Grckanie materského mlieka

Denisa    18.03.2020, 08:06

Prosím Vás poraďte mi, môj 14 dňový synček dosť veľa vygrcka po dojčení.. Dojči sa bez problémov len po dojčení veľa vygrcká. Mala som problém, že počas dojčenia zaspal a nenajedol sa dosť a potom sa rýchlo v noci zobudil aj po 10 min. S plačom... Tak som ho dávala aj odgrgnúť rôznymi polohami na tigríka a cez rameno... Neodgrgne si ale sa pogrcká. Kŕmim ho iba z prsníka. Bradavky sú nebolestivé. Veľmi pekne ďakujem

Milá Denisa,

mnohé deti po dojčení grckajú. Bez ohľadu na to, či mliečko, ktoré bábätko grcká, je natrávené alebo riedke, alebo či ide o grckanie oblúkom - samotné grckanie, ak nie je sprevádzané ničím iným a bábätko je zdravé a zároveň prospieva, nie je niečím, čo treba riešiť, aj napriek tomu, že to pravdepodobne rodičov znepokojuje. Ak sa aj stane, že materské mliečko tečie aj z nošteka (často napr. pri dojčení poležiačky), nie je to problém. Je to spôsobené tým, že ústočká a nos bábätka sú prepojené, ale materské mlieko vzhľadom na svoje vynikajúce vlastnosti pri prechode sliznicou nosa, nespôsobuje bábätku žiaden problém, skôr naopak, môže odstraňovať baktérie a vírusy a napomáha imunitu bábätka vystielaním slizníc počas grckania.

Netreba teda robiť špeciálne opatrenia, netreba robiť odstupy medzi dojčeniami ani dojčenie obmedzovať - takéto opatrenia by mohli naopak viesť k potenciálnym problémom s dojčením. Mnohé deti sa po grckaní chcú dojčiť a je to tak úplne v poriadku. Dojčenie ich totiž upokojí, ak im je niečo nepríjemné, dojčenie im pomôže, aby sa začali cítiť lepšie. Samotné satie na prsníku bábätkám pomáha prekonávať bolesť, nespokojnosť a podobne. Počas dojčenia bábätká grckajú len veľmi málokedy, a ak sú na prsníku často, umožňuje im to piť menšie množstvá mlieka častejšie, čo je pre ne i z hľadiska grckania dobré. Ak bábätko po grckaní štikúta alebo je nespokojné, pomôže mu, ak ho budete dojčiť.

Ak bábätko grcká pri prebaľovaní, možno vám môže pomôcť, ak mu nožičky otočíte do strany, miesto toho, aby ste ich zdvíhali hore smerom k brušku. Ale ak aj bábätko počas prebaľovania niečo vygrcne, nemusíte sa obávať.

Pokiaľ to vaše bábätko nepotrebuje, nemusíte ho dávať rutinne odgrgávať. „Grckaniu“ sa odgrgnutím nedá zabrániť, naopak, často odgrgnutie je zbytočné. Dávajte bábätko odgrgnúť len, ak si to skutočne vyžaduje, lebo často práve snaha o odgrgnutie bábätko zobudí, keď zaspáva, čo môže byť potom problematické z hľadiska opätovného zaspania a bludného kruhu, v ktorom bábätko plače, dojčí sa, nezaspí a grcká. Prečítajte si aj túto a túto zaujímavú diskusiu na našej sociálnej sieti o zbytočnosti rutinného odgrgávania. To, že odgrgávanie nie je nevyhnutné, potvrdzuje aj vynikajúco urobená štúdia, ktorej závery hovoria o tom, že snaha o odgrgnutie je síce niečo, čo ľudia na základe tradícií robia a čo sa stalo nepísaným pravidlom bez toho, aby sa niekto nad tým zamyslel, ale čo môže dokonca spôsobovať ešte viac grckania. Ďalej je záverom štúdie, že odgrgávanie nezlepšuje "koliku" či dĺžku plaču bábätka. 

Ak bábätko pri dojčení zaspí, nechajte ho spať - napríklad u seba v nosiči či šatke alebo v spoločnej posteli pri vás. Naučte sa posúdiť, kedy bábätko počas dojčenia pije a či jeho pitie bolo dostatočné:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

aby ste sa mohli uistiť, či sa bábätko dostatočne napilo. Niekedy sa totiž výdatnosť dojčenia posudzuje podľa nesprávnych ukazovateľov, napríklad podľa toho, či bábätko po dojčení zaspinká alebo je spokojné. Je možné, aby sa bábätko dostatočne napilo a po dojčení nezaspalo a následne bolo nespokojné, plakalo, grckalo len preto, že potrebuje pomoc so zaspatím. Ak bábätko pri dojčení nezaspí, hneď ho vezmite na ruky a začnite ho uspávať monotónnym pohybom, hojdaním. Prípadne začnite uspávať bábätko už počas dojčenia, napríklad pohupovaním sa na fitlopte, alebo si bábätko uviažte takto do šatky:

https://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/#J

a uspávajte ho už počas dojčenia tým, že budete doma robiť nejaké domáce práce.

Aby ste sa uistili, že bábätko skutočne získava dostatok mlieka, pokúste sa maximálne zlepšiť prisatie bábätka pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Okrem toho si preštudujte túto odpoveď v našej poradni dojčenia:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=4999



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Grckanie materského mlieka