Nechci přestat kojit

Jitka    20.03.2020, 12:34

Dobrý den, mám dvouleté dítě které kojím na požádání - ve dne v noci, stále velice často. Tuto zimo jsem často nemocná, už asi po páté. Má obvodní lékařka mi dnes řekla, že si myslí že bych měla kojení ukončit. Mám zelenou rýmu, dala mi na ní nějaké antibiotické kapky. Ale prý kvůli dítěti, že už ode mne dostalo antibiotika minule (měla jsem v únoru zánět dutin) a ať ho tím ochráním. A že i mne to kojení oslabuje. Nezapomněla podotknout, že ona kojila do jednoho roku věku svého dítěte a že podle ní to víc není třeba, za ty dva roky se mi vysmála. Víte, nechci přestat kojit. Navíc by to bylo strašně těžké, obzvlášť pro moje dítě. Potřebuju jen trochu povzbudit. Protože nemám kolem sebe nikoho, kdo by takhle dlouho kojil a i rodina mne od toho odrazuje... Děkuju. Jitka

Milá Jitko,

dojčenie je pre 2-ročné dieťa mimoriadne dôležité a to nielen pre jeho psychické zdravie, ale aj pre fyzické zdravie. A je normálne, aby sa 2-ročné dieťa dojčilo „veľmi často“. Pozrite sa napríklad na túto skúsenosť, ktoré nám poslala naša čitateľka:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pribehy-matiek-o-dojceni/dojcenie-dvojrocneho/

Dojčenie má pozitívny vplyv aj na zdravie dojčiacich žien. Informácie, ktoré ste dostali, v sebe obsahujú predpoklad, že dojčenie nejakým spôsobom nie je dobré pre zdravie matky. Avšak toto tak nie je. Dojčenie nespôsobuje zdravotné problémy. Dojčenie neznamená, matka bude bývať často chorá. Naopak. Dojčenie má na zdravie dojčiacej ženy pozitívny vplyv. Dokonca viac než to. Dojčenie je pre zdravie ženy veľmi dôležité. A keď otázku otočíme naopak, prestať dojčiť v takejto situácii, znamená nevyužiť pozitívny vplyv, ktorý dojčenie má a bude mať na vaše zdravie.

Dojčiť môžete aj spolu s užívaním uvedených antibiotík, aj iných liekov, ak by ste ich potrebovali. Ak bude potrebovať lieky, v drvivej väčšine je pravidlo, že je bezpečnejšie pokračovať v dojčení i počas užívania lieku. Prečo? Mnohé lieky sa do materského mlieka nedostávajú, alebo ak sa dostávajú tak len v minimálnych množstvách. Aj preto neplatí to, čo ste sa dozvedeli, že bábätko od vás dostalo antibiotiká už minule, keď ste ich potrebovali. Stopové, zanedbateľné množstvá znamenajú, že reálne bábätko neužíva lieky spolu s vami. Preštudujte si k tomu ďalšie informácie:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/lieky/

Dojčenie nie je príčinou častých chorôb dojčiacej matky. Ak by to tak bolo, drvivá väčšina matiek dojčiacich 2-ročné deti, by bývala často chorá a to tak nie je. Dojčenie neovplyvňuje ani vašu snahu o rekonvalescenciu a nie je dôvod na to, aby ste prestali dojčiť. Taktiež vaše dieťa dojčenie potrebuje a dojčenie je preňho v tomto veku veľmi dôležité. Pokračujte preto v dojčení, prípadne pre svoju rekonvalescenciu podniknite ďalšie kroky, ktoré by ste považovali za dôležité (napríklad: požiadajte rodinu o pomoc s domácnosťou či starostlivosťou o dieťatko, aby ste mohli odpočívať, a pod.).

Pokračovanie dojčenia je dôležité pre vaše zdravie, ale aj pre to, aby dieťatko zostalo zdravé počas vašej choroby ako aj v budúcnosti - dojčenie bude aktívnym spôsobom chrániť dieťatko pre mnohými chorobami, prípadne ak ochorie, bude mu aktívne pomáhať pri rýchlejšom uzdravení a pri budovaní imunity.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Nechci přestat kojit