len výrazom, ktorý nahrádza slovné spojenie "ukončenie dojčenia". Vrátiť sa k dojčeniu po separácii matky a dieťaťa je síce možné a laktačné poradkyne MAMILY matkám s týmto pomáhajú, ale nie je to vždy jednoduché ani samozrejmé. V praxi väčšina matiek, ktoré "prerušia" dojčenie, dojčenie ukončia, špeciálne ak k prerušeniu dojčenia dôjde pri ochorení či v nejakom traumatizujúcom kontexte.
5) Ukončenie dojčenia v situácii pandémií a humanitárnych kríz prináša navyše potenciálne nebezpečenstvo, že ak budú z obchodov vykúpené zásoby umelého mlieka, tak bude problematické zabezpečiť kŕmenie bábätiek. Dojčenie je v krízových situáciách život zachraňujúce a okrem iného poskytuje bábätkám výživu v čase, keď umelé mlieko nemusí byť ľahko dostupné alebo môže byť dostupné len nepravidelne.
6) V materskom mlieku matiek chorých na koronavírus testy v tejto štúdii nepreukázali prítomnosť vírusu: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0140673620303603

Z uvedeného vyplýva, že pre zdravie matky aj bábätka je v čase pandémie koronavírusu COVID-19 (SARS-CoV-2) dojčenie a spoločný kontakt ešte dôležitejší. A zachovanie dojčenia a kontaktu matky a bábätka by malo byť prioritou popri dodržiavaní štandardných opatrení (umývanie rúk, dezinfekcia povrchov, používanie rúšok, zostať doma).

K vašim otázkam:

Pri normálnom priebehu ochorenia COVID-19 (SARS-CoV-2) je ideálne, aby matka aj bábätko zostali v karanténe spoločne doma, izolovali sa spoločne a aby matka pokračovala pri dodržiavaní hygienických opatrení v dojčení bez obmedzení. Ak sa matka necíti dobre, môže potrebovať pomoc pri starostlivosti o bábätko a dojčiť jej pomôže poležiačky v posteli popri oddychovaní. 
Horúčka či teploty nie sú z pohľadu kvality materského mlieka či zdravia bábätka prekážkou pre dojčenie, a to ani v čase koronavírusu 
COVID-19 (SARS-CoV-2).
V prípade ťažkého priebehu ochorenia a potreby hospitalizácie by na základe uvedeného matka mala byť hospitalizovaná spoločne s bábätkom, aby s ním mohla zostať v kontakte a ďalej ho dojčiť, ak si to matka želá. Je to jednoduchšie, ako keby si ťažko chorá matka mala napríklad odsávať mlieko alebo by mala popri ochorení ešte aj bojovať s bolestivým naliatím prsníkov.
Ak by sa matka rozhodla, že počas hospitalizácie s bábätkom nebude v kontakte, je dôležité, aby neužila žiadne lieky, ktoré zastavujú laktáciu (tvorbu mlieka), aby sa nepripravila o možnosť pokračovať v dojčení po návrate z nemocnice.
Ak má bábätko hospitalizovanej matky menej ako 4 mesiace a matka s ním počas hospitalizácie nie je v kontakte, tak z hľadiska výživy bábätka má matka tieto možnosti:
1) Môže si v nemocnici odsávať či odstriekavať mlieko, ktoré môže bábätku posielať domov. Materské mlieko môže byť podávané pohárikom či lyžičkou, a v prípade potreby je ho možné aj v domácich podmienkach pasterizovať.
2) Darcovské materské mlieko, napríklad z banky mlieka.
2) Umelé mlieko, ktoré nemusí byť podávané fľašou, ale existujú pre budúci návrat k dojčeniu aj lepšie možnosti, ako napríklad kŕmenie pohárikom či lyžičkou.
Pre bábätká nad 4 mesiace je lepšie začať podávať bábätkám jedlo namiesto umelého mlieka. Bábätká nad 6 mesiacov, ktoré nie sú vôbec dojčené alebo nie sú dojčené dočasne počas hospitalizácie nepotrebujú umelé mlieko vôbec a môžu byť kŕmené len jedlom.
Po ukončení hospitalizácie sa matky môžu obracať na laktačné poradkyne MAMILY, aby im pomohli pri návrate k dojčeniu. Tento návrat bude jednoduchší, ak si matka v priebehu hospitalizácie udrží tvorbu mlieka na čo najvyššej úrovni a ak bábätko v priebehu separácie bude kŕmené inak ako fľaškou.

Prečítajte si na tému koronavírusu COVID-19 (SARS-CoV-2) aj tento náš článok:
https://www.mamila.sk/post/koronavirus-a-dojcenie-8491/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Nutná hospitalizacia dojciacej matky s koronavirusom